Cihan Zafer Gazioğlu Kimdir?
2002 – 2006 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü Prof. Neşe Erdok Atölyesi Üniversite 2.si olarak mezun oldu.
2005 yılında İstanbul’da bağımsız bir Görsel Sanatlar Platformu olan Arkhe Sanat’ın oluşumunda yer almıştır. Bu süreçte bir yandan özgün sanatsal çalışmalarını oluştururken diğer yandan da yurt içindeki ve yurt dışındaki üniversitelerin Güzel Sanatlar ve Mimarlık Bölümlerine yönelik temel sanat programının eğitimcisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Sanatçı ayrıca birçok proje, sempozyum, özel/kamusal etkinlikler, sergiler ve resim fuarlarına katılmış ve sanatçının yapıtları galeriler, devlet, vakıf ve kişisel koleksiyonlarda yer almıştır.
Yurt içindeki Güzel Sanatlar Üniversitelerine 400’ün üzerinde, yurt dışındaki Güzel Sanatlar Üniversitelerine ise 100’ün üzerinde öğrenci yerleştirmiş, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü mezunu Sanat Eğitmeni Cihan Zafer Gazioğlu hocamız ile “Resim Sanatı” konulu bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisine röportaj teklifimizi kabul ettiği için çok teşekkür ederiz.
- Öncelikle Ressam Cihan Zafer Gazioğlu kimdir? Biraz kendinizden bahseder misiniz?
Röportaja başlamadan önce tüm okuyuculara “Merhaba” demek istiyorum, İstanbul’da doğdum ve kendimi bildim bileli resim sanatı ile ilgilenmekteyim. Okul sıralarında resme karşı duyduğum bu ilgi Mimar Sinan Üniversitesi, Resim Bölümü mezunu bir sanatçı olarak kariyerimi sürdürmeme neden oldu diyebilirim…
- Yeteneğinizin ortaya çıkmasında size yardımcı olan biri ya da birileri oldu mu? Yoksa bu yeteneğinizi kendi kendinize mi keşfettiniz?
Resme olan ilgim ve sevgim sayesinde küçük yaşlarda sergileri gezme ve birçok sanatçı ile tanışma şansım oldu diyebilirim ki bu sanatçılardan birisi de üniversiteye başladığım zaman atölye hocam olduğunu öğrendiğim Neşe Erdok’tur. Bahsettiğim üzere tanıştığım birçok sanatçı dostlarımın yeteneğimi görmesi ve beni yönlendirmesi ile bugünlere geldiğimi söyleyebilirim.
- Resme olan ilginize ailenizin tepkisi nasıl oldu?
Tüm bireylerin kendi hayatı ve mesleği ile ilgili konularda söz sahibi olduğu bir ailede yetiştiğim için ailemden destek gördüğümü söyleyebilirim.
- Resim dışında sanatın başka dalları ile de ilgileniyor musunuz?
Resim sanatın dallarından sadece bir tanesi… Bence bir sanatçının sanatın tüm dalları hakkında fikir sahibi olması gerekir. Resim dışında özellikle fotoğraf ve sinema sanatına ilgimin olduğunu söyleyebilirim.
- Sanatı ve sanatçıyı nasıl tanımlıyorsunuz?
Sanat benim için en basit ifade ile kişinin duygu ve düşüncelerini çeşitli teknikler kullanarak farklı alanlarda ortaya koymasıdır. Sanatçı ise bu ifadeyi içinde bulunduğu zamanı ve dönemi düşünerek en özgün biçimde eserlerine yansıtan kişidir.
- Birçok resim yarışmasından ödüller aldığınızı biliyoruz. Sizin için en önemli ödül hangisidir?
Benim için aldığım en önemli ödül bende birçok anısı olan ‘’Nuri İyem’’ ödülüdür. Bunun nedeni ise çocuk yaşta değerli sanatçımız Nuri İyem’in retrospektif sergisinde tesadüfen kendisi ile tanışmam…
Kısaca anlatmak gerekirse internet aleminin henüz bugünkü gibi olmadığı günlerde benim gibi resme meraklı herkes ünlü ressamların resimlerini kitaplardan takip ederdi, bu kitapların da bol bulunduğu yer Taksim sahaflar çarşısıdır. Bir gün orayı ziyaretimde gerçekçi bir teknikle çalışan bir Rus ressamın kitabını alıp heyecanla eve dönerken tesadüfen eski TÜYAP, bugünkü TRT binasında bahsettiğim sergiyi gezme şansım oldu. Sergiyi gezerken bir kişi yanıma kadar gelip resimleri nasıl buldun diye sorduğunu hatırlıyorum… Bende kendisine resimleri yapan kişinin resimlerini hiç beğenmediğimi elimdeki kitapta yer alan resimleri göstererek ressamın böyle resimleri yapamadığını söyledim. Meğer bu kişi değerli sanatçımız Nuri İyem’miş… Bu anımı ödül töreninde değerli sanat eleştirmeni Doğan Hızlan’ın elinden ödülümü alırken anlattığımda tüm salonda bir gülüşmeye sebep oldu… Bu nedenle benim için aldığım en önemli ödül Nuri İyem ödülüdür.
- Resimlerinizde özellikle kullanmaktan hoşlandığınız bir renk var mı?
Bir sanatçının en çok bir rengi sevmesinden ziyade her ressamın resimlerinde kullandığı bir ‘’paleti’’ yani bir renkler armonisi vardır. Doğal olarak benimde resimlerimde kullandığım bir paletim var ancak bunu kelimeler ile ifade etmek gerçekten zor! Belki de bu nedenle resim yapıyorum…
- Resimlerinizin konuları genel olarak neyi anlatmaktadır?
Resimlerim kendi hayatımdan ve yaşadığım çevreden etkilendiğim durumları yansıtmaktadır.
- Örnek alıp etkilendiğiniz ya da eserlerini beğendiğiniz herhangi bir ressam ya da ressamlar var mı?
Geleneksel sanat disiplininde birçok ekol ve usta vardır. Modern dönemde ise sanatçılar olabildiğince özgün olmak durumundadır. Bu nedenle tam anlamıyla etkilendiğim bir ressam var diyemiyorum. Bununla birlikte hem eski dönemden hem de günümüz sanatçılarından esinlendiğim ve eserlerini beğendiğim birçok sanatçı var.
- Sanatçılar kendilerini topluma karşı sorumlu hissetmektedirler. Bu nedenle birçok toplumsal konularda (eğitim, sanat vb.) duyarlı sanatçılar görev almaktadırlar. Siz de bu amaçla çocukları ve gençleri yetiştirmektesiniz. Bu süreç nasıl başladı?
Eğitim sürecim üniversiteden mezun olduktan sonra başladı diyebilirim. Şöyle ki bir sanatçı olarak mezun olduğum zaman sanat eğitimi dersleri vermeyi düşünüyordum. Benimle birlikte aynı duyguları paylaşan genç arkadaşlarımız ile birlikte bir sanat platformu oluşturup burada eğitimler vermeye başladık.
- Kurslarınıza isteyen herkes katılabilir mi?
Kurslarımıza kariyerini akademik anlamda yapmak isteyen ve hobi olarak sanat ile ilgili herkes katılabilir.
- Çocukların ve gençlerin sanat eğitim nasıl olmalıdır?
Çocukların ve gençlerin eğitimi günümüz sanat ortamında edindiği sanatsal bilgiler ile yanıt verebilecek üretken, yaratıcı ve özgün bireyler yetiştirmek olmalıdır.
- Çocuklara ve gençlere, iyi bir ressam olmanın kuralları hakkında bilgi verir misiniz?
Doğayı iyi gözlemlemeli, gördüklerini ve hayal kurdukları her şeyi resmetmeliler.
- Ressam olmak isteyen ya da resme ilgisi olan çocukların ya da gençlerin ailelerine ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Sanata ilgisi olan çocuklarını her daim destekleyip onların ne kadar başarılı olabileceğini görebilirler.
- İzin verirseniz birkaç kelime ile ilgili tek cevaplı sorular sormak istiyorum.
Resim: Her gün yaptığım şey.
Palet: Sevdiğim renkler bütünü.
Renk: Duyguların görünür hali.
Tuval: Yeni heyecan.
Eğitim: Olmazsa olmaz…
Ressam Cihan Zafer Gazioğlu’na Kadınja.com olarak vermiş olduğu değerli bilgilerinden dolayı çok teşekkür eder, sanat hayatında başarılar dileriz.
Ressam Cihan Zafer Gazioğlu İletişim Bilgileri