Atopik Dermatit ile ilgili merak ettiğiniz her şey bu yazımızda.
Atopik dermatit bebeklerde sıklıkla yüzde ve yanaklarda kızarıklık, kaşıntı ve cilt tabakasında kalınlaşma şeklinde kendini gösterir. Yeni doğan dönemde genellikle yüz ve bez bölgesinde tutulum gözlenirken, 2 yaşın üzerindeki çocuklarda daha çok dirsek içi, diz içi, bilekler ve boyun kısmında tutulum olur.
Atopik dermatitin kesin bir sebebi yoktur. Bebeğin cilt yapısının hassas olması, anne ya da babanın alerjik bünyeli olmaları vb. etmenler Atopik Dermatit’e neden olabilir.
Bebeklik döneminde karşılaşılan Atopik Dermatit’e yapılması gereken ilk adım cildin, bebeğe uygun nemlendiriciler ile (tahriş etmeden) hafifçe masaj uygulayarak düzenli bir şekilde nemlendirilmesidir. Her krem uygulaması öncesinde bölgeyi ılık suyla yıkamayı veya yine ılık suyla ıslatılmış bir bezle temizlemeyi ihmal etmeyin.
Annenin tükettiği herhangi bir gıdanın bebeğin yüzündeki kızarıklıkları arttırıldığı fark edilirse anne emzirme dönemi boyunca bu gıdalardan uzak durmalıdır. Atopik Dermatit’e gıda alerjilerinin de sebep olabileceği unutulmamalı ek gıdaya geçildiği dönemde besinler tek tek ve yavaş yavaş başlanmalıdır. Hassasiyeti veya tutulan alanı genişlettiği fark edilen gıdalara ara verilerek uzun bir süre tekrar denenmemelidir.
Tutulmuş alanlar tüm bu söylediklerimize dikkat ettiğiniz halde yayılmaya devam eder, kabuklu, sarı ve akıntılı hal alırsa mutlaka doktorunuza başvurun. Gerekli hallerde hekim tarafından kortizonlu krem tedavisine başlanılır.
Dileriz yavrularımız sağlıkla büyüsün.