Bebek dünyaya gelmeden önce bebeğin sağlık durumu ile ilgili bilgi almak amacı ile uzmanlar tarafından önerilip kordosentez yaptırılabilmektedir.
Kordosentez Nedir?
“Kordosentez nedir” sorusu zaman zaman hamileler tarafından sorulabilmektedir. Anne adayları tarafından çok bilinmediği için anne adayları bu durumdan korkmaktadırlar. Kordosentez ne demek? Bu soruya cevap vermeden önce anne adaylarının uzman bir doktor tarafından yapıldığı zaman bu işlemden dolayı fazla korkmamaları gerektiğini, bebeğe herhangi bir zarar vermediğini belirtmek gerekmektedir. Ultrason kontrolünde annenin karın duvarından özel bir iğne ile girerek göbek kordonundan bebeğe ait kanın alınması işlemine kordosentez denilmektedir. Alınan kan miktarı 2 ya da 3 mililitre kadar olmaktadır.
Kordosentez Neden Yapılmaktadır?
Kordosentez neden yapılır merak edilen bir başka soru ise budur. Kordosentez birçok sebepten dolayı yapılabilmektedir. Bu sebepler şunlardır:
- Kordosentez ne için yapılır sorusuna akla gelen ilk cevap bebekte Down Sendromu olup olmadığının araştırılması için yapılmaktadır.
- Kan grubu ve kan uyuşmazlığı hastalığının olup olmadığının araştırılması amacı ile yapılmaktadır.
- Kan uyuşmazlığı varsa bebeğin bu durumdan etkilenip etkilenmediğini ve etkilendi ise ne derece etkilendiğini belirlemek amacı ile yapılmaktadır.
- Bebekte gelişim geriliği varsa bu durumun neden kaynaklandığını bulmak için yapılmaktadır.
Kordosentez Nasıl Yapılır?
Kordosentez işlemi kolay bir şekilde yapılmaktadır. Kordosentez nasıl yapılır? Anne adayı sırt üstü olacak şekilde yatırılır. Anne adayının Cildi antiseptik temizleyiciler ile temizlenir. Ultrason ile göbek kordonuna bakılır. Rahim içine bir iğne uzatılıp ve göbek kordonundan kan alınır. Bu işlem 15 dakika kadar sürmektedir. İşlem sonrasında anne adayı birkaç saat dinlendikten sonra kendini iyi hissettiği anda evine gidebilmektedir.
Kordosentez Hangi Durumlarda Yapılır?
- Bebekte bir anomaliden şüpheleniyorsa
- Tarama testlerinde Down Sendromu olma riski çıktı ise
- Amniyosentezde kesin sonuçlar elde edilemedi ise
- Toxoplazma,rubella gibi hastalıklardan şüpheleniliyor ise
- Annenin yaşı ilerlemiş ise
- Bebekte kansızlık var ise (anemi, talasemi, orak hücreli anemi)
- Kan uyuşmazlığından dolayı bebeğin zarar gördüğü düşünülüyor ise
- Gelişme geriliği var ise
- Enfeksiyon şüphesi var ise
- Bebeğin su miktarının az olması durumu yaşanıyor ise
- Daha önceki doğumlarda anamolili bir doğum gerçekleşti ise kordosentez yapılmaktadır.
Kordosententez Ne Zaman Yapılır?
Bebek için hayati bir öneme sahip olan kordosentez her isteyen anne adayına uygulamak doğru sayılmamaktadır. Kadın doğum uzmanlarının önerisi ile yapılan kordosentez hamileliğin 18. ve 20. haftalarında uygulanmaktadır. Gecikmiş dönemlerde ortada bir sorun var ise 26. haftada da uygulanabilmektedir.
Kordosentez Sonucu Ne Zaman Çıkar?
Kordosentez sonuçları 5 gün içinde alınabilmektedir. Bazen özel incelemeler için ise bu süre uzayabilmektedir.
Kordosentez Riskleri Nelerdir?
Kordosentez riskleri şunlardır:
- Bebeğin kalp atışlarında yavaşlama
- Anne adayında vajinal kanama
- Bebeğin suyunun gelmesi
- Erken doğum
- Göbek kordonunda zedelenme
- Anne adayının enfeksiyon kapması
- Sancı ya da kasılmalar görülebilmektedir. anne adayı su gelme, kanama, enfeksiyon gibi durumlar ile karşılaştığı zaman mutlaka doktora başvurmalıdırlar. Ayrıca kordosentez nedeni ile bebek ölümleri %1 -5 oranında olmaktadır.