Ortak bir inanış var ki o da sadece sporcuların bir iç disipline sahip olduğu çünkü onlar her gün düzenli bir şekilde antrenman yapmak zorunda oldukları için mecburen bu alışkanlığı edindikleri düşünülebilir. Doğrudur bu düşünce çünkü disiplini oluşturan en önemli konulardan biri de alışkanlığa dönüşmüş davranışlardır da. Fakat sporcu olmayan insanlarda da gelişmiş bir iç disiplini görülür. İçsel disiplin tamamiyle kişinin zorunda olmasına gerek kalmadan, amaçladığı konuya sabitlenmiş ve onunla ilgili çaba gösterip kendini ve duygularını kontrol edebilen insanlardır. Örneğin, bu kişiler, ideal kilosuna ulaşmaya karar vermiş veya şirket görevinde yükselmek isteyen kişiler olarak düşünürsek bu kişilerin göze çarpan en önemli ortak özellikleri, motive olmuş, hedefine yoğunlaşmış ve mantıklı kişilerdir.

  1. Zamanlama ve süreklilik: Bir iç disiplin oluşturmak için bir haftalık program ve günlük planlama yapılması esastır. Ölçülü bir şekilde planlama yapılmalıdır. Bunu belirtmedeki kasıt kişinin aşırıya kaçmaması içindir. Örneğin, her gün sabah sekizden, sekizi yirmi geçeye kadar evde spor yapacağım dediğinizde o yirmi dakikayı geçmemiş olmalısınız. Her gün aynı saatte düzenli olarak yapacağınız çalışma size bu alışkanlığı edinmenizi sağlayacaktır. Bu durum her konu için geçerlidir.
  2. Zayıf yanlarınızı bulunuz: Eğer zayıf yönlerinizi keşfetmez ya da görmezden gelirseniz bu durum belli bir süre sonra direnç yaratacak ve hiç ihtiyacınız olmayan bir zamanda düşmanınız olarak size ve ulaşmak istediğiniz amaca karşı olacaktır. O sebeple işe zayıf yönlerinizi kabul ederek başlamalısınız. Örneğin, fast-food yemeğe karşı zaafiyetiniz var veya paranız olmadığı halde kredi kartınızla alış-veriş yapıyorsunuz bu alışkanlığı yok etmek hiç de kolay bir durum değildir. O yüzden bu durumu görmezden gelmek yerine kontrol altına almaya çalışmak gerekir. Alışkanlığını inkar etmek istenmeyen bağımlılık yaratabilir.
  3. Kolay kazanılabilir alışkanlıklar yaratın: Hiç bir alışkanlık bir gün sonra gerçekleşmez bunun için zamanın geçmesi ve tekrarlanması gerekir. Sadece bir gün için kalkıp koşmak veya yürüyüş yapmak işe yaramayacaktır. Bunu en az bir yıl yapmak gerekir zaten sonrasında alışkanlık geliştiği için sürdürmek isteyeceksinizdir ki bunun da hayatınızın bir parçası haline geldiğini fark edeceksiniz.
  4. Kendinizi ödüllendirmeyi bilin: Amacınız için eski alışkanlıklarınızı terketmek zordur, bu sebeple bir hafta her zaman yaptığınız bir şeyi yapmadığınızda onun yerine yeni alışkanlığı uygulamaya çalıştığınızda kendinizi pozitif bir şekilde ödüllendirin. Bir hafta olsa da bu büyük bir başarıdır, şımartılmayı hak etmişsinizdir. Şöyle ki, eğer bir haftadır katı bir diyet yapıyorsanız bir gün için bir tane tatlı yiyerek kendinizi tebrik ve kutlama amaçlı o gün için yiyebilirsiniz. Bu da diyete devam etmenizi sağlayacaktır.
  5. Kişisel standartlarınızı belirleyin: Uzun vadelerde aldığınız kararları hemen bir olay gerçekleştiğinde bozmamalısınız. Kişisel standartlarınız olmalıdır. Standartlar kişinin limitlerini gösterir. Örneğin, her gün on bin atmanız gerekiyor ve bu sizin amacınız fakat eğer siz standart olarak günde beş bin adım atabiliyorsanız bu sizin standardınız demektir ve de hiç yapmamaktansa bu kadar yapıyor olmayı olumlu olarak karşılamalı ve bunu aşmak için çaba göstermelidir. Eğer hedefinizi çok yüksek tutarsınız ve standartınız çok uzaksa bu sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Bu yüzden sizi demorilize edecek hedefler yerine sizi teşvik edecek aşılabilir hedefler koyarak devam edin.
  6. Alarmınızı kurun: Yapacağınız işi hatırlatan ya da yaptığınız işi sonlandırmanız gereken zamanı bildiren alarm kurun. Örneğin, spor zamanı ve ya sosyal medya gezintisinde saatlerinizi kaybetmemek için belirlediğiniz bir saat aralığında sizi uyaran bir alarm sesi gibi. Bu alarm sesi nerede duracağınızı size hatırlatan ve zaman planlamanızı yapmanızı sağlayan bir yöntem olacaktır.
  7. Kendinizi iyi tanıyın: Kişinin kendisini tanıması, neyi yapıp neyi yapamayacağını bilmesi kendisinden neyi ne kadar bekleyeceğini anlamasını sağlar. Kendinizi sevdiğiniz ve örnek aldığınız bir kişinin standartlarına göre değil kendi realitenize göre değerlendirip gerçekçi hedefler koymalısınız. Örneğin, idealinizde olan kişi gece çalışmaktan hoşlanan ve metabolizması ona göre çalışan biri ise ve eğer siz de tam tersi bir metabolizmaya sahip yani gündüz verimliliği artan biriyseniz, kendinize göre çalışma planı uygulamalısınız. Ancak kendinizi ve potansiyelinizi öğrendiğinizde kendi kendinize bir disiplin oluşturabilirsiniz.

Konu ile ilgili sorularınız ya da paylaşacaklarınız varsa zeynepeylemsenkal@fransizlape.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir