Günlük yaşamın koşuşturmasında çoğu zaman kendimizi kaybolmuş hissedebiliriz. Öyle ki, zamanın nasıl geçtiğini anlayamamaktan ya da anı yaşayamamaktan dolayı şikayet ederiz. Arkadaşımızla veya eşimizle konuşurken, yarın yapılacak işleri düşünür; çocuğumuz zaman geçirirken de sık sık düşüncelerimize kapıldığımızı fark ederiz.

Yaşamın aceleci tavrını, hızını fark ettiğinizde yavaşlamak için bir ara verebilirsiniz. Peki ama nasıl? Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) oradan oraya uçuşan zihnimizi fark etmemize ve sakinleştirmemiz konusunda bizlere yardımcı olmaktadır.

Mindfulness Nedir?

Son yıllarda sık sık karşılaştığımı kavramlar arasında yer alan Mindfulness, Türkçe’ye “Bilinçli Farkındalık” olarak çevrilmiştir. Mindfulness, kişinin dikkatini bilinçli bir şekilde şimdiki ana yöneltmesine ve şimdiki andaki deneyimlerini yargılamadan, olduğu gibi kabullenmesine dayanan farkında olma halidir. Mindfulness hem farkındalık hem de bilinçliliği içeren; kabul, yargısızlık ve şimdiki ana odaklanmayı temel almaktadır.

Mindfulness’ın bilinmesi gereken iki boyutu vardır. İlk boyutu mevcut an içinde olanları fark etmek iken, ikinci boyutu ise mevcut an içinde fark ettiklerimizi karşılama şeklimizdir.

Mindfulness Ne Değildir?

  • Mindfulness, tek başına farkındalık hali değildir.
  • Mindfulness, bir dini ritüel değildir.
  • Mindfulness, kişiye iyilik vaadi vermez.
  • Mindfulness, bir gevşeme tekniği değildir.
  • Mindfulness, bir şeyi düşünmeme hali değildir.

Mindfulness’ın Adımları Nelerdir?

Mindfulness için önemli olan üç adım bulunmaktadır. Bu adımlar dikkat, niyet ve tutumdur.

Dikkat: Mindfulness’ın ilk adımı dikkattir. Kişinin dikkatinde olmayan şeyi fark etmesi zordur. Bu nedenle kişinin dikkatini an içerisinde olanlara vermesi önemlidir.

Niyet: Dikkatin tek başına işlevselliği söz konusu değildir. Niyetle beraber an içinde motivasyonumuzu bulmada ve ihtiyacımızı anlamda bizlere yardımcı olur. Bu noktada kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: “Şu an burada olma niyetim ne?”

Tutum: Dikkat ve niyetle beraber an içinde fark ettiklerimizi karşılama şeklimizdir.

Mindfulness’ın Faydaları Nelerdir?

  • Kişinin şimdiki an içinde olanları daha bilinçli bir şekilde deneyimlemesine yardımcı olur.
  • Kişiye, duygularını fark etmesine ve beraberinde ise kabul etmesini sağlar. Bu sayede kişinin duygu düzenleme becerisini destekler.
  • Kişinin farklı duygu ve düşünceleri yargılamadan karşılamasını yardımcı olur. Bu durum ise kişinin öz saygısına olumlu yönde destekler.
  • Kişinin yaşanılan anda kalmayı başarabilmesiyle beraber geleceğin olası belirsizliklerine karşı daha güçlü bir tutum sergilemesine yardımcı olur.
  • Kişinin, kendisini kabul etmesine ve şefkat göstermesini sağlar

Günlük Yaşamda Mindfulness

Günlük yaşamda televizyon izlerken, müzik dinlerken, kahve içerken veya yürürken andan koptuğumuzu hissettiğiniz olur. Bazı eylemlerin artık alışkanlık haline gelmesi söz konusudur. Mindfulness, otomatik pilot moduna geçmiş zihnimizi fark etmemize ve nazikçe an a getirmemiz konusunda bizlere yardımcı olmaktadır. Bu sayede anı daha iyi deneyimleme şansını yakalayabiliriz. Küçük gibi görünen bu eylemleri mindful olarak deneyimleme ise otomatik pilot modunu kapatmamızı sağlayacaktır.

Günlük Yaşamda Mindfulness Pratikleri

Mindful (Farkında) Nefes Alma

Nefes, kişiyi en gerçek, en somut an a getirmede bir araçtır. Nefesi hissetmek kişinin ana gelmesine yardımcı olur. Bunun için gün içerisinde nefese odaklanmak, nefesin bedende geçtiği yerlere bakmak ve bedende uyandırdığı hissi fark etmek şeklinde deneyimlenebilir.

Mindful (Farkında) Yürüme

Gün içinde bir çok eylemi otomatik olarak yapmaktayız. Mindful yürüme ile otomatik olarak yaptığımız bir çok eylemi bilinçli ve farkında olarak deneyimleyebiliriz. Bunun için zemine basan ayak tabanını, parmakları ve topukların hissettiklerini fark edilebilir. Her adımla beraber neler deneyimlediğinize odaklanılabilinir.

Mindful (Farkında) Dinleme

Karşımızdaki kişiyi dinlediğimizi sandığımız fakat çeşitli düşüncelere daldığımız için karşımızdaki kişiyi dinleyemediğimiz zamanlarımız olmuştur. Mindful dinleme, çevremizdeki mevcut seslerin farkında olmamıza yardımcı olur. Gün içinde duyduğunuz sesleri sınıflandırmadan sadece olduğu şekilde dinleyerek deneyimlenebilir. Bu sayede an içindeki her sesin özel oluşuna ve farklı seslere yönelik farkındalık kazanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir