Mutlu Bir Evlilik İçin Ne Yapmalı?

0
476
mutlu bir evlilik

“Eş seçmek kitap seçmeye benzer; iyi tasarlanmış bir kapak ve cilt ilginizi çekebilir ama içeriği sağlam olmadıkça sonunu getirmek zordur”.

Kızılderili Bir Kabilenin Evlilik Yemini

Artık yağmurda ıslanmayacaksınız;

Çünkü her biriniz diğeriniz için sığınak olacaksınız.

Artık hiç üşümeyeceksiniz;

Çünkü her biriniz diğeriniz için sıcaklık olacaksınız.

Artık hiç yalnızlık çekmeyeceksiniz;

Çünkü her biriniz diğerine yoldaş olacaksınız.

Artık bir bedensiniz;

Çünkü Önümüzde tek hayat var.

Şimdi yuvanıza gidin, birlikteliğinize şahit olacak günlere başlayın.

Evlilik, iki kişinin aile olmak üzere kanunların kabul ettiği şekilde ömür boyu beraber yaşamaya karar vermelerini tanımlamaktadır. Bu beraberlik içerisinde birbirini hep sevmek, saygı duymak mutlu zamanlar yaşamak; genellikle çocuk sahibi olmak vardır. Evlilik durumu sakin bir denizde kayıkla yolculuğa çıkan iki kişiye benzer. Bu yolculuk her zaman için aynı şekilde ve şartlarda geçmeyebilir. Bazen büyük aşklarla başlayan ilişkiler masal gibi düğünlerle evliliğe dönüşüp hüsranla sonuçlanabilmektedir. Birbirini severek sadece sevginin yeterli olacağını düşünerek alınan evlilik kararı her zaman yolunda gitmeyebilir.

mutlu evlilik

Peki Sağlıklı Bir Evlilik Oluşturmak İçin Neler Yapmak Gereklidir? Eş Seçiminde Nelere Dikkat Etmelidir?

Öncelikle kişinin kendi özelliklerini tanıması gerekir. Ben kimim? Nasıl bir yaşam istiyorum? Güçlü ve zayıf yanlarım neler? Hayatta benim için önceliğim olan şeyler neler? Neler beni mutlu ediyor, nelerden hoşlanıyorum? Aynı zamanda karşı tarafın özelliklerini de tanımalıdır. Ve tabi ki kişilerin evlenme kararı alırken evlilikten beklentilerini belirlemeleri aile olunduğunda hayal kırıklıkları yaşamalarını azaltacaktır. Karşısında ki kişiyi çok sevdiği halde sevgilikte sorun yaşayan çiftlerin bu sorunları evlenince de devam edecektir. Bu sebeple var olan bir problem varsa bu evlilik öncesi çözümlenmeli, evlenince çözüleceği umudu beslenmemelidir.

Mutlu bir evlilik çiftler arasında oluşan ilk etkileşimin bir ömür boyu devam etmesiyle oluşur. Karşımızdaki kişinin ilk neyinden etkilendiğimizi unutmayarak o özelliğe sahip çıkılmalıdır. Sahip olmadığı özellikleri de ondan beklemeden yaşamaktır. Albert Einstein’ın söylediği iddia edilen “Kadınlar erkeklerle değişeceklerini ümit ederek evlenirler. Erkekler ise kadınlar ile değişmeyeceklerini. Böylece her biri kaçınılmaz hüsrana uğrar”. İşte bu söz evliliklerin neden mutsuz gittiğini bize açıklamaktadır. Tabi ki insanlar değişmektedir. Kadınlar evlilik sonrasında ev işleri, çocuk bakımı iş hayatı gibi nedenlerle sevgililik dönemindeki gibi belki kendilerine özen göstermeyi azaltabilirler. Aynı davranışları erkeklerde gösterebilir. Evlenmeden önce yaşanan ilişkinin evli iken yaşanması pek mümkün olmamaktadır. Özellikle çocuk olduktan sonra eşler arasındaki ilişki daha da değişmeye başlar. Bazen kadın tamamen bebeğe yönelir, erkek kendini dışlanmış hisseder. Bebek büyütmeye çalışırken eşler birbirleri ile ilgilenmeyi unutabilirler. Eşler sevgili olmayı unuturlarsa evlilik sadece çocuk yetiştirme merkezi haline gelir. Eşlerin aileleri evliliğe müdahale edebilir. Ya da eşler anlaşamamaya başlayabilir.

mutlu bir evlilik için

Geçinmeye Gönlü Olan Çiftler İlişkilerini Mutlu Bir Şekilde Sürdürebilmek İçin Neler Yapabilirler?

  • Eşinize isteklerinizi, duygularınızı anlatmak açık iletişim kurmak ilişkinizi geliştirecektir.
  • Sağlıklı tüm ilişkilerin başını oluşturan saygıyı her zaman korumak çok önemlidir.
  • Kök aileler evliliğe çok karıştırılmamalı; aynı zamanda tamamen dışarıda bırakılmamalıdır. Bizim ülkemizde kişilerin birbirlerinin ebeveynlerine saygılı davranması çok önemlidir. Ancak evliliğe müdahale etmeleri konusunda sınırlar belli olmalıdır.
  • Çözümlenemeyen kavgalar yaşadığında her zaman yaptığınız şeyler dışında başka bir şey yapmayı deneyin.
  • Evlilikte hayat gibidir, bazen sıkıcı bazen çok heyecanlı vs. gibi birçok duygu barındırır. Evliliğinizin her zaman aynı gitmeyeceğinin farkında olmak bu süreçleri sağlıklı yaşamanıza destek olacaktır.
  • Her problemde ayrılığı düşünmek ilişkiyi tamir etmektense güvenin azalmasına neden olur. Bu nedenle eşinizle her problem yaşadığınızda ayrılığı dillendirmeyin.
  • Sevgi saygı gibi evliliğin temeli oluşturan cinsellik, silah olarak kullanılmamalıdır.
  • Cinsel hayatında problem olan çiftlerin mutlu bir evlilik sürdürmesi pek mümkün olmamaktadır. Eğer ikizin çözemeyeceğiniz bir problem yaşıyorsanız bu konuda bir uzmandan yardım alınmalıdır.
  • İlişki içerisinde birbirine zaman ayırmanın önemi kadar kişinin bireysel zamana ihtiyacı olduğu da unutulmamalıdır.
  • İlişkiniz ile ilgili sorunları problem yaşandığı zaman konuşmak problemlerin daha hızlı çözülmesini sağlayacaktır. Problemler çıktığında konuşmayıp, biriktirip dolunca konuşmak problemlerin zor çözülmesine neden olduğu gibi; dolan kişinin bu konuda genellikle duygularını uç boyutlarda gösterebileceği için bu durum eşler arasında kırgınlıklara yol açmaktadır.
  • Çocuk yapma kararını birlikte almak önemlidir. Hazır olunmadığı halde eşi çok istiyor diye çocuk sahibi olmak sonra sorunlara yol açabilmektedir.
  • Çocuklarla ilgili kararları beraber almak tutarlı ebeveyn tutumu göstermek açısından önemlidir.
  • Aile bireyleri arasında iş bölümü, hoşgörü ve dayanışma olmalıdır.
  • Son yıllarda artan fazla teknoloji kullanımı eşlerin birbirine ayırdığı zamanı azaltmaktadır. Telefonları, ipadlari, bilgisayarları bir saat başka bir odaya bırakıp, bölünmeden sohbet etmenizi sağlayacaktır.

Eşler İçin Etkinlik

Eşlerin beraber romantik zamanlar geçirip, bu zamanlardaki sohbetlerinde ilişkinin başlarına gidip, nasıl tanışmıştık?, birbirimizin nelerinden hoşlanmıştık? (sorular artırılabilir) gibi konuları konuşmaları ilişkiyi her zaman taze tutacaktır. Unutmayalım ki ilişkilerin başı genellikle heyecanlı ve mutludur. O günlerden bahsetmek sizi o zamanlara götürerek birbirinize karşı ilginizin taze kalmasını sağlayacaktır.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız