Çocuğum İle Yeteri Kadar İlgileniyor Muyum?

0
293
çocuğum ile yeteri kadar ilgileniyor muyum

Ebeveynlik, zor, yolu uzun ve hiç bitmeyen bir serüven. Çocuklar ise hayat boyu öğrenmeye açık, ama ebeveyninden aldığı kadar ilgiye, ebeveynin verdiği desteğe göre çocuklar bazen de öğrenmeye kapalı.

Peki biz ebeveynler nerede hata yapıyor olabiliriz?

Anne baba olarak zaman zaman yetmeme, yetişmeme hissine kapılıyor olmamız normal. Çünkü çocuklar her an bizlerin ilgisini, oyununu, sevgisini hissetmek görmek isterler.

Çocuğun doyum noktası annenin babanın kendisiyle ne kadar ilgilendiği ile orantılıdır. Çocuk ile evde kaliteli vakit geçirmek, size hiçbir zaman yetersizlik hissine kapılmanıza neden olmaz. Nedir bu kaliteli vakit geçirmek? Çocuk ile iş sonrası veya evde bulunduğunuz zamanlarda doyasıya oyun oynamak, sohbet etmek, akşam uyku saatlerinde kitap okumak gibi aktiviteler çocuğunuza her zaman iyi hissettirir. Oyunu önüne sunup ev işine odaklanmak değil, aktiviteleri önüne sunup gün içinde bakmaya fırsat bulamadığımız telefonumuza bakmak değil. Bire bir oyun oynamak. Nasılsa kendi başına da oynuyor bende şu işimi yapayım diye bir düşünce ile başladığınızda, zaten çocuğunuzun oyuna, aktiviteye olan ilgisinin maksimum 5 dakika olacağını göreceksiniz. Sizinle bire bir oyuna geçtiğinde ise saatlerce oynayabilir, hem kendinizi iyi hisseder hem de çocuğunuzda herhangi bir duygusal açık oluşturmamış olursunuz.

Bugün internet sitelerinde onlarca oyun var, bunun için bir bilgisayara ihtiyacımızda yok, çünkü hepimizde artık akıllı telefonlar mevcut. Oyun örneklerini internet üzerinden bulabilirsiniz. Kendiniz herhangi bir oyun kurgulayabilirsiniz. Çocuğunuz ile başladığınız oyun sürecinde göreceksiniz zaten çocuğunuz oyuna yön verecek, üretecektir.

İlginizi Çekebilir:  Hamilelikte 5. Ay - Aylık Bebek Gelişimi

Zaman zaman annelerin en çok dile getirdiği durum “yetemiyorum ki”.

Bırakın eviniz dağınık kalsın, her şeye yetişmeniz mümkün değil, evinizin dağınıklığını sonra da toplayabilirsiniz ama çocuğunuza ayırmadığınız zamanları geri getirebilme, çocukta oluşan duygusal açlığı doldurabilme şansınız çok zor. Zamanla çocuğumda değişik şeyler oluyor, farklılıklar görüyorum, bir şeyler yolunda gitmiyor gibi gözlemleriniz hisleriniz oluşacaktır. Tüm bunların önüne geçebilmek adına yapacağımız şey sadece çocuğumuz ile an’a odaklanmak.. Çocukluğunun, ergenliğinin ve yetişkinliğinin sizin ona göstermiş olduğunuz ilgi doğrultusunda tam olarak iyi geçmesine zemini hazırlayacak olan sizsiniz. Çocukluğunda bol oyun ve aktivite, ergenliğinde yanında olma hissettirme, ilgilenme, yetişkinliğinde ise zaten çocuğunuz artık sizin onun yanında olduğunuzu bilerek yolunda ilerleyecektir.

Ebeveyn çocuk ilişkisinde kaliteli zaman = bire bir oyun ve aktivite.

Önceki İçerikPaylaşmayı Bilmeyen Çocuk
Sonraki İçerikKifoz (Kamburluk) Nedir?
1990 Bandırma doğumluyum. İlköğretim ve ortaokul öğrenimimi Edincik İlköğretim okulunda tamamladıktan sonra. Bandırma Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünü okudum. Çocuk gelişimi bölümünü üniversite eğitim hayatında da tamamlamaktı niyetim. Üniversiteye, ilk önce İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünde başladım. Hacettepe Üniversitesi'nde yine Çocuk Gelişimi bölümünde devam ettim ve yüksek lisansımı tamamladım. 2017 yılında tek hayalim olan, "çocuklarla bir anaokulu çatısı altında buluşmak" niyetimi hayata geçirdim ve o günden bu yana Atelier Play&Kids çatısında her eğitim yılında çocuklarımla buluşuyorum. Alanda aldığım ek eğitimlerim ile 2019 yılında Kamer Yıldırım Çocuk Gelişim ve Danışmanlık Merkezi'mi kurdum. Burada ailelere ve çocuklara değerlendirme, takip, danışmanlık hizmetleri veriyorum.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız