Hamilelikte 9. Ay Gelişmeleri ve Yaşanan Olaylar Nelerdir?
Hamilelikte dokuzuncu ay 34. ve 40. haftaları kapsamaktadır. Normal gebelik süresi 280 gündür. Bu durumda hamilelik süresi 9 ay 10 gün olmaktadır. Gebelikte dokuzuncu ay içinde olan 38. haftada genellikle doğum gerçekleşmektedir; fakat bazen doğum 41. hafta da gerçekleşebilmektedir.
Hamilelikte dokuzuncu ay neler olur? 36. haftadan itibaren anne adayı haftalık kontrollere gitmektedir. Anne adayının karnı aşağıya inmektedir. Anne adayında kasılmalar görülmektedir. Hamilelikte 9 ay, anne adayının düzensiz olan uykularının düzene girdiği bir dönem olarak anne adaylarını karşılamaktadır. Ellerde ve ayaklarda şişmeler artabilmektedir. Anne adayı daha çabuk yorulmaktadır. Oturmak, kalkmak gibi basit hareketler bile anne adayını zorlamaktadır. Anne adayı bol bol dinlenmelidir. Anne adayının dinlenmesi ile de mide ekşimeleri ve ödem durumları azalabilmektedir. Ödemlerin el ve ayaklara uyuşmaları görülmektedir. Bazı anne adayları hamileliğin dokuzuncu ayı içinde gebelik zehirlenmesi adı verilen preeklempsi olayını yaşayabilmektedir. Bu durumda zaman kaybedilmeden doktora gidilmelidir. Anne adayı omega 3 bakımından zengin yiyecekler yemelidir. Su kaybı yaşamamak için bol bol su içmelidirler.
Hamilelikte dokuzuncu ay gelişmeleri içinde en önemlisi doğumun gerçekleşerek bebeğin dünyaya gözlerini açması olmaktadır. Bu ayda anne baba adayları doğum şekline karar vermektedirler. Bu kararı alırken mutlaka doktora da başvurulması gerekmektedir. Anne adayının çatı muayenesi sonucunda darlık görülmediyse, bebek iri bir bebek değilse, bebek ile anne adayı için herhangi bir sağlık sorunu yok ise ve anne adayı normal doğum düşünüyorsa doktor onayı ile normal doğum gerçekleşmektedir. Bu dönemde anne adayı NTS cihazına bağlanarak bebeğin kalp atışları dinlenmektedir.
Hamileliğin dokuzuncu ayı neler yaşanır? Bebek bu ayda kütlesel olarak çok büyümüştür. Dünyaya geldiğinde yaşayacağı boyuta ulaşmış sayılmaktadır. Dokuzuncu ay bebek gelişimi açısından bakıldığında solunum sisteminin kendini dış dünyaya ayak uydurabilecek şekilde geliştiği görülmektedir. Bebeğin gözleri tamamen oluşumunu tamamlamaktadır. Genelde pozisyonları baş aşağı şekilde olmaktadır. Bebeğin yağ dokusu iyice artmaya başlamaktadır.
Anne adayının bu ayda dikkat etmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Bunlar:
- Anne adayı kasılmalarına dikkat etmelidir.
- Bebeğin hareketlerini takip etmelidir.
- Anne adayı doğum suyunun gelip gelmediğine dikkat etmelidir.
- Haftalık kontrollerine düzenli olarak gitmelidir.
- Doğumun şekli için ısrarcı olmamalıdır.