Alışveriş Bağımlılığı

0
105
alışveriş bağımlılığı

Pandemi dönemi, karantina süreci ve yasaklardan dolayı eski hayatımızdan hepimiz birçok değişiklik yapmak zorunda kaldık. Normalde gündelik hayatımızda hoşlandığımız birçok etkinliği pandemi döneminden dolayı yapamıyoruz. Her bireyin kendini iyi hissetmek için yaptığı aktiviteler ve etkinlikler farklıdır. Bunlar oyun oynamak, arkadaşlarla vakit geçirmek, güzel bir yemek yemek, film izlemek, spor yapmak, alışveriş yapmak… Evde kaldığımız bu dönemlerde sınırlı bir ortam olduğu için kendimize yeni etkinlik arayışlarına girdik. İnternetten kolay bir şekilde alışveriş yapmak bu süreçte daha da arttı.

Alışveriş genellikle hepimizin yaptığında kendini iyi ve rahat hissettiği bir davranıştır. Sağlıklı bir şekilde alışveriş davranışını gösteren bireyler olduğu gibi, patolojik düzeyde alışveriş bağımlılığına sahip olan bireylerde vardır. Patolojik alışverişte ise bireyin gerçekten ihtiyacı olmadığı halde bir şeyler almasıdır. Aslında mutlu olmak için alışveriş yapmaktadır. Kişi alışveriş yaptığı sırada maddi imkanları çok yeterli olmasa da taksitlendirerek sadece o anda mutlu olmak için alışveriş yapmaktadır. Çoğu zaman bu kişiler alışveriş yaptıktan sonra suçluluk duyup pişmanlık yaşayabilirler. Bağımlılık olması içinde bireyin alışveriş yapma davranışını kontrol etmekte bir zorluk yaşaması ve yapamadığı zamanda da yoksunluk belirtilerini göstermesi gerekir. Yoksunluk belirtileri olarak da bireyler sinirli, huzursuz ve stresli hissederler ve dikkatlerini başka bir şeye yönlendirmekte zorlanırlar.

Alışveriş bağımlılığı olan kişiler kendi rutinlerine göre bir plan oluşturmaları yararlı olur. Kendilerini kontrol altına almak için kredi kartlarını güvendikleri yakınlarına vererek gerektiği zaman isteyebilirler. Alışveriş yapmadan önce alacakları şeylere gerçekten ihtiyaçları olup olmadığını belirlemeleri daha iyi olacaktır. Alışveriş yapma davranışını engellemeleri konusunda yakınlarından destek alabilirler. Alışverişe yalnız çıkmamaları da yapılabilecek başka bir davranıştır. Evden çıkmadan önce de mutlaka bir liste yapmaları ve o listenin dışına çıkmamaları gerekir. En önemlisi de kendilerine daha yararlı bir etkinlik uğraş bulmalarıdır. Bu bir sanat dalı olabilir, spor yapmak olabilir, yeni bir yabancı dil öğrenmek olabilir… Alışveriş yapmak yerine böyle bir etkinlik koyarlarsa çok daha kolay şekilde bu süreç yürütülür. Bu tarz önlemleri uygulamalarına rağmen kişi hala alışveriş yapma davranışını kontrol etmekte zorlanıyorlarsa, profesyonel bir destek alması gerekir.

İlginizi Çekebilir:  Yeme Bozuklukları
Önceki İçerikCovid19 Tedavisi Sırasında Emzirmeye Devam Edilmeli Mi?
Sonraki İçerikEv İçi Tartışmalarımız Çocuklarımıza Zarar Veriyor!
Mart 1998 İstanbul / Kadıköy doğumluyum. Özel Anakent Koleji’nde lise eğitimimi tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi Psikoloji lisans programından 2020 yılında yüksek onur derecesiyle mezun oldum. Haziran 2022’de Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji tezli yüksek lisans programından mezun oldum. Tez konum “Yetişkinlerde Akıllı Telefon Kullanım Sıklığı ile Depresyon Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”dir. Lisans ve yüksek lisans eğitimim süresince gönüllü olarak Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde, NP İstanbul Ümraniye Nöropsikiyatri Hastanesinde, Np Feneryolu Tıp Merkezinde ve Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Biriminde stajlarımı tamamlayarak gönüllü psikolog olarak çalıştım. Lisans ve yüksek lisans dönemlerim boyunca alana dair pek çok kongre ve seminere katıldım ve halen katılmaya devam etmekteyim.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız