Yeni Anne Olmanın Psikolojik Etkileri ve Postpartum (Doğum Sonrası) Depresyon

0
577
yeni anne olmanın psikolojik etkileri

Anne doğum yaptıktan sonra ilgi, sevgi, şefkat bekler ancak genelde herkes bebeğe yoğunlaşır ve bu durum yeni doğum yapmış bir kadını derinden üzmektedir. Bebeğe gösterilen ilgi, anneye nasıl olduğunun sorulmaması, anneye yardımcı olunmaması, dış görünüşüne ithafen söylenilen sözler yeni doğum yapmış anneleri derinden üzmektedir.

Yeni doğum yapmış annelerde hormonların ani değişmesi sonucu ‘annelik hüznü’ denilen bebek doğduktan sonra ilk 10 gün içerisinde devam eden, annenin hüzünlü olma, üzgün görünme durumu beklenilen bir durumdur.  Bu duruma bebeğe alışamama, huzursuzluk, yoğun kaygı, sık sık değişkenlik gösteren duygu durum da eklenebilmektedir. Aslında bakıldığında ‘uyum süreci’ olarak geçmektedir, anneler bebeğe ve anne olmaya alışma süreci içerisinde bunları ilk on gün derinden yaşamakta ve bu durum zamanla azalmaktadır. Ancak bu durum zamanla azalmıyor ve aylarca sürmeye devam ediyorsa o zaman postpartum depresyon olarak ele alınır. Bebek yetiştirme sürecinde, biyolojik ve psikososyal değişikliklerle, anne de genetik yatkınlıkta varsa postpartum depresyona neden olabilmektedir.

postpartum

Postpartum depresyona dair semptomlara daha detaylı bakıldığında kişinin kendisini umutsuz, suçlu, yetersiz hissetmesi, sürekli gelen ağlama hissi, bebeğe karşı ilgisizlik, bebeğin bakımına dair işleri yapmada isteksizlik, odaklanma ve hafızada oluşan güçlükler, sosyal izolasyon, kimseyle görüşmek istememek sık görülmektedir. Postpartum depresyon oldukça sık görülmektedir. %10-15 sıklık oranı verilmektedir ancak bu oran değişebilmektedir. Bu kadar yaygın rastlanmasına neden olan risk faktörleri vardır örneğin; eşinin desteğini görememe, çok genç yaşta anne olmak, daha önce anne adayının depresyon, kaygı, vb. türü bir rahatsızlık geçirmiş ya da geçirmekte olması gibi etmenler sayılabilmektedir.

İlginizi Çekebilir:  Çocuğunuzun Okul Başarısının Artması İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Peki postpartum depresyonu olan bir anneye nasıl destek verilmeli? Böyle bir durum söz konusu ise öncelikle annenin psikolojik destek alması önerilmektedir. Daha sonra yapılabilecek şeyler arasında en başta eş desteği gelmektedir. Eşin vereceği manevi destek anneyi rahatlatmakta, annenin daha iyi hissetmesine olanak sağlayabilmektedir. Buna ek olarak yemek hazırlamak, bebeğe bakmak, annenin kendine zaman ayırmasına olanak sağlamak, ev ihtiyaçlarını karşılamak, pozitif olarak sosyal destek vermek, güzel sözler söylemek, iltifatlarda bulunmak annelerin daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Araştırmalar özellikle eşinden, annesinden ve sosyal çevresinden destek alan kadınların postpartum depresyona daha az yakalandıklarını göstermektedir. Bu yüzden yakın çevresinin destek vermesi böyle bir durum söz konusu olsa bile anneye iyi gelmektedir.

Önceki İçerikSiz Fahriye Evcen Değilsiniz!
Sonraki İçerikVideo İçerik Üreticisi ve Vlogger Adem Axoi İle Röportaj
Uzman Klinik Psikolog Sude Süzer, Özyeğin Üniversitesinde İngilizce psikoloji lisansını bitirdikten sonra Üsküdar üniversitesinde yüksek lisans yapmıştır. Lisans hayatından içerisindeyken hastanelerde ve Türkiye’nin önde gelen kliniklerinde staj yapmıştır. Yüksek lisans eğitiminden itibaren meslek hayatında devam etmiş; Np Hastaneleri Feneryolu, Np Hastaneleri Ümraniye, Ümraniye Belediyesi, Prof. Dr. Bengi Semerci Enstitüsü Nişantaşı, Nisan Danışmanlık Bağdat caddesi gibi birçok önde gelen kliniklerde ve kurumlarda çalışmıştır. Çocuk Ergen ve yetişkin çalışmalarında; çocuklarda ve ergenlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, çocuk ve ergenlerde okb, kaygı bozuklukları, duygudurum bozuklukları, aile içi tutumlar, ebeveyn tutumları, etkili anne baba tutumları, aile terapileri, kadınlarda duygudurum bozuklukları, kadınlarda kaygı bozuklukları, öfke problemleri, nörolojik rahatsızlıklarda psikolojik müdahaleler, özgüven problemleri, yaygın kaygı bozukluğu, gibi birçok alanda çalışmıştır. Bu çalışmaları gerçekleştirirken çocuk ve ergenlerde terapilere, oyun ve masal terapilerine, kadınlarla grup çalışmalarına, aile terapilerine katılmaktadır. Meslek hayatı boyunca deneyimli ve meslekte adını duyurmuş başarılı kişilerle çalışan Sude Süzer, eğitimlerini de alanlarının en iyisi hocalardan almış ve supervizyonlu bir şekilde eğitimlere katılmıştır.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız