Covid19 Tedavisi Sırasında Emzirmeye Devam Edilmeli Mi?

0
106
covid19 tedavisi sırasında emzirme

Son zamanlarda sosyal medyada dolaşan rengi yeşile dönmüş bir anne sütü poşeti görsel altında da; “Covid teşhisi konan bu annenin sütünün yeşil renkte olması kötü bir işaret gibi görünebilir ama tam tersi. Çocuğunu olası bir enfeksiyondan korumak için ürettiği antikorların sonucu…” diye başlayan ve bebek için koruyucu olduğunu ve emzirmeye devam edilmesi gerektiğini iddia eden açıklamalar var.

Sütün renginin yeşil olma sebebi üretilen antikor değil, hastalık sürecinde uygulanan ilaç tedavisidir. Annenin semptomları azsa, akciğerlerde buzlu cam görünümü yoksa, bebeğin sütten kesilme veya ek gıdaya geçme gibi bir durumu söz konusu değilse ilaç kullanmadan, özenli bir bakımla, uygun vitamin takviyeleriyle maske takarak emzirmeye devam etmelerini öneriyoruz. (Konu ile ilgili “Covid19 ve Annelik” yazıma https://www.kadinja.com/koronavirus-ve-annelik/ linkinden ulaşabilirsiniz.)

Ancak annenin durumu tedavi gerektiriyorsa oral tedavi başlanır. Tedavi 5 gün sürer ve bu 5 gün boyunca bebek emzirilmez(!). Anne bu süreçte sütünü sağıp atmalıdır. 5 gün sonunda süt rengi normale döndüğünde (24-48 saat içinde) yeniden emzirmeye başlanabilir.

Şuan uluslararası düzeyde bir pandemi süreci yaşanıyor. Mevcut ilaçlar yalnızca 18 yaş üstüne uygulama için uygun. Kullanılan ilaçların bebeğe nasıl bir yan etki göstereceği net bilinmiyor. Yapılan bazı çalışmalar yalnızca içeriğindeki etken maddesi Hydroxychloroquine olan ilacın kullanımı konusunda bize bilgi vermiştir. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501150/ Erişim tarihi: 01-02-2021):

İlginizi Çekebilir:  Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Gebeliğin 13 Belirtisi

“Emzirme sırasında Hidroksiklorokin’e maruz kalan bebekler, anne sütünden sadece az miktarlarda ilaç alırlar. En az 1 yaşına kadar olan bebekler dikkatli takip edilmiş, sonuçta büyüme, görme veya işitme üzerinde herhangi bir yan etki bulunamamıştır.”

Uluslararası uzmanlar, Hidroksiklorokin’in emzirme sırasında kabul edilebilir olduğunu belirtmektedir. Ancak diğer kullanılan ilaçlar ve etkin maddeleri hakkında net bir sonuç yok. Her hastalık süreci hastaya özgü yönetilmelidir. Covid19 tanısında kişinin durumuna özgü tedavi planlanır. Bazen tek bir ilaç bazen ikili – üçlü ilaç kombinasyonlarıyla tedavi düzenlenir.

Süreç hakkında detaylı ve doğru bilgi il sağlık müdürlüklerine bağlı Covid Çağrı Merkezleri’nden alınabilir.

Sağlıkla kalın.

Önceki İçerikYeme Bozuklukları
Sonraki İçerikAlışveriş Bağımlılığı
Gazi Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi mezunu olan Gülşah Taşkın, üniversite öğrenimi sırasında bir dönem Finlandiya'daki Turku University of Applied Sciences'da Cinsel Sağlık ve Çocuk Sağlığı dersleri almış ve ilgili seminerlere katılmıştır. Akademik alanda uzmanlığını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda yapmış, Sağlık Bakanlığı "Beslenme Dostu Okullar Projesi"nde görev almıştır. Kanser tedavisi gören çocukların, uzayan hastane yatış sürecinde "hasta" olmadan önce "çocuk" oldukları konusunda farkındalık yaratmak için 2017'de hayata geçirilen ve ulusal basında da büyük ilgi gören Kanser Savaşçıları Derneği'nin Serum Askılı Bisiklet Projesi'nde Proje Üreticisi olarak görev almıştır. Aktif olarak çalışmaya devam ederken İleri Yaşam Desteği Eğitimi, Bebek ve Çocuk İlkyardım Eğitmenliği, Pedagojik Formasyon, Gebe Eğitim Danışmanlığı (Doğum Koçu ve Emzirme Eğitmeni) sertifikalı eğitim programlarını tamamlamıştır. Şuan anne/adaylarına yüz yüze ve online danışmanlık yapmaktadır.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız