Başarı istenilen hedefe varmak demektir. Süreci ise çoğu zaman kolay olmaz. Hele ki bu okul başarısıyla birçok faktör bir aradadır. O zaman bu süreci kolay hale getirmek için nelere dikkat etmeliyiz birlikte bir bakalım.

DİNLENME: Okulda eve gelen bir çocuğun ilk önce dinlenmeye ihtiyacı vardır. Çoğu okulun tüm gün olduğu düşünülünce 08:00 akşam 17.00 arası eğitim-öğretim görmüş bir çocuk evine yorgun gelir. ‘’Biraz uzanmalı, duyu organlarını uyarıcılardan uzak tutup bedenen ve zihnen dinlenmeli.’’ diye düşünüyorsanız yanılıyor da olabilirsiniz. Bazı çocuk bahçede top oynayarak, diğer çocuk müzik dinleyerek, kimi çocuk kitap okuyarak dinlenir. Çocuğa kendi dinlendiğiniz şekilde baskı kurarak değil, gerçekten nasıl enerjisini tekrar yükseltebildiğine dikkat ederek dinlenmesini sağlayabilirsiniz.

BESLENME: Prozko’nun kapsamlı araştırmasında erken yaşta çocuğun beyin yapısı gelişirken 3 etkenden en önemlisi yağlı balık tüketmektir. Balık, omega3’ce fakir beslenme; zayıf hafıza, depresyon, düşük IQ, öğrenme bozuklukları gibi birçok sorunu oluşturabiliyor. 2008’de yapılan bir araştırmada, omega3 kullanımını arttıran çocukların eğitim başarısı artmış ve davranış sorunları azalmıştır. Yine aynı şekilde kırmızı ette, ciğerde, yumurtada bol bulunan B12 vitamini de odaklanma ve hafıza sorunlarına iyi gelmektedir. Dengeli beslenmeyen, birçok vitamin, mineralden, proteinden, yağdan eksik beslenen çocuk derslerinde sırf bu yüzden başarısız olabilir.

çocuğunuzun okul başarısı

UYKU: Vücudumuzu atıklardan temizleyen lenf sistemi beyin de bulunmaz. Peki, güzel beynimiz kendini nasıl temizleyecek. Tabi ki, uykuda. Uyuduğumuzda beyin duvarlarının çalışma disiplini beynimizi gençleştirir. Gece uyumayan çocuğun bedeni derstedir, beyni uykudadır. Ergenlerin günde en az 9 saat uyuması önerilir. Minnesota Üniversitesinden Dr. Kyla Wahistrom uyku miktarı ve çocuğu notları arasında ki ilişkiyi incelemiş ve 2014’te bu çalışmayı bizlere ulaşmıştır. Sınavda A alan gençler B alanlardan 15 dakika, B alanlar C alanlar 11 dakika, C alanlar D alanlardan 10 dakika daha fazla uyuyor. Demek ki, iyi uyku başarıyla endeksli.

KIYASLAMA:  Kıyaslamayın! Çocuğunuza hiçbir çocukla kıyaslamayın. Yapılan araştırmalarda, kıyaslanan çocukta özgüven sorunu oluşuyor ve kendine inanmayan bir birey olarak başarılı olacaksa da başarısız oluyor. Her çocuğun genetiksel ve dış faktörlere bağlı oluşan mizacı farklıdır. Önemli olan çocuğunuzun hangi olanlara başarılı olduğunun tespitini yapıp, o alanlara yönlendirip mutlu ve başarılı bir birey olmasını sağlamaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir