1975 yılında Walter Voegtlin tarafından taş devri diyeti hazırlanmış bir beslenme programı olarak bilinmektedir. Taş devrinde( Paleolitik devir) yaşayan insanların beslenme şeklinden örnek alınarak hazırlandığı iddia edilmektedir. Taş devri diyeti nedir? Paleo diyeti olarak da adlandırılmaktadır. İşlenmiş yiyeceklerden uzak durulan, organik beslenmeye özendiren beslenme programı olarak bilinmektedir.
Taş devri diyeti nasıl yapılır? Otizm hastaları, obez olanlar, hamileler ve sporcular tarafından genellikle uygulanmaktadır. Sakatat yememeyi öneren un, tuz ve şekeri yasaklayan bu diyet ile sağlıklı beslenme hedeflenmektedir. Hayvansal ürünlerin tüketilmesi ile oluşturulan bir diyet olarak ifade edilmektedir. Günde en az bir tane yumurta tüketilmektedir. Doğal süt tüketilmektedir. Bol miktarda küçük balık tüketilmesi önerilmektedir. Baklagil tüketimi sınırlandırılmaktadır. Çiğ olmak şartı ile bol miktarda yeşil sebze ve meyve yenilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Günde 8 bardak su içilmesi gerekmektedir. Komposto tüketimine şekersiz olmak şartı ile izin verilmektedir. Taş devri diyeti evreleri havuç, turp, muz gibi içeriğinde şeker olan yiyecekleri yasaklamaktadır. Bu beslenme biçiminde yemeklerin kendi suyu ile pişirilmesi önerilmektedir. Taş devri diyeti aşamaları sadece beslenme üzerinde durmamaktadır. Bu beslenme şeklinde uykunun 6 ile 8 saat arasında olmasına, güneşlenmeye, en az yarım saat olmak şartı ile yürüyüş yapmaya, doğal ürünler tüketmeye özen gösterilmesi gerekmektedir.
Taş devri diyeti ile zayıflama kilo verdirmenin yanında kalp ve damar hastalıklarına, sindirim ve sinir sistemi rahatsızlıklarına, kanserli hastaların vücut dirençlerinin arttırmasına ve diyabete iyi gelmektedir. Taş devri diyeti yapanlar, daha zinde bir yaşama sahip olduklarını ifade etmektedirler. Paleo diyetine adapte olabilmek için biraz zamana ihtiyaç olduğu da unutulmaması gereken bir durumdur. Taş devri diyeti örneği aşağıda bulunmaktadır.
Kahvaltı
Doğal yumurtadan yapılmış omlet, 3 zeytin, bir dilim peynir, 2 tane balık yağı
Ara öğün
2 adet ceviz, şekersiz bitki çayı.
Öğle yemeği
2 adet brokoli, dana ciğeri, 1 adet kırmızı biber.
Ara öğün
2 adet badem.
Akşam yemeği
Bir porsiyon kuşbaşı et.
1 adet biber
Bir kase kadar yoğurt.