Hamilelikte 1. Ay Gelişmeleri ve Yaşanan Olaylar Nelerdir?
Hamilelikte ilk ay, ilk dört haftayı içine almaktadır. Bu ayda gözlenen durumlar erken hamilelik belirtileridir.
Hamileliğin ilk ayı neler yaşanır? 1. haftada henüz gebelikten bahsedilmemektedir. Bu hafta yumurta hücresi ile sperm hücresi birleşerek döllenme gerçekleşmektedir. Hamilelikte 1 ay anne vücudunun hazırlanması ile geçmektedir. Yapılan idrar ve kan testlerinde HCG hormonu aranmaktadır. Bu hormonun olması durumunda hamilelikten bahsedilmektedir. Hamilelikte ilk ay gelişmeleri uzmanlar tarafından döllenen yumurta hücresinin gelişmeye başlaması olarak anlatılmaktadır. Amniyotik kese oluşmaktadır. Rahim zarı kalınlaşarak gebelik için uygun ortam hazırlanmaktadır. Rahim zarının kalınlaşması, bebeğin rahme tutunmasını sağlamaktadır. Embriyo, döllenme olduktan 7 gün sonra rahim duvarına tutunmaktadır. Oluşan plasenta, anneden bebeğe oksijen ile gerekli olan besinleri taşırken bebekten de anneye atık ürünleri taşımaktadır. Plasenta ile bebek arasında bu ilişki göbek kordonu sayesinde olmaktadır. Aşerme durumları gözlenmektedir. Gebelikte ilk ay anne adayları kendilerini yorgun hissetmektedirler. Göğüslerde gerginlik yaşanan olaylardandır. Hamileliğin ilk ayı, anneler için genelde hamileliğin bilinmediği dönem olarak görülmektedir.
Hamilelikte ilk neler olur? Hamilelikte bu dönemde hamilelik ile ilgili annenin fark edebileceği durumlar adet olmaması, mide bulantısı, halsizlik ve aşermelerdir. İlk ay bebek gelişimi döllenmenin olması, embriyonun rahim duvarına yapışması ve gerekli olan madde alış verişinin yaşanması olarak ifade edilmektedir. Bebeğin kalp atışlarından bu dönemde bahsedilmemektedir.
Gebelik durumu oluşmuş ise kadın doğum uzmanına giderek muayenenin yapılması gerekmektedir. Doktor muayenesi sırasında ultrason çekimi yapılmaktadır. Genel olarak uzman doktor tarafından bilgiler verildikten sonra şu tahliller istenmektedir:
- Tam kan tahlili
- İdrar tahlili
- Trioid testleri
- Rubella
- Hepatit B
- Toxoplazma
- AIDS
Hamileliğin ilk ayı folik asit kullanımının olduğu aydır. Doktorlar tarafından folik asit anne adaylarına önerilmektedir. Kilo alımı kontrolünün yapılacağı anlatılmaktadır. Ayrıca bebeğin sağlığı açısından sigara, alkol ve kafein tüketiminin yapılmaması gerektiği belirtilmektedir. Parça düşme, adet kanamasının olması, kasılma, kramp, aşırı baş ağrısı, yüksek ateş, idrar yapamama gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.