Gebelik kaybı olarak da bilinen düşük hamileliğin en sık rastlanan komplikasyonu olmaktadır.
Düşük Nedir?
Tıp literatüründe abortus olarak geçmektedir. Gerçekleşmiş olan gebelik durumunun gebeliğin ilk yarısında sona ermesine düşük denmektedir. İlk 12 haftada olan düşükler erken düşük, 20. haftaya kadar olan düşüklere geç düşük denilmektedir. 20. haftadan sonra gelişen durum ise bilindiği gibi düşük sayılmamaktadır. Bu duruma erken doğum denmektedir. Düşük yapmak anne adayları olmak üzere bebek bekleyen çiftleri ve hatta ailelerini dahi üzmektedir. Ülkemizde her altı kadından birinde düşük görülmektedir.
Yapılan incelemelerde düşük şekilde hayatı sona eren fetüsün 500 grama ulaşmadığı gözlenmektedir. Düşük yapan bayanlarda tekrar düşük yapma oranı %25 olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Düşük Nedenleri Nelerdir?
Düşük nedenleri şunlardır:
- Fetüse ait kromozom sorunu
- Genetik faktörler
- Annenin ilerlemiş yaşı hamilelikte düşük sebepleri arasında riskli bir durum olarak geçmektedir. 35 ile 45 yaş arası hamile kalan kadınların yaklaşık olarak %30, 5 yaş ve üstü hamile kalan kadınların yaklaşık olarak %50’sinin gebeliklerinde düşükle sonuçlanmalar gerçekleşmektedir.
- Üreme sisteminde olan sorunlar
- Rahimde bulunan miyomlar
- Çoğul gebelik durumu
- Şeker hastalığı
- Böbrek rahatsızlığı
- Hipertansiyon
- Annenin enfeksiyon geçirmesi
- Ateşli hastalık geçirilmesi
- Annenin sigara veya alkol tüketmesi
- Aşırı kafein tüketimi
- Uyuşturucu kullanımı
- Daha önce düşük vakasının olması
- Anne adayının aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olması
Düşük Belirtileri Nelerdir?
Düşük belirtileri arasında ilk sırada adet kanamasının görülmesi sayılmaktadır. Her adet kanaması düşük olmayabilmektedir. Halk arasında üstüne görme durumu olan bebeğin yerleşmesi için rahmin temizlenmesi amacı ile gerçekleşen az miktarda kısa süreli kanamada olabilmektedir. Düşük belirtisi olması için aynı zamanda karın ağrıları da görülmelidir. Bu durumda hemen doktora gidilmelidir. Erken müdahale ile yapılan iğne sayesinde fetüs kurtulabilmektedir.
Bebek düşürme belirtileri arasında vajinada görülen pembemsi katı şekilde olan akıntılar da sayılmaktadır. Bel ve sırt ağrıları, baba adayının yaşı, annenin rahminde oluşan pıhtılar, yanlış şekilde yapılan egzersizler, B12 vitamin eksikliği, tiroid hastalığı da düşüğe neden olmaktadır.