Neredeyse insanlığın bütün hayatını saran en önemli etkinliklerden biri okuma ve yazma. Teknoloji çağı ilerledikçe tablet, telefon ve bilgisayara bağımlı hale gelen çocuklar okuma ve yazma sempatisini yavaş yavaş kaybetmeye başlamıştır. Hatta bu durum bir çok ailenin korkulu rüyası haline gelmiştir. Bir çok ebeveyn çocuklarına kitap okutamadıklarını, çocukların yazı yazmayı bir çile haline dönüştürdüklerini ve bütün bu okuma yazma etkinliklerini alışkanlık haline getirmeyi reddettiklerini ifade ediyor.

Peki ebeveynler bu konuda neler yapabilir?

İlk olarak yapılacak olan şey çocuklara okuma ve yazmanın neden önemli olduğunu, onların anlayabileceği bir dilde ve soyut örnekler vererek anlatmaya başlamak.

Çocuklara göre oyun oynamak, sokağa çıkmak, televizyon izlemek ve bunun gibi bir çok eğlenceli etkinlik varken, okumak ve yazmak bir o kadar gereksiz ve sıkıcı.

Çocuklarımız ile şu tarz diyaloglar kurabiliriz;

Çocuğumuza ne olmak istediğini soralım ve pilot olmak istediğini söylediğini varsayalım. Peki iyi bir pilot olduğunda tüm dünyanın seni tanımasını ister misin? Gel seninle tarihteki ünlü pilotları inceleyelim. Sabiha Gökçen ilk kadın pilotmuş. Eğer yazı olmasaydı ve gerekli bir şey olmasaydı, okunabilir ve yazılabilir şeyler de olmasaydı insanlar ilerde iyi işler başardıklarında nasıl öğrenebilirdik? Yazılı belgeler olmasaydı ve bizde okuyamasaydık uçuş tarihi ve ilk kadın pilotun kim olduğunu da öğrenemezdik.

Gel şimdi seninle ilk çağları inceleyelim. Bak ilk insanlar o çağda yaşadıkları şeyleri sembollerle mağaralara taşlara kazımışlar, aslında onlar da bir nevi yazı ile bugün bizlere mesajlar göndermişler. Okuma ve yazma etkinlikleri bizim için bu ve bunun gibi bir çok neden dolayısı ile önemli.

Ebeveynler bu konuda sakin ve stabil kalabilmeyi öğrenmeleri gerekir.

Çocukların okuyacağı kitapları aileler değil, çocuklar seçebilir, onlara seçenekler sunun, bilimsel bir kitap mı okumak istersin yoksa hikaye anlatan bir kitap mı olsun?

Okuma alışkanlığına yeni başlamış çocuklarda, yaşına uygun olarak daha çok resimli kitaplar tercih edin.

Kitap okumasını bitirdikten sonra, okuduğu kitaptaki kahramanları resmetmesini, yada kitapta en çok sevdiği kısmı çizmesini isteyebilirsiniz. Bu çocukların kitap üzerindeki algılarını biraz daha olumlu hale getirecektir.

Tabi bütün bunlarla birlikte aileler de evde kitap okumaya özen göstermeli, çünkü anne babanın kitap okumadığı bir evde çocuktan kitap okumasını beklemek anlamlı olmayacaktır.

Birlikte günün belli bir zaman dilimini birlikte kitap okuma etkinliği şeklinde geçirebilir ve sonrasında herkes okuduğu kadarını anlatabilir.

Motivasyon arttırıcı olarak da okuduğu belli bir kitap sayısı kadar küçük ödüller verilebilir, burada ödülün çok maddi boyuta geçmeyecek tarz da manevi bir ödül olması daha olumlu olacaktır. Örneğin; Birlikte sinemaya gitmek gibi.

Keyifli günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir