Nasıl İnsanların Saygısını Kazanabilirsiniz?

0
266
nasıl insanların saygısını kazanabilirsiniz

Öncelikle saygı nedir diye tanımlamak gerekirse; varlığı önemli sayılan, değerli görülene, özenli, dikkatli, ölçülü, hassas yaklaşılan, önemini belirtmek için hürmet ile davranış ve tutuma denir. Saygı canlı ya da cansız her şeye duyulabilir. İnsan sosyal varlıktır. Çok büyük markaların, holdinglerin sahipleri, yöneticilerinde aradıkları özelliklerin başında insanlar ile iyi geçinen, iş yaptırabilen özelikte olmalarını beklediğini ifade ederler. Standford Üniversitesinin araştırmasına göre de başarılı bir iş hayatı için %12.50 bilgi, %87.50 ise kişinin insanlar ile olan ilişki yeteneği ile elde edildiğini tespit edilir. Günümüzde sosyalleşmenin işte ve özel hayatta önemini biliyoruz fakat hangi özellikteki insanların daha başarılı, ilham veren ve saygı duyulan kişiler olduklarına ve ne gibi daha özelliklere sahip olduklarına maddeler halinde bakalım:

  1. Dürüst olurlar: Söylediklerini uygulayan kişiye saygı duyulur. Saygı duyulan kişiler genellikle göründüğü gibi olan, kafa karıştırmayan ve sözlerinde duran insanlardır. Başka insanların durumlarını da anlayan, karşısındakilerinin gereksiz zamanını çalmayan, limitlerini bilen kişilerdir. Ne söylüyorlarsa doğrudur.

 

  1. Empatik olurlar: Başkalarının zor zamanlarda yaşadıkları süreçleri, başlarına neler gelebileceğini ve onların yerine kendini koymayı iyi bilirler. Bu sebeple anlayış sahibi ve hoşgörülüdürler.

 

  1. Zarif iletişime sahiptirler: Özelikle konuşmalarına dikkat ederler, seçtiği kelimeler ve kullandığı cümleleri iyi seçerler. Küfür etmezler veya aşağılayıcı imalarda bulunmazlar. Dedikodu yapmazlar.

 

  1. Özgüvenlidirler: Kendilerini tanıyan, ne isteyip neyi istemediğini bilen insanlardır. Davranış ve tutumlarında tereddüt yoktur, nettirler. Oldukları gibi davranırlar. İlham veren insanlardır. Hedefleri vardır, planlı ve disiplinlidirler. Emeğe büyük önem verirler çünkü kendileri de o süreçleri yaşadıkları için bunu yapabilen kişilere hürmet gösterirler.

 

  1. Değer verirler: Doğada olana, çevrelerine, insanlara değer verirler. Tanısın tanımasın etrafında karşılaştıklarına selam verip, hafif gülümserler. Davranışlarında özenli ve duyarlıdırlar. Öylesine hiçbir şey yapmazlar, tüm davranışların altında bir anlam vardır. Ölçüsüz, görgüsüz insanlara karşı da tepkilerini yine kendi zarif tarzlarında verirler. Haksızlığa uğrayan kişileri korurlar.

 

  1. Cesurdurlar: Yaratıcı insandırlar. Çoğu insanın cesaret edemediği yeni girişimlerde bulunurlar. Orijinal fikirleri vardır ve öngörülüdürler. Ayrıca, kararlıdırlar ve başka insanları da ikna etmeyi bilirler. Sorumlulukları üzerlerine alır, gerekirse özür dilemeyi bilirler.

 

  1. Başarılıdırlar: Ne yapıyorsa isteyerek ve başarma arzusu ile yaparlar. Bu sebeple genellikle nasıl başarılı olacaklarını bilirler. Her şeyi bildiklerini iddia etmezler ve işi beraber yapacakları insanları, görev paylaştırmayı çok iyi bilirler. Ayrıca akıllı insan başkalarının da aklını kullanandır ilkesini savunurlar. İletişim yanları kuvvetlidir.

 

  1. Kutlamayı bilirler: İyi başarılmış bir işten sonra hem kendilerini hem de başkalarını kutlamayı iyi bilirler. Motivasyonları içten gelir, bunun için bir efor sarf etmelerine gerek yoktur. Bu nedenle başkalarını da nasıl motive edeceklerini iyi bilirler. Teşekkür etmeyi önemserler ve çoğu zaman takdir ettiklerini bu şekilde gösterirler.

 

  1. Duygu kontrolü yaparlar: Kişisel meselelerini işe yansıtmazlar ve aynı şekilde işte olan problemleri özel hayatlarına taşımazlar. Olayları değerlendirirken muhakeme yeteneklerini kullanırlar. Aceleci kararlar almazlar. Hata yaptıklarında ya da haksızlığa uğradıklarında durumu kişisel almazlar “Anlık etkileşim” ile olayları değerlendirirler. Daha açıklamak gerekirse, geçmiş veya geleceğe dayandırarak konuyu ele almaz olduğu haliyle ne yapılması gerekiyorsa ona göre analiz ve çözüme odaklanarak karar alırlar. Duygu kontrolü yapamayan, çabuk panik olan insanlardan ve kaos yaratılmasından hoşlanmazlar.

 

  1. Prensipleri vardır: Karakteri ve davranışları güvenilir, tutarlı ve dengelidirler. Kendilerine has özel alanları ve çizgileri vardır. Ne kendilerinin bu sınırlarından içeri girilmesini isterler ne de başkalarına böyle bir şey yaparlar. Yeri geldiğinde “Hayır” demeyi bilirler ve onlara da “Hayır” denildiğinde anlayış ile karşılarlar. Gereksiz alınganlıkları yoktur, iletişime açık, yapıcı eleştiriyi dinleyen, olayları ve insanları değerlendirirken önyargılı olmayan insanlardır.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız