İnsanoğlu sonradan da akıllanan bir canlıdır. Beyinde her bir bilgi bir nöron (bilgi taşıyan hücre) tarafından taşınır. Bilgiler çoğaldıkça nöronlar da otomatik olarak çoğalır. Nöronlar arasındaki kombinasyonların artmasıyla kişisel gelişim ve yaratıcılık da artar. Beyin kas gibidir ne kadar çalıştırırsak o kadar kuvvetlendiririz. Peki beyin performansı nasıl arttırılır?
- Beyin geliştiren oyunlar: Kelime oyunları, kişinin hem hafızasını taze tutar, dikkatini yükseltir hem de yeni kelimeleri öğrenmesini sağlar. Resimli puzzle yapmak, bilmece ve bulmaca çözmek ve aynı zamanda satranç, tavla gibi oyunlar oynamak yararlı olacaktır. Aynı zamanda da sevdiklerinizle yapacağınız bir sosyal aktiveteye dönüştürdüğünüzde, eğleniyor da olacaksınız.
- Video oyunları: Ebeveynlerin korkulu rüyası video oyunları öyle sanıldığı kadar kötü bir aktivite değildir. Aksine psikologların yaptığı araştırmalara göre video oyunları muazzam bir şekilde beyin geliştiren ve bilişsel performansı ve üç boyutlu olarak düşünmeyi sağladığı görülmüştür. Aynı zamanda görsel dikkati ve beynin reaksiyon zamanını yükseltiği tespit edilmiştir. Tabi video oyunlarını oynamak ve bitirmek için zaman belirlemek çok önemli, ailelerin kontrolünde zamanı limitleyerek çocukların oynamasını sağlamalıdır. Her yaştan insan oynamalıdır, bir anlamda beyin cimnastiği şansı yakalamanızı sağlar. Bu oyunların karmaşık ve zor olanlarını seçmelisiniz.
- Müzik: Dünyada çeşitli üniversitelerde yapılan arşatırmalarda müziğin beyin gücünü olumlu yönde etkilediğini göstermişlerdir. Klasik müzik dinleyen insanların konsantrasyonlarında ve üretkenliklerinde artış olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca klasik müziğin sakinleştirme etkis olduğunu da söylemek yanlış olmaz. Müzik dinlemek ayrıca beynin hafıza ve dikkat alanlarıyla doğrudan iletişime geçtiği için beyin gücünü direk olarak olumlu yönde etkiler. Bir başka bilimsel araştırma sonucuna göre müzik aleti çalabilmek ise kişinin yüksek zekalı olduğunu gösterir.
- Omega 3 balık yağı: Balık yağı günlük kullanımı beyin sağlığını arttırır. Balık yağı beynin ihtiyaç duyduğu üç ayrı asit ve beyin hızını etkileyen yararlı yağı içermektedir. Balık yağı kişilerin ilerleyen yaşlarında alzheimer olma ihtimalini azaltır. Çocuklar üzerinde uzun dönem yapılan araştırmalarda balık yağı tüketimi sonucu IQ seviyesiyelerinin arttığı saptanmıştır. Örneğin, keten tohumu, soya fasulyesi ve somon balığı, yoğun omega 3 içeren yiyeceklerdir.
- 7 veya 8 saat derin uyku: Uzun ve sağlıklı yaşamın sırlarından biri de 8 saat derin uykudur. Özellikle akşam 11’den gece 3’e kadar olan uyku zamanı vücudun ürettiği melatonin bakımında üretimin en çok olduğu zamandır. Bu saatleri uyku içinde geçirmek çok önemlidir. Melatonin vücüdun yıpranan hücrelerini tamir eden, yenileyen bir hormondur. 8 saat deliksiz uyku, immün sisteminin güçlenmesini sağlar, metabolizmayı düzenler, anıları ve günlük öğrendiklerinizi hafızaya depolama işini tamamlar. Uykuda geçen 7 ya da 8 saat psikolojiyi de olumlu yönde etkiler bu zaman zarfında kafayı temizler ve detox etkisi sağlar. 8 saat uykuyu aşmak ise vücut için zararlıdır.
- Meditasyon ve nefes egzersizi: Gün içinde başlangıçta 10 ya da 15 dakikalığına yapılacak meditasyon birebir kişinin karar mekanizmasını, öğrendiği bilgiyi tutmasını ve zor problemleri çözmek konusunda beceriler kazandığını göstermiştir. Meditasyon sırasında nefese odaklanarak, doğru şekilde nefesin beyne ve vücudun en ücra köşelerine kadar gitmesini sağlamak, metabolizmayı ve zihni rahatlatır. Harvard Üniversitesinde yapılan bir araştırma sonucunda uzun yıllar meditasyon yapan kişilerin beyinlerinin genişlediği saptanmıştır. Meditasyon aynı zamanda kısa süreli hafızayı, dikkati güçlendirir ve karışık düşünceleri düzenlemeyi sağlar. Meditasyon yapan kişilerin depresyon, korku ve kaygı bozukluğu gibi hastalıklara yakanlanmadıkları araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.