Psikolojik bozukluklar arasında belki de en çok adını duyduklarımızdan biri de panik ataktır. Peki nedir bu panik atak dediğimiz şey?
Toplumumuzda görülme sıklığı çok fazla olan panik atak; görünürde gerçek bir tehlike durumu olmamasına rağmen şiddetli fiziksel ve zihinsel belirtilerle kendini gösteren yoğun korku ataklarına verilen isimdir. Panik atak, kişide aniden panik ve endişe hissi oluşturan bir kaygı bozukluğudur.
Hepimiz belirli dönemlerde endişeli ve korkulu hissedebiliriz. Fakat böyle hissettiğimiz zamanların hepsine panik atak diyemeyiz. Panik atak, insanı dehşete düşüren, yoğun sıkıntı yaşatan, aniden başlayıp giderek şiddetlenen ve maksimum kaygı düzeyine kadar ulaşan bir bozukluktur.
Ataklar genel olarak 10-30 dakika aralığında sürer ve düzenli olarak yaşanır. Bazen 1 saate kadar uzadığı görülebilir. Kişi, panik atak esnasında kalp krizi geçirip öleceğini, felç geçireceğini, kontrolünü kaybedip çıldıracağını sanır.
Kişi panik atak yaşadıktan sonra, tekrar bu durumu yaşayacağına dair yoğun korkular duyar ve kaçınma davranışları sergiler. Bu davranışlar; okula gidememe, dışarı çıkamama, strese sokacak en ufak bir durumdan kaçınma olabilir. Kişinin bu tür belirtiler göstermesi ve her an atak yaşayabileceğini sürekli düşünmesi, “panik bozukluk” olarak adlandırılır.
Panik bozukluk tanısı alınabilmesi için, birden fazla panik atak ve ardından tekrar gerçekleşeceğine dair yoğun korku ve endişeli davranışların 1 ay boyunca devam etmesi gerekir.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak, kendisini fiziksel olarak da çok yoğun bir şekilde belli eder. Çarpıntı, nefes darlığı, titreme, terleme, göğüs ağrısı, uyuşma/karıncalanma, çıldıracak gibi hissetme, üşütme ya da ateş basması, ölüm korkusu panik atağın en bilinen belirtileridir.
Bu belirtilerden en az dört tanesi bir panik atak nöbetinde görülmektedir. Durumun şiddetine göre daha fazla belirti de görülebilir. Panik atak yaşanma sıklığı, ayda 1 defa da olabilir, haftada 2-3 defa da olabilir.
Panik atak belirtileri kişiyi dehşete sokar ve bu gerçekten çok korkutucudur. Fakat ne kadar korkutucu olsa da, tehlikeli değildir. Fiziksel olarak gözlenen semptomlar kişiye gerçek bir zarar vermez. O an yaşanan korku ile genelde en yakın acil servise koşulur fakat asıl sorun medikal değil, psikolojiktir.
Panik Atak Nedenleri Nelerdir?
Ruhsal rahatsızlıkların birçoğunda olduğu gibi, panik atak için de nedeninin tam olarak ne olduğunu söyleyemeyiz. Fakat kişinin bu rahatsızlığı yaşamasını tetikleyen birçok faktör olabilir. Bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Travmatik veya çok stresli bir dönem yaşanması (yas, kayıp, istismar, boşanma vs.)
- Antidepresan ilaçlar: Yeni başlandığı dönemde panik atak belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilirler.
- Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin yoğun kullanımı.
- Genetik Faktörler: Genetik yatkınlık, diğer risk faktörleri ile birleşince kişinin panik atak yaşamasını daha kolay kılabilir.
- Biyolojik Faktörler: Beynimizdeki nöron adı verilen sinir hücrelerinden salgılanan bazı hormonların dengesiz bir şekilde çalışması, panik atağa neden olabilir.
Panik Atak İle Nasıl Baş Edebiliriz?
Bir panik atak hastasıysanız, bu durumla baş edebileceğiniz bazı noktaları şöyle sıralayabilirim:
- Ataklar esnasında bu durumla düşmanca savaşmayın.
- Bu endişeli dakikaların geçeceğine kendinizi inandırın. Çünkü panik atak bir zihin durumudur.
- Unutmayın ki bu durum yaşamınızı tehdit etmez. Kalp krizi geçirmezsiniz, bayılmazsınız ve delirmezsiniz. Bu yalnızca geçici bir süreçtir.
- Nefesinizi düzenleyin, yavaş ve doğru nefes alın. Yavaş nefes alışverişi, semptomlarınızın azalmasına yardımcı olur.
- Düzenli egzersiz yapın ve uykunuza dikkat edin.
- Alkol, sigara ve kahve tüketiminin aşırılığından kaçının.
Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?
Tıbbi yardım olmadan panik bozukluk ile baş edebilmek oldukça zordur. Bu nedenle uzun süredir panik atak belirtileri taşıyan kişiler vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalıdır.
Panik atak, tedavisi ve iyileştirilmesi mümkün bir hastalıktır. Genellikle tedavide ilaç tedavisi ile psikoterapi bir arada uygulanır. Antidepresanlar ve beyindeki hormonların salgılanmasını düzenleyen birtakım psikiyatrik ilaçlar kullanılabilir. Psikoterapinin panik atak tedavisinde büyük bir önemi vardır.
Terapilerde aynı zamanda gevşeme ve solunum eğitimi de verilebilir. Kişiye öncelikle panik atağın nasıl ve neden olduğu anlatılmalıdır. Kişinin panik atakları ile ilgili yanlış inançları üzerinde durulur. Aslında oldukça zararsız olan atak belirtileri hakkında kişinin sahip olduğu yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi gerekir.