Emziren Anneler Nasıl Korunmalı?

0
285
emziren anneler nasıl korunmalı

Gebelik Sonrası Uygulanabilecek Doğum Kontrol Yöntemleri

Özellikle doğumdan sonraki ilk 6 ayda, günde 6-8 kez etkin ve düzenli emzirmenin hormonlarda yaptığı uyarı nedeniyle anne yeniden gebe kalamaz. Bu duruma halk arasında “süt koruyor” denir.

Ancak bebek emerken arada mama – ek gıda alıyor ya da anne düzenli emzirmiyorsa, emzirmenin oluşacak gebeliği önlemesi söz konusu olamaz. Bir anne bebeğini günde 5 kez emzirdiğinde bu yeterliyken, bir diğeri bebeğini günde 8 kez emzirirken (yanlış emzirme tekniği yüzünden) daha az süt veriyor olabilir… Prolaktin seviyesinin ne zamana kadar yüksek kalacağı kişiden kişiye değişkenlik göstereceği için emzirme bir korunma yöntemi olarak sayılmaz.

Doğum kontrol hapları lohusa iken kullanımına başlanabilir. Ancak östrojen ve progesteron içeren oral kontraseptifler yerine yalnızca progesteron içerenlerin kullanılmalıdır. Dışarıdan alınan yapay östrojen anne sütünün içerik ve miktarının azalmasına yol açar.

Aylık iğneler yine östrojen içeriği nedeniyle tercih edilmemeli. Bunun yerine daha güvenilir olan üç aylık iğneler kullanılmalıdır. Anne sütüne etki etmez. Ancak adet düzensizliği veya adet görememeye yol açabilir.

Spiral (Ria) doğumdan sonra 4 ile 6 hafta içinde takılabilir ve koruyuculuğu en yüksek yöntemlerdendir. Bakırlı olanı hormon içermez. Anne sütünü etkilemez ve değişim süreleri uzun olduğu için rahatlık sağlar.

Kondom (Prezervatif) kullanımı ise en doğru korunma yöntemi olacaktır, ayrıca doğum sonrası gelişebilecek vajinal enfeksiyonların riskini de azaltır. Emzirmeye etkisi yoktur.

Eğer tekrar çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsanız seçeceğiniz yöntem tüplerin bağlanması olabilir, bu yöntem doğumdan hemen sonra veya ilk 24 saat içinde uygulanabilir. Detaylı bilgi almak için hekiminize danışmanızı ve ameliyatınız için en uygun zamanı henüz doğum gerçekleşmeden karar vermenizi öneririm.

Önceki İçerikKonfor ve Rahatlıkla Birlikte Emin Adımlar Atın
Sonraki İçerikSen Dili Ve Ben Dili
Gazi Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi mezunu olan Gülşah Taşkın, üniversite öğrenimi sırasında bir dönem Finlandiya'daki Turku University of Applied Sciences'da Cinsel Sağlık ve Çocuk Sağlığı dersleri almış ve ilgili seminerlere katılmıştır. Akademik alanda uzmanlığını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda yapmış, Sağlık Bakanlığı "Beslenme Dostu Okullar Projesi"nde görev almıştır. Kanser tedavisi gören çocukların, uzayan hastane yatış sürecinde "hasta" olmadan önce "çocuk" oldukları konusunda farkındalık yaratmak için 2017'de hayata geçirilen ve ulusal basında da büyük ilgi gören Kanser Savaşçıları Derneği'nin Serum Askılı Bisiklet Projesi'nde Proje Üreticisi olarak görev almıştır. Aktif olarak çalışmaya devam ederken İleri Yaşam Desteği Eğitimi, Bebek ve Çocuk İlkyardım Eğitmenliği, Pedagojik Formasyon, Gebe Eğitim Danışmanlığı (Doğum Koçu ve Emzirme Eğitmeni) sertifikalı eğitim programlarını tamamlamıştır. Şuan anne/adaylarına yüz yüze ve online danışmanlık yapmaktadır.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız