Atopik Dermatit Nedir?

0
188
atopik dermatit nedir

Atopik Dermatit ile ilgili merak ettiğiniz her şey bu yazımızda.

Atopik dermatit bebeklerde sıklıkla yüzde ve yanaklarda kızarıklık, kaşıntı ve cilt tabakasında kalınlaşma şeklinde kendini gösterir. Yeni doğan dönemde genellikle yüz ve bez bölgesinde tutulum gözlenirken, 2 yaşın üzerindeki çocuklarda daha çok dirsek içi, diz içi, bilekler ve boyun kısmında tutulum olur.

Atopik dermatitin kesin bir sebebi yoktur. Bebeğin cilt yapısının hassas olması, anne ya da babanın alerjik bünyeli olmaları vb. etmenler Atopik Dermatit’e neden olabilir.

Bebeklik döneminde karşılaşılan Atopik Dermatit’e yapılması gereken ilk adım cildin, bebeğe uygun nemlendiriciler ile (tahriş etmeden) hafifçe masaj uygulayarak düzenli bir şekilde nemlendirilmesidir. Her krem uygulaması öncesinde bölgeyi ılık suyla yıkamayı veya yine ılık suyla ıslatılmış bir bezle temizlemeyi ihmal etmeyin.

Annenin tükettiği herhangi bir gıdanın bebeğin yüzündeki kızarıklıkları arttırıldığı fark edilirse anne emzirme dönemi boyunca bu gıdalardan uzak durmalıdır. Atopik Dermatit’e gıda alerjilerinin de sebep olabileceği unutulmamalı ek gıdaya geçildiği dönemde besinler tek tek ve yavaş yavaş başlanmalıdır. Hassasiyeti veya tutulan alanı genişlettiği fark edilen gıdalara ara verilerek uzun bir süre tekrar denenmemelidir.

Tutulmuş alanlar tüm bu söylediklerimize dikkat ettiğiniz halde yayılmaya devam eder, kabuklu, sarı ve akıntılı hal alırsa mutlaka doktorunuza başvurun. Gerekli hallerde hekim tarafından kortizonlu krem tedavisine başlanılır.

İlginizi Çekebilir:  Sınav Kaygısı ve Belirtileri

Dileriz yavrularımız sağlıkla büyüsün.

Önceki İçerikAnnelik ve Tutumları
Sonraki İçerikDoğuma Hazırlık Eğitmeni Uzman Ebe Aslı Sedef Kıraç İle Röportaj
Gazi Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi mezunu olan Gülşah Taşkın, üniversite öğrenimi sırasında bir dönem Finlandiya'daki Turku University of Applied Sciences'da Cinsel Sağlık ve Çocuk Sağlığı dersleri almış ve ilgili seminerlere katılmıştır. Akademik alanda uzmanlığını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda yapmış, Sağlık Bakanlığı "Beslenme Dostu Okullar Projesi"nde görev almıştır. Kanser tedavisi gören çocukların, uzayan hastane yatış sürecinde "hasta" olmadan önce "çocuk" oldukları konusunda farkındalık yaratmak için 2017'de hayata geçirilen ve ulusal basında da büyük ilgi gören Kanser Savaşçıları Derneği'nin Serum Askılı Bisiklet Projesi'nde Proje Üreticisi olarak görev almıştır. Aktif olarak çalışmaya devam ederken İleri Yaşam Desteği Eğitimi, Bebek ve Çocuk İlkyardım Eğitmenliği, Pedagojik Formasyon, Gebe Eğitim Danışmanlığı (Doğum Koçu ve Emzirme Eğitmeni) sertifikalı eğitim programlarını tamamlamıştır. Şuan anne/adaylarına yüz yüze ve online danışmanlık yapmaktadır.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız