Nabız, kalbin kısalması ile damarlarda oluşan baskıdır. Kalp atış hızı olarak da bilinmektedir. Nabız sadece kalp atışı hakkında bilgi vermemektedir. Kalbin düzenli çalışıp çalışmadığı hakkında da bilgi vermektedir. Bebeklerin kalp atış hızları yetişkinlere göre daha fazla olmaktadır.
“Nabız kaç olmalı?” sorusu insanlar tarafından merak edilmektedir. Yetişkin bir insanın nabzı 60 ile 80 arasında değişmektedir. Anlık olarak değiştiğinin de bilinmesinde fayda bulunmaktadır. Yaşa, cinsiyete, coğrafi koşullara ve ani duygusal değişimlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kadınlarda nabız normalde 80 olmaktadır. Erkeklerde ise bu sayı daha az olmaktadır. Erkeklerde nabız ise normal koşullarda 70 olmaktadır. Yeni doğan bebeklerde nabız ise dakikada 120 ile 140 arasında değişmektedir. Nabız ölçme kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Başparmak ile işaret parmağı el bileğine konulup nabız aranmaktadır. Nabız bulunduktan sonra bir dakika içinde kaç attığı sayılmaktadır. Böylece kişinin nabzı bulunmaktadır.
Nabız hesaplama sağlık açısından her geçen gün önemini arttıran bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Gün içinde yapılan egzersizler ya da yapılan bir diyet bile nabzın değişmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle nabız hesabı yapabilmek gerekmektedir. Nabız değerleri günümüzde daha kolay olarak ölçülmektedir. Dijital tansiyon aletlerinde de nabız ölçülebilmektedir. Spor yapılması ile oluşacak olan maksimum nabız değerleri erkekler ve kadınlar için farklı olmaktadır. Basit bir yöntem ile hesaplama yapılabilmektedir.
Min. Max.
Maksimum Antrenman Nabzı = Erkekler için: (220-yaş) x %60 %70
Maksimum Antrenman Nabzı = Bayanlar için: (224-yaş) x %60 %70
Canlandırma / Recovery Eşiği %50’ye kadardır. 200*0,50= 100 Atım/Dk.(Bpm)
Düşük Aerobik Seviye; metabolizmanın oksijen ve yağ kullanarak kaslara enerji sağladığı seviyedir ve %60’a kadardır.
Yüksek Aerobik Seviye; metabolizmanın bol oksijen ve karbonhidrat kullanarak kaslara enerji sağladığı seviyedir ve %70’e kadardır.
Aşağıda bulunan nabız hesaplama aracı ile nabzının kaç olması gerektiğini hesaplayabilirsiniz.
Nabız hesaplama sağlık açısından her geçen gün önemini artırıyor. Faydalı bilgiler için teşekküler.
Rica ederiz. Evet nabzımızı sürekli takip etmemiz gerekiyor.
Gerçekten gerekli olan bilgiler bulunuyor ve hesaplama aracı ile bir kolaylık sunuyor sevdim bu siteyi
Faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize. İlginiz için biz de size çok teşekkür ederiz. 🙂