Had Bilmek, Haddini Bilebilmek…

0
347
had bilmek

Siz siz olun diye başlayan bir cümle kurmayacağım elbette, o kadar da haddini bilmez biri değilim. Yine de biri bana bu konuda bir şeyler söyleseydi çok sevinirdim, sahiden ihtiyacım hiç olmadı da. İşte tam da bu yüzden sızlanmalar yerine, sakin sakin kitaplar okuyor ve yazılar yazıyorum efendim.

Ah, haddini bilmek gibisi yokmuş şu âlemde! Yok, değil mi? Hemen her konuda hepimiz uzmanız (!). Her şeyi doğuştan biliyoruz, öğrenmemize, emek harcamamıza hiç gerek yok (!). Günlük hayatta her alanda, bir an durup düşünmeden, gerçekten bilip bilmeden hemen söze dalıp görüş bildiriyor, fetvalar veriyoruz. Özellikle iyi bir şey yapıldığında veya bir başarı durumunda hemen ortaya atılıp eleştirilere başlıyoruz.

Peki, “gel de sen yap bakalım” denilince de, donup kalıyoruz. Haddimizi bilme ‘özürlüyüz’ ama ‘had bildirme’ konusunda çok hevesliyiz. Herkes, yönetici, asker, futbolcu, doktor, aşçı, sanatçı, öğretmen, avukat ve her konunun uzmanı…

Asıl konuşması gerekenler ise ‘hadlerini bildiklerinden’ susuyor. Oysa asıl işinin ustalarının, uzmanlarının konuşmasına ve onların önerilerine ne kadar çok ihtiyacımız var. Çünkü yepyeni boyutları ancak bu sayede görüp öğrenebilir, gelişebiliriz.

Âlime sormuşlar: “Efendim en iyi neyi bilirsiniz?” Âlim kişi cevap vermiş: ”Haddimi Bilirim!” “Had” kelimesi durmamız gereken sınırları içerir. Haddini bilmek; kendi değer ve yeteneğini olduğundan üstün görmemek demektir. Kendini bilmek, tanımak, aradığını kendinde bulmak; haddini de bilmektir.

Herhangi bir konuda, kendi bilgisini, konumunu ve sınırlarını bilip, ona göre tavır koyma, görüş belirtme durumudur. Sürekli bireysel evriminin arayışı içinde olan ışığı arayanlar, hadlerini bilirler.

Delfi Tapınağındaki “Kendini Bil!” mottosunun içeriği; kendini tanı hatta ötesine geçerek “Kendini idrak et!”, aradığın için kendinle yüzleş, kibar ol, kendi sınırlarını ve haddini bil, kendinin iyi ve kötü yanlarını kavra ve olgun davrandır.

Emerson şöyle der: “Başkalarının yanlışlıkları ve kötülükleri ile uğraşarak ruhunu karartma. Düzeltilmesi gereken biricik insan sensin.”

Sevgilerimle…

Önceki İçerikVizörden: Emma Stone
Sonraki İçerikPandemi Sürecinin Aile İçi İlişkilere Etkisi
27 Mart 1987 Sakarya doğumluyum. İlköğretim yıllarımı Mehmet Akif Ersoy İlköğretim okulunda tamamladım. Lise eğitimine Ali Dilmen Lise'sinde devam ettim ve Yabancı Dil bölümünden mezun oldum. Akabinde Tıbbı Terminoloji ve Dökümantasyon okudum. Veterinerlik bölümünden terkim. Sosyolojiden devam etmekteyim. Güven/Vizyon Medya Grup – Basın Yayın Genel Müdürlüğünde köşe yazarlığı yapmaktayım. İşte Son Haber, Manisa Medyası, Güven Haber Ajansı, Woman Press, Kimlik Gazetesi, Vizyon Ege olmak üzere altı ayrı gazetede köşe yazarlığı yapmaktayım. Kanal 34 bünyesinde bulunan bir TV programım var. Geskon'da (Gençlik ve Spor Federasyonu) İzmir Kolunda Onur Kurul Üyesiyim. Kişisel Gelişim Uzmanıyım. Nlp uzmanlığım, Kuantum düşünce tekniği eğitmeni ve yaşam koçuyum. Koçluk olarak "Öğrenci Koçluğum, Doğum Koçluğum mevcuttur. Motivasyon Konuşmacılığı da yapmaktayım. Halk eğitim öğretmenliğim, Özel Rehabilitasyon ve Disleksi eğitmenliğim devamında, Psikoloji ve Pedagoji üzerine eğitimlerim mevcut. Kişisel Gelişim üzerine otuz beş ayrı eğitmenliğim vardır

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız