Birçok anne içgüdüsel olarak bebeğini karnında hissettiği ilk andan itibaren onun güvende olmasını ister. Şuan ülkemizde de hızla yayılım gösteren Covid-19 salgını ve tedavi süreci hakkındaki bilinmezlikten dolayı çocuğu kaç yaşında olursa olsun bütün anneler endişe içinde. Bu yazımızda hamile ve özellikle yeni doğan bebeği olan annelerimizin süreçle ilgili sorularına yanıt vereceğiz.

Bu süreci en iyi şekilde atlatabilmek için nasıl davranmalı, ne yapmalı?

  • Öncelikle unutulmamalı ki bu virüs kişiler aracılığı ile taşınarak yayılıyor. Mümkün olduğunca evden çıkmamak alacağımız en etkili tedbir.
  • Hamile ve yeni doğum yapmış anneler günlük yeterli sıvı alımını ihmal etmemeli. Gün içinde ortalama 3 litre su içmek ve şekersiz hazırlanan meyve kompostoları tüketmek hem bağışıklığınızı destekleyerek sizi hastalıklara karşı koruyacak, hem de gün içinde kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır.
  • Egzersiz yapmak (ev içinde küçük yürüyüşler, yattığı yerden dizleri karna çekmek, dans etmek vb. egzersizler) bağışıklığınızın güçlü kalmasına yardımcı olurken, vücudunuzda endorfin salgılanmasını uyararak daha pozitif düşünmenizi ve mutlu hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Her sabah ılık bir duş almaya çalışın. Eğer emziriyorsanız ve her sabah duş alma imkanınız yoksa göğüs bölgenizi ılık su ile yıkayın. Böylece güne başlarken daha rahat hissedeceksiniz. Süt kanallarınızın açılmasını sağlayarak, süt miktarınızın artması da sağlanır.
  • Emzirmeden ve bebeğinize her temastan önce mutlaka ellerinizi su ve sabunla en az 30 saniye yıkayın.
  • Öksürüyor veya burun akıntınız varsa bebeğinizi emzirirken, alt değiştirirken vb. yani bebeğinize her yakın temasınızda maske takabilirsiniz.

koronavirüs annelik

Bebeğimi Emzirmeye Devam Etmeli Miyim?

Bu belirsiz süreçte Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün net olarak açıklama yaptığı tek bir konu var o da anne ve bebeğinin bağının devam ettirilmesi. Hiçbir virüs annesinin kokusundan mahrum olmaktan daha fazla acı veremez çocuğunuza. Her fırsatta bebeğinizle ten teması kurmaya ve onun yanında olduğunuzu hissettirmeye devam edin.

Bebeğinizle her yakın temastan önce mutlaka ellerinizi su ve sabunla en az 30 saniye yıkayın. İçiniz rahat etmiyorsa maske takabilirsiniz. Her emzirme öncesi göğüs kısmınızı ılık bir suyla yıkayın veya ılık suyla ıslatılmış bir bezle silin.

Bazı annelerin bu süreçte stres düzeyi arttığı için sütü azalabiliyor. Bu vücudunuzun verdiği bir tepki. Bebeğinize sütünüzün yetmediğini düşünüyorsanız doktorunuza danışarak ayına uygun şekilde mama desteği vermeye başlayabilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu süreçte vurguladığı 3 nokta:

  • El yıkamaya özen gösterilmesi.
  • Ten tene temasının kesilmemesi (Anne ile yeterli temasın sağlanamadığı durumlar söz konusu ise baba ile ten tene temas sağlanmalı).
  • Anne kendini nasıl rahat hissedecekse (Emzirme, pompa ile sağma veya mama ile besleme) bebeğin beslenmesine o şekilde devam edilmesi.

Dileriz yavrularımız sağlıkla büyüsün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir