Hayal Gücü Nedir?

0
459
hayal gücü nedir

Hayal gücü çocukların dürtülerinden ve sürekli olarak dünyalarını genişletme ihtiyaçlarından doğar, bilinenin, görülenin ve yaşananın ötesine gitme isteğinden kaynaklanır. Hayal gücüne kısaca sınırların ötesinde gerçekte olmayan bir şeyi düşünmek denilebilir.

Çocukların Hayal Gücü Neden Önemlidir?

Çocukların hayal kurması, zihninde canlandırma yeteneği sağlıklı büyüme ve gelişimlerinin önemli bir parçasıdır. Çocuğun dünyaya ulaşabilmesi, yeni beceriler, yetenekler geliştirebilmesi ve yeni olanaklar keşfedebilmesi için hayal gücü benzersiz bir önem taşır. Hayal gücü çocuğun beyninin işleyiş kalitesini yükseltir, orijinal ve yaratıcı çözümler üretebilmesini sağlar. Çocukların beyinlerinin içini düzenler ve daha büyük başarılara ulaşabilmeleri için katkı sağlar.

Çocuklarda Hayal Gücünün Gelişim Süreçleri

Çocukların hayal gücü için yaşamlarının ilk üç yılı oldukça önemlidir. Bu zamanlar, çocukların birçok farklı deneyimi yaşamaları için harika zamanlardır. Çocukların gelişimsel süreçlerine baktığımızda da hayal gücünün ortaya çıkışı ile oyun gelişimi paralel olarak ilerler. Bebeklikten itibaren ilk iki yılda, çocuklar yoğun bir enerji ile hareket etme odaklı oyunlar oynarlar. Atma, tutma, zıplama ve bunun gibi harekete dayalı oyunlar yaşamın ilk iki yılında sıkça gözlemlenir. Yaşamın ilk iki yılında daha çok harekete odaklı oyunlar, soyut düşünme becerisinin gelişmeye başlaması ile birlikte yerini yavaş yavaş hayali oyunlara bırakmaya başlar. İlk hayali oyunlar 2-3 yaş civarında, çocuğun zihinsel ve dil gelişiminin belli bir olgunluğa gelmesi ile başlar. Genellikle bu hayali oyunların ilk örnekleri çocuğun etrafındakileri taklit etmesiyle görülür. İlk hayali oyun örneklerinde, çocukların oyuncak bebeğine mama yediriyormuş gibi, su içiriyormuş gibi, telefonda birisiyle konuşuyormuş ya da yemek yapıyormuş gibi yaptıklarını gözlemleriz. Bu oyunlar çocukların taklit etmesine dayalı olduğu için bunlara “–mış gibi” oyunlar denir. Bu taklit oyunları çocuğun hayal gücünün gelişmesine oldukça katkı sağlar. İlkokul çağına geldiklerinde ise sosyalleşme içgüdüsü, çocuklara grup oyunlarının kapılarını açar. Bu şekilde çocuklar birlikte düşünebilirler. Yeni deneyimler için duydukları merak hayal gücünün anahtarı haline gelir. Okul çağındaki çocuğun hayal gücü, artık daha cesur bir şekilde hayal edebilecekleri için taklit etrafında gelişmez. Bu aşamadaki hayalleri daha soyut olmaya başlar.

Peki Çocukların Hayal Gücü Nasıl Geliştirilebilir?

  1. Sevgili ebeveynler ilk olarak çocuğunuzla oyun oynamaya vakit ayırın. Oyun çocuğun hayal gücünün harekete geçirmenin en yaygın yollarından biridir. Bu yüzden çocuklarınızla yaptığınız etkinlikleri oyunlaştırmak hayal güçlerinin gelişimine katkı sağlayacaktır.
  2. Çocuklarınızla birlikte hayal kurmaya bol bol vakit ayırın. Başlangıçta çocuğunuzun hayal kurma yeteneği sınırlı olabilir ama zamanla gelişecektir. Hayal kurarken çocuğunuza ne kadar çok soru sorarsanız o kadar iyi olacaktır. Örneğin okuduğunuz hikayedeki köpekle ilgili sorular sorabilirsiniz. Bununla birlikte hayal kurma araları verin. Mesela hadi şimdi bir ara verelim şu anda nerede olmak isterdin? Diye sorabilir buradan hayal etmeye devam edebilirsiniz.
  3. Çocuğunuzun hayallerini keşfetmeye çalışın. Mesela çocuğunuzun bir yere dalıp gittiğini fark ettiğinizde şuan neler düşündüğünü çok merak ediyorum bana da söyler misin diyebilirsiniz ya da kurduğu hayalleri yazmasını, size yazdırmasını isteyebilirsiniz.
  4. Çocuğunuza kitap okuyun ve hikayeler anlatın. Hikaye anlatmak çocuğun hayal gücünü ve düşlerini zenginleştirmenin en iyi yollarından biridir. Bu yüzden çocuğunuzun kendi uydurduğu hikayeleri anlatmasına hatta bu hikayedeki karakterleri ve olayları canlandırmasına izin verin.
  5. Çocuğunuzla sanatsal faaliyetler yapın. Bir müzik aleti çalmayı ya da resim yapmayı, farklı boya türlerini kullanmayı öğretebilirsiniz.
  6. Çocuğunuzla dans ederek hem fiziksel becerilerini geliştirin; hem de özgür bir şekilde hareket etmesini sağlayarak hayal gücünü katabileceği aktiviteler yapın.
  7. Çocuğunuzla evdeki farklı eşyaları kullanarak dönüştürmesini isteyin. Örneğin havlu kağıdınız bittiğinde rulosundan kumbara üretmesini isteyebilirsiniz.
  8. Son olarak ve en önemlisi çocuğunuzun hayallerini küçümsemek yerine hayallerine değer verin çünkü çocukların hayalleri bize geleceklerinden haber verir, beyinlerinin içini düzenler ve daha büyük başarılara ulaşabilmeleri için katkı sağlar.
Önceki İçerikYazı Serinleten Çarşaf Takımları ve Yastık Kılıflarıyla Karşılayın
Sonraki İçerikMeditasyonun Faydaları
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitimi boyunca çeşitli rehberlik ve araştırma merkezi, özel anaokulu, ilkokul, lise ve rehabilitasyon merkezlerinde stajyer psikolojik danışman olarak çocuk ve ergenlerle çalışmıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra özel bir okulda anaokulu ve ilkokul psikolojik danışmanı olarak çalışmaya başlamıştır. Çalıştığı kurumda öğretmenlere, ailelere ve öğrencilere seminerler vermiştir. Okul deneyimiyle birlikte çocuk, ergen, eğitim danışmanlığı ve online danışmanlık hizmeti vermeye başlamıştır. Çözüm Odaklı Psikoterapi, Çocuklarda Bilişsel Davranışçı Terapi Uygulamaları, Çocuk Objektif ve Projektif Değerlendirme Testleri, Disleksi eğitimlerini almıştır. Bütüncül Psikoterapi eğitimi almaya devam etmektedir. Özel okulda psikolojik danışmanlık yapmakta ve çocuk, ergenlere danışmanlık hizmeti vermeye devam etmektedir.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız