Kurban Bayramı Çocuklara Nasıl Anlatılmalıdır?

0
756
kurban bayramı çocuklara nasıl anlatılmalıdır

Bayramlar çocukluk hatıralarımızın en kalıcı olanlarıdır. Çocuklar bayramlarda yaşadıkları anılarla kaynaşmayı, fedakarlığı, toplumsal dayanışmayı öğrenirler. Bu sebeple bayram hatıraları çocukların gelişiminde büyük bir öneme sahiptir.

  • Çocuklara Kurban Bayramı’nı açıklamak biraz daha hassasiyet isteyen bir konudur. Burada önemli olan çocuğun yaşı ve gelişim özelliklerine uygun olarak açıklama yapmaktır.
  • Özellikle 7 yaşa kadar soyut düşünce gelişmediği için “kurban” “ölüm” gibi sözcükler kullanılmamalıdır.
  • Çocuklara kurban bayramını anlatırken kurbanın kesiminden ziyade bayramın ve kurbanın toplumsal boyutu üzerinde durulmalıdır.
  • İnsanların bayramda yardımlaştığını, akrabalarını ziyaret ettiğini, durumu olmayan kişilere para ve yiyecek yardımında bulunduğunu anlatmak daha doğru olacaktır. Etin insan sağlığı ve çocukların büyümesi için çok faydalı olduğu ama durumu yeterince iyi olmayan ailelerin çocuklarının yıl içerisinde çok fazla et yiyememelerine rağmen bu bayram sayesinde onlara et yardımında bulunulduğu söylenmelidir.
  • Çocuk hangi yaşta olursa olsun kurban kesimini izlememeli ve izlemeye zorlanmamalıdır.
  • Eğer çocuk doğrudan yada dolaylı bir şekilde kurban kesimi sürecine tanık olursa çocuğunuzun duygularını ve hissettiklerini ifade etmesine izin verin. Unutmayınız ki belli bir yaşın altındaki çocukların soyut düşünme algıları yeterince gelişmediği için ölüm kavramını yetişkinler gibi algılayamazlar ve bu nedenle ilk anda rahatlaması için duygularını ifade etmesi, ağlaması ya da tepki vermesi sağlıklı ve normal bir süreçtir.
Önceki İçerikSaç Kurutma Makinesi ve Saç Maşası Tavsiyesi
Sonraki İçerikSayılar Ve Onların Gizli Anlamları
13 Eylül 1995 yılında İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Gelişim Üniversitesi Psikoloji lisans bölümünden mezun oldum. Aynı yıl içerisinde Marmara Üniversitesinde Pedagojik Formasyon eğitimi aldım. İstanbul Gedik Üniversitesinde Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimime devam etmekteyim. Şu anda Mutluluğun Adresi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde psikolog olarak çalışmaktayım. Dikkat eksikliği, özel öğrenme güçlüğü, yaygın gelişimsel bozukluklar, uyku-tuvalet eğitim süreci, sınav kaygısı, davranış problemleri, öfke kontrolü, ebeveyn-çocuk iletişimi konularında danışmanlık yapmaktayım.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız