Hamilelikte 3. Ay – Aylık Bebek Gelişimi

0
1253
hamilelikte üçüncü ay

Hamilelikte 3. Ay Gelişmeleri ve Yaşanan Olaylar Nelerdir?

Hamilelikte üçüncü ay riskli aylardan biridir. 9. hafta ile 12. hafta arasını kapsamaktadır. Düşük olaylarının en çok yaşandığı aydır. Hamilelikte üçüncü ay neler olur? Annenin vücudu fetüs için hazırlıklarına devam etmektedir. Gebelikte üçüncü ay rahim büyümektedir. Rahim idrar torbasına baskı yapmaktadır. Bu nedenle sık sık idrara çıkılmaktadır. Hamileliğin üçüncü ayı yemeklerden sonra ya da yürüyüş yapıldıktan sonra kasıklarda ağrılar oluşmaktadır. Kadın doğum uzmanları içeriğinde folik asit, B vitamini, çinko ve demir içeren yiyeceklerin tüketilmesini önermektedirler.

Annenin hormonlarından bazılarının çalışma prensibi artarak anne adayının vücudunda lekelenmelere neden olabilmektedir. Korkulacak bir durum olmamakla beraber bu lekeler doğumdan sonra geçmektedir. Tükürük bezlerinin fazla çalışmasından dolayı anne adayında bu dönemde tükürük miktarında artma gözlenmektedir. Bazı anne adaylarında hamileliğin sonuna kadar bu durum devam etmektedir. Diş etlerinde hassasiyet ve diş eti kanamaları oluşabilmektedir. Burun tıkanması gibi durumlar yaşanabilmektedir. Reflü şikayeti olan anne adaylarında bu şikayetler artmaktadır. Reflü şikayetlerinin oluşturduğu sıkıntıları azaltmak için yüksek yastık kullanılmalıdır. Ayrıca yatmadan iki saat öncesine kadar katı yemek yenmemelidir. Hamileliğin üçüncü ayı neler yaşanır? Bazı anne adaylarında karın ağrısı da görülebilmektedir. Bu ağrılar çok şiddetli olursa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

gebelikte üçüncü ay

Hamilelikte üçüncü ay gelişimleri bebeğin kilosu 15 gram, boyu ise 7 cm’dir.  Üçüncü ay bebek gelişimi, ilk iki aydan farklı olarak beyin açısından özelleşme durumu yaşanmaktadır. Bebeğin beynine ilk defa enerji gitmeye başlandığından bu ay bebeğin beyni çalışmaya başlamaktadır. Beyin bir kayıt merkezi haline gelmektedir. Bu aydan itibaren bebeğiniz ile konuşabilirsiniz.

Dışarıda olan bağırsaklar içeriye doğru yerleşmeye başlamaktadır.  İnsan kulağında var olan denge sıvısı bu ay oluşmaktadır. Dış kulak gelişmektedir. Testesteron hormonları salgılanmaktadır. Bebeğin hareketleri nedeni ile amniyon sıvısında dalgalanmalar oluşabilmektedir.  Bebeğin tüm organları yavaş da olsa çalışmaya başlamıştır. Bebek çenesini hareket ettirebilmektedir. Çene hareketleri bazı anneler tarafından fark edilebilmektedir. Parmaklarını emme hareketi bu ayın sonlarına doğru gelişmektedir. Hamilelikte 3 ay geçtikten sonra düşük riskinin sona erdiği anlamına gelmektedir.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız