Hamilelikte 4. Ay Gelişmeleri ve Yaşanan Olaylar Nelerdir?
Hamilelikte dördüncü ay, anne adayının kendini daha rahat hissetmeye başladığı aydır. Bu ayda anneler rahatlamaktadır. Hamileliğin dördüncü ayı 13. ve 16. haftaları kapsamaktadır. Bu ay ikinci trimister olarak adlandırılmaktadır. Anne adayları eski enerjik dönemlerine tekrar kavuşmaktadırlar. Bu enerji dolu günler anne adayları için arkadaş buluşmaları açısından doğru bir zamanlama olmaktadır. Artık anne adayının karnı büyümeye başlamaktadır. Karnı yavaş yavaş belli olmaktadır. Anne adayları kendilerine artık daha rahat ve sıkmayan kıyafetler almaya başlamalıdırlar.
Hamilelikte dördüncü ay neler olur? Mide bulantısı yavaş yavaş azalmaktadır. Duygusallık artmaktadır. Vücudun belli bölgelerinde çatlamalar gözlenebilmektedir. Bu durum kalıcı olabildiğinden anne adaylarının doğum zamanına kadar karın bölgesinde, bacaklarda ve göğüslerde çatlak önleyici kremler kullanmaları uzmanlar tarafından önerilmektedir. Gebelikte dördüncü ay hemeroid yani basur sorunlarının oluşmaya başladığı bir dönem olmaktadır. Kılcal damarlarındaki hassaslaşmalardan dolayı anne adaylarında burun kanamaları görülebilmektedir. Yaz aylarına denk gelen hamilelik geçiren anne adaylarının güneşin etkisinin yoğun olarak hissedildiği saatlerde ( 12.00 – 16.00) dışarı çıkmamaları kadın doğum uzmanları tarafından önerilmektedir. Hamilelikte 4 ay içinde hormon değişimleri devam etmektedir. Hormonal değişimlerden dolayı anne adaylarında cinsel dürtülerde artışlar görülebilmektedir. Bebeklerin bağırsak hareketleri bazı anne adayları tarafından hissedilmeye başlanmaktadır. Anne adayları bu hareketlerin bebeğin normal hareketleri ile karıştırabilmektedir; fakat bazı bebeklerin normal hareketleri tecrübeli anne adayları tarafından hissedilebilmektedir. İlk gebeliğini yaşayan anne adayları ise bu hareketleri 20. haftadan başlayarak hissetmektedir.
Hamileliğin dördüncü ayı neler yaşanır? Bu ay annenin rahatladığı bebeğin ise büyümeye devam ettiği bir aydır. Dördüncü ay bebek gelişimi açısından en önemli olan kısmı bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesidir. Bebek bekleyen çiftler, cinsiyeti öğrendikleri için kıyafet ya da bebek odası için araştırmalar yapabilmektedirler. Hamileliğin dördüncü ayı, bebek için ilk defa safra üretimi anlamına gelmektedir. İnsülin salgılanmaktadır. Bebeğin boyu yaklaşık olarak 12 cm, kilosu ise 120 gramdır. Ellerini bilinçli olarak ağzına götürebilmektedirler. Bebeklerde lanuga adı verilen tüycüklerin oluşmaya başlandığı dönemdir. Bacakların boyu, kollardan daha uzun olmaya başlamıştır. Bebeğin baş hareketleri artmaktadır. Çeneye yakın olarak tutulan baş pozisyonu değişmektedir. Bebek artık yavaş yavaş başını tutmaya başlamaktadır.