Hamilelikte 2. Ay Gelişmeleri ve Yaşanan Olaylar Nelerdir?

Hamilelikte ikinci ay 5. hafta ile 8. hafta arasındaki dönemdir. Anne adayında değişimler devam etmekle beraber bebekte büyümeye devam etmektedir. Hamilelikte ikinci ay neler olur? Anne adayında bulantılar ve kusma şikâyetleri devam edebilmektedir. Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet artmaktadır. Göğüs ucu koyulaşmaya başlamıştır.  Süt bezleri genişleyerek kendini doğacak olan bebeğe hazırlamaktadır. Annede bel ağrıları görülmektedir. Anne adayları uyudukça uyumak istemektedirler. Gebelikte ikinci ay kabızlık olayı görülmektedir. Ayrıca idrara çıkma isteğinde artış olmaktadır. Anne adaylarında kokuya karşı hassasiyet ve tiksinmeler görülebilmektedir. Belirgin bir şekilde kilo artışı gözlenmemekle birlikte bazı anne adaylarında kilo artışı fazla olabilmektedir. Rahim büyümektedir. Duygusal anlamda değişmelere sık rastlanmaktadır. Anne adayında kan artışı görülmektedir.

Hamileliğin ikinci ayı neler yaşanır? Anne adayında olduğu gibi bebekte de değişimler devam etmektedir. İkinci ay bebek gelişimi olarak bebeğin organları gelişmektedir. Böbrek, sinir sistemi ve kalp gelişmektedir. Kalbi dakikada 150 kez atmaya başlamıştır. Kafatası şeffaf bir görünümde bulunmaktadır. Bebeğin kafası vücuduna göre daha büyük bir görünümde olmaktadır. Bebeklerin boyu yaklaşık olarak 1 ile 1.5 cm arasında değişmektedir. El ile ayak parmakları oluşmaya başlamaktadır. Bu oluşumlar sırasında unutulmaması gereken kısım ise parmakların yapışık olmasıdır.  Bebeğin kolları ile bacakları da uzamaya başlamaktadır. Diz ve dirsekleri gelişmektedir. Kıkırdak dokularında da oluşumlar başlamaktadır.  Bebeğin ilk kap atışları döllenmeden 22 gün sonra başlamasına rağmen daha duyulabilecek seviyede olmamaktadır. Hamileliğin ikinci ayı alt çene belirginleşmektedir. Omurilik gelişimi sürmektedir.  Bebeğin burnunun ucu da oluşabilmektedir. Bir kıvrım şeklinde göz kapakları oluşmaktadır.  Cinsel organı oluşmuş olsa bile cinsiyet daha bilinememektedir.

Hamilelikte iki ay, riskin devam etmekte olduğu aydır. Bebeğin organları ve sinir sistemi oluştuğu için dikkat edilmesi gerekmektedir. Yeterli ve dengeli bir biçimde anne adayının beslenmesine özen göstermesi hem anne hem de bebek için oldukça önemlidir. Ayrıca gerekli olmadıkça kesinlikle radyasyon ışınlarına yani X ışınlarına maruz kalınmaması gerekmektedir. Folik asit alımına dikkat edilmelidir. Günlük 400 mikrogram folik asit alınması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir