Kalça Çıkığı Nedir?
Kalça dizplazisi, halk arasında kalça çıkıklığı adıyla bilinmektedir. Kalça çıkıklığı nedir? Uyluk kemiğinin yuvarlak başı olan femurun kalça kemiğinin yuvasına otururken normalde olması gereken açının bozulması ile meydana gelen bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde kalıcı sakatlıklara neden olmaktadır. Kalça çıkığı, erken teşhisle geçebilen bir çocuk rahatsızlığıdır. Türkiye’de görülme olasılığı %0.5 ile %1.5 arasındadır. Bebeklerde kalça çıkıklığı oldukça fazla görülebilmektedir.
Kalça Çıkığının Nedenleri Nelerdir?
Kalça çıkıklığı nedenleri şunlardır:
- Genetik yatkınlık
- Sezeryan doğum
- Anne karnındayken amniyon sıvısının azalması
- Tortikollis (boyun eğriliği) ( Bu rahatsızlık nedeniyle kalça çıkıklığı olan bir bebeğe sahip olduğum için tüm anne ve babaların bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini ayrıca belirtmek isterim.)
- Çoğul gebelik durumları
- İlk çocuğun kız olması
- Eklemlerin aşırı esnek olması
- Diz çıkıklığı
- Hatalı kıyafetler giydirilmesi
Kalça Çıkığının Belirtileri Nelerdir?
Kalça çıkığı belirtileri belli olurken ultrason çekimi ile daha doğru bir sonuçla anlaşılabilmektedir. Belirtiler:
- Dizler sürekli olarak bükülü durumda olması gerekirken bu durumda olan bebekler bacaklarını düz tutmaktadırlar.
- Bebeklerin altını değiştirilirken kalçadan ses gelebilmektedir.
- Bebeklerin bacak boyları farklı uzunlukta olmaktadır.
- Bebeğin bir bacağı daha az hareket etmektedir.
- Bebekte sendeleyerek yürüme görülmektedir.
- Bebeğin bacağından birinde deri büklümleri ve boğumları fazla olmaktadır.
Kalça Çıkığının Tedavisi Nasıldır?
Bebeklerde kalça çıkığı tedavisi başlamadan önce kalça çıkıklığının olup olmadığı teşhis edilmelidir. Bunun için bebeklerde 3. ve 6. haftalarda ultrason çekimi yapılmaktadır. 3 ay sonra tekrardan ultrason çekimi yapılmaktadır. 6 – 18 aylık bebeklerde röntgen filmleri ile teşhis konulmaktadır. Kalça çıkığı tedavisi için öncelikle anne ve babaların dikkat etmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Çocuklar kundaklanmamalı, uygun pozisyonda tutulmalı, ara bezi bağlanmalı ve bacaklar ayrı tutulmalıdır.
0 – 6 aylık bebeklerde kalça çıkığı tedavisi için palvik bandajı kullanılmaktadır. Kesin sonuç alındığı ortopedi ve travmatoloji uzmanları tarafından belirtilmektedir. (Oğlumun bir aydır kullandığı bandajdır.) Gece ve gündüz 24 saat boyunca hiç çıkarılmadan kullanılmaktadır. Sadece banyodan banyoya çıkarılmaktadır. Banyo haftada bir defa yapılmaktadır. 6 aydan büyük çocuklarda cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Ayrıca frejka yastığı da kullanılmaktadır. Bu bandajlar kullanılmaya başlandıktan sonra her altı haftada ultrason çekimi yapılmaktadır. Hastalığın ilerleyen safhalarında kalçanın yerine oturtulması için kalça çıkığı ameliyatı yapılmaktadır. Ameliyattan sonra kalça alçıya alınmaktadır. Bu alçı kesinlikle ıslatılmamalıdır. 15 günlük bir süreden sonra dikişler alınacağı için temizliğe önem verilmelidir. Verilen ilaçlar zamanında kullanılmalıdır. Ayrıca kızarıklık ya da kaşıntı olursa hekime başvurulmalıdır.