Merhaba İdil Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

  1. İlk başta sizi tanımak istiyoruz. Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1992 yılında Antakya’da doğdum. 16 yaşıma kadar da Antakya’da yaşadım. Sonra annem ve kız kardeşim ile birlikte Antalya’ya taşınıp liseyi Bileydi Anadolu Lisesi’nde okudum. 2010 yılında üniversite için İstanbul’a geldim.

2015 yılında Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldum. Mezuniyetten hemen sonra yine Yeditepe Üniversitesi’nde Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans programına başladım. Yüksek lisansına devam ederken ilk olarak İstanbul’da Aş-San Catering firmasının Allianz Tower projesinde yaklaşık 1000 kişiye verilen yemek hizmetinin yöneticiliğini yaptım. Ardından 2016 yılında “Cookness” adlı kişiye özel diyet yemek gönderimi yapan firmanın ve aynı zamanda Etiler 360Fit Zayıflama Merkezi’nin diyetisyeni olarak çalışmaya başladım. 2018 yılı Mart ayına kadar her iki firmada çalışmaya devam ettim. 2018 Mayıs ayında İstanbul Etiler’de Diyetisyen İdil Ediboğlu Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi’ni açtım.

Şu anda merkezimi Arnavutköy/Beşiktaş’a taşıdım ve orada hizmet vermeye devam ediyorum.

Merkezime gelen danışanlarım dışında ‘’Online Diyet’’ sistemi ile şehir dışı hatta ülke dışındaki danışanlarım ile de diyet programlarını yürütüyorum.

Her hafta Salı günü Koç Holding’e bağlı Ditaş Şirketi’nin de kurumsal diyetisyenliğini yapıyorum.

Bunların dışında da; ayda 2 gün Kansersiz Yaşam Derneği‘nin kanser hastası çocuklar için Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ve Hamidiye Etfal Hastanesi’nde kurduğu tedavi merkezlerinde çocuklarla gönüllü “Sağlıklı Beslenme” workshopları / etkinlikleri yapıyorum.

diyetisyen idil ediboğlu

  1. Eğitim hayatınız nasıldı?

Eğitim hayatım genel olarak hep istediğim gibi geçti. Hep ortalamanın üstünde başarısı olan bir öğrenciydim. Çok sosyaldim. Okulda yapılacak tüm etkinliklerde rol alır, sınıf içinde etkinlik düzenleyen hep ben olurdum.

İstediğim liseyi ve üniversiteyi kazandım ama bölüm konusunda ilk kez sapmaya uğramıştı başarım. Çünkü ben aslında babam gibi Diş Hekimi olmak istiyordum. Yani Yeditepe Üniversitesi’nde Beslenme ve Diyetetik değil, Diş Hekimliği kazanmaktı hayalim. Ama şuan çok mutluyum! İyi ki diyetisyen olmuşum, işimi çok severek yapıyorum.

Onun dışında üniversite süreci çok keyifli geçti. Arkadaş konusunda çok şanslıydım. Hala da her yere 4-5 diyetisyen olarak gidiyoruz.

Derslerde de hiç zorlanmadım, hiçbir dersten kalmadım mesela. Gerçekten her anlamı ile bu meslek bana göreymiş.

  1. Diyetisyen olmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz?

Diyetisyen olmaya lisedeyken ya da tercih yaparken karar vermedim. Neden tercihlerime yazdım derseniz dürüst olayım açıkta kalmamak için en sona yazdığım tek Beslenme ve Diyetetik tercihini kazandım. Kısmet işte.

Ama işimi yapmaya başladıktan sonra her geçen gün daha başarılı bir diyetisyen olmaya karar vererek uyanıyorum.

  1. Size göre diyet nedir ve ne değildir?

Bana göre ‘’diyet’’ kilo vermek için belirli bir süre üzerinde yazan şeylerin uygulandığı bir kağıt asla değildir!

Diyet; kişinin kendine en uygun beslenme şekli (öğün sayısı/öğün saati gibi)  ile genel anlamda sağlıklı beslenerek hayat boyu devam ettirebildiği ve bu süreçte sürekli kilo alıp vermediği yani sağlıklı kilo aralığında kaldığı kendine özgü beslenme düzenidir.

Diğerleri yani “kilo alma diyeti” ya da “kilo verme diyeti” daha farklıdır. Onlar birer süreçtir, ama onların sonucunda yine kişinin kendine has diyetini oturtmasını sağlarız mutlaka.

idil ediboğlu hakkında

  1. Diyetin olmazsa olmazları nelerdir?

Kendini tanımak, bedenini dinlemek ve irade.

  1. Danışanlarınızdan diyete başlamadan önce hangi testleri yaptırmalarını istiyorsunuz?
  • (Başlıca TSH, İnsülin, Kortizol vb.)
  • Kan şekeri – karaciğer enzimleri – kolesteroller- böbrek salgıları
  • Vitamin ve mineraller (Başlıca D vitamini, B12, Demir vb.)
  1. Diyet yaparken doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir?

O kadar çok ki. İlk aklıma gelenleri söyleyeyim.

Baklagiller proteindir. Evet bitkisel proteini yüksek diyebiliriz ama karbonhidrat miktarının çok daha fazla olduğunun bilinmesi gerekiyor. Yani 100gr bakliyatta 7-8gr protein varsa 20-25gr karbonhidrat var.

Bezelye sebzedir. Evet teknik olarak sebzedir ama 1 tabak kabak ya da 1 tabak ıspanak yemekle asla aynı değildir. 1 tabak kabak ya da ıspanaktan 3-4gr karbonhidrat alırken bezelyeden 15-20gr karbonhidrat alıyoruz. Patates ya da mısırdaki gibi bezelyede de bu karbonhidratın çoğu nişasta olduğu için kilo verme diyetinizde eğer sebze yazıyorsa bunu bezelyeden yana tercih etmemek gerek. Ya da diyetisyeninize danışarak tercih edebilirsiniz.

Spor yaparsam kaslarım şişer ve zayıflayamam. Zayıflayamam diye bir şey olamaz bizim işimiz kaslarınızla değil yağlarınızla. Kas yapımına değil, bu süreçte daha çok yağ yakımına yönelik spor yaparsanız kilo vermenize çok yardımcı olacaktır. Önemli olan doğru sporu yapmak.

Diyet yaparken kahve içilmez/kahve zararlı. Doğru tüketilirse aksine faydalı. Günde 2-3 fincanı geçmediğiniz, şekersiz tükettiğiniz ve her içtiğiniz kahve için bir o kadar da ekstra su içtiğiniz kahve diyetinize katkı sağlayacaktır.  Ben diyetlerimde yer veriyorum doğru kahveye.

idil ediboğlu kimdir

  1. Diyet ve spor bir arada mı olmalıdır? Diyet yapanlar mutlaka spor yapmalı mı?

Mutlaka diye bir şey yok. Hiç spor yapmadan sadece benimle kilo verme diyeti uygulayıp çok iyi kilo veren danışanlarım oldu. Ama belki spor yapsalardı 6 ayda verecekleri kiloyu 4 ayda verebilirdik.

Ya da mesela sadece kilo verme diyeti ile 30kg veren biri bedeninde sarkma/gevşeme den rahatsız olabilir. Ama spor yapan biri için bunlar minimuma iner.

Kısacası ben öneriyorum ama zorunlu tutmuyorum. Ama sadece kilo vermek için değil, sağlıklı yaşam/zinde hissetme için spor çok güzel bir şey. Tabi ki herkesin kendine göre yaptığı spor. Kendini hırpalayarak, nefret ede ede yaptığın bir sporun hiçbir anlamı yok bence.

  1. Diyet için başvuranlara serbest gün uygulaması yapıyor musunuz?

Ben serbest gün kavramına karşıyım. Çünkü diğer günler robot gibi benim listemi yapsınlar sadece 1 gün kendi tercih ve iradelerine bırakayım demek bence çok saçma. Benimle bir diyet sürecindeyken bile canının gerçekten çok istediği bir şeyi yiyebilir danışanım. Sadece ben ona sonrasında bunu nasıl dengeleyeceğini gösteririm, dengeleriz olur biter. Canının istediklerini biriktirip ödül gününe saklamaktansa neden o an yemesin? Hem hayat boyu ödül günü mü yapacak önemli olan her şeyi yediği halde nasıl kilo almayacağını, nasıl dengede kalacağını öğrenmesi.

  1. Çocukluk ve ergenlik döneminde kilo problemleri hakkında neler söylemek istersiniz?

Üzerine çok konuşulur aslında. Çocuklara/ergenlik çağındakilere “mükemmel beden” algısı yaratmamak lazım. Maalesef sosyal medya yüzünden bu çok var şuanda. Ebeveynler de çocukları çok güzel görünsün istiyor, sağlıktan ziyade ben buna biraz kızıyorum.

Ev ortamında nasıl beslenilirse çocuk öyle alışkanlık kazanır. İlk başta yapılması gereken evde sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak ve ona örnek olacak şekilde beslenmek.

Tabi ki arkadaş ve okul ortamında gördüğü şeyleri denemek isteyecek buna engel olamayız. Yasaklar koyamayız bu gizlice yemek gibi daha büyük sorunlara yol açabilir.

idil ediboğlu röportaj

  1. Örnek olması adına bir günlük diyet listesi hazırlar mısınız?

Hayır. Çünkü diyet listeleri kişiye özeldir. Yaklaşık 20 soru sorarak karşımdakini detaylı tanıyarak hazırlıyorum listeleri. Bana boy, kg, yaş vs. verseniz de hazırlayamam çünkü günlük yaşamı, alışkanlıkları vs. her şey inanın o kadar değişiyor ki!

  1. Profesyonel ya da amatör olsun. Size göre bir sporcu nasıl beslenmelidir?

Yaptığı spora göre çok değişir tabii. Ama bir sporcu performansı için ne olursa olsun temiz içerikli beslenmelidir. Ve en önemli nokta antrenmanı sırasında enerjisini sağlaması için sağlıklı karbonhidrattan zengin, spor sonrasında da kas yıkımı olmaması için kaliteli proteinden zengin öğünler yapmalıdır.

  1. Bir diyetisyen olarak sosyal medyayı oldukça aktif kullanıyorsunuz. Sosyal medya hakkında neler düşünüyorsunuz? Mesleğinize olan katkıları nelerdir?

Açıkçası bana çok katkısı oldu. Bana şuan danışanlar 2 yoldan geliyor. 1 referans, 2 sosyal medya. Ben kendimi sosyal medyada güzel ifade edebildiğimi düşünüyorum, mesela farklı tariflerim olduğunu, listelerimin klasik listelerden farklı ve kendi tariflerimle dolu olduğunu ancak benim tarif paylaşımlarından anlıyorlar. Yoksa kim nereden bilecek.

Beni sosyal medyadan bularak gelen danışanlarım mesela genelde güzel enerji yansıttığımı söylüyor. Ne mutlu bana! Muhtemelen gülen yüzden, yazdıklarımdan ve özellikle videolardan geçiyor enerji.

Yani ücretsiz bir reklam platformu aslında böyle düşününce her sektör için muhteşem.

  1. İzin verirseniz tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum.

Sağlıklı Beslenme: bedenin huzuru.

Diyet:  kişisel beslenme düzeni.

Ekmek: öcü değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir