Çiftlerde Tartışmanın Sınırı Ne Olmalı ve Nelerden Kaçınmalı?

0
196
çiftler tartışmanın sınırı ne olmalı

Hepimizin bildiği üzere ilişkilerde tartışmalar olmazsa olmazlardan. İlişkilerinde fazlaca tartışmalara yer veren çiftler kötü çift, hiç tartışmayan çiftler ise iyi çifttir gibi fazlaca doğru bilenen yanlışlar var. Öncelikle şunu bilmeliyiz ki mutlu çiftlerde de tartışmalar oldukça fazla. Ama mutsuz çiftlere göre bazı noktalarda farklı davranıyorlar.

Mutlu ve mutsuz çiftlerdeki tartışmalar üzerinde Gottman Enstitüsü’nde bir çok araştırmalar yapılmış. Ve görülmüş ki mutlu olan çiftler problemi çözmeye çalışmıyor, sadece tartışmayı yönetmeye çalışıyor ve birbirlerinin duygularını tamamen anlamaya yönelik girişimlerde bulanıyorlar. Mutsuz çiftlerde ise tartışmayı yönetmek yerine probleme odaklandıkları ve problemi çözmeye dair kavga anında çabaladıkları, kavga anında birbirlerinin duygularını tamamen görmezden geldikleri gözlemlenmiş. Ve yine yapılan araştırma sonuçlarına göre Mutlu çiftlerinde tartışmalarının %67’sinin hiçbir zaman çözemedikleri sonucuna ulaşılmış.
Yani mutlu çiftlerin ilk hedefi hiçbir zaman problem çözmek değil, onların hedefleri yalnızca problemi yönetebiliyor olmak.

Bir diğer örneğe bakacak olursak, 1965 yılında George Bach çift terapisi üzerine araştırmalar yapıyor. Bach’e göre partnerler birbirlerine karşı öfkelerini içlerinde tutmak yerine dışa vurmaları gerekiyor. Bach çiftler neden canlarının sıkıldığını bağırarak ve öfkelerini kusarak birbirlerine söylerlerse bu davranışın ilişkide rahatlama sağlayacağını öne sürüyordu. Öyle ki yumuşak süngerlerden lastik sopalar ile birbirlerini vurmalarının onlara iyi geleceğini ifade ediyordu.

Fakat araştırmalara göre, öfke bu şekilde dışa vurulduğunda rahatlama ve olayı çözmede etkisinin olmadığı gözlemlenmiş. Daha çok öfke ile yapılan davranışların sonucu çiftler arası gerginlik ve nefrete neden olmuş.

İlginizi Çekebilir:  Çocuğunuz İmzanızdır

Yani bu araştırmada da görüldüğü üzere tartışma anında içinden her geleni söylüyor olmak, canının istediği gibi davranıyor olmak, sözel ve fiziksel şiddete eğiliyor olmak ilişkileri hep daha da kötüye götürmüş. Hatta ilişkilerde kalıcı hasarlar bırakmış.

Ayrıca mutlu çiftler kavga sırasında ve günlük hayatta eleştirme, aşağılama, savunma gibi argümanları kullanamamaya gayret ederken, kötüye giden ilişkilerde bunların had safha da olduğu gözlemlenmiş.

Özetleyecek olursak; mutlu çiftler de kavga ediyorken, mutsuz çiftlerden onları ayıran temel farklar neler olabilir? Problemi çözmeye çalışmaktan ziyade yönetmeye çalışmak, birbirlerinin duygularını anlıyor olmak yani empatik kalabilmek, kullandıkları sözel ve bedensel dile dikkat ediyor olmak, her ağzına geleni söylüyor olmanın ilişkiyi daha da dibe götüreceğinin farkında olmak.

Haydi kendimize soralım, bizler tartışma anında neler yapıyoruz?

Önceki İçerikBağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlü Tutabilir, Hastalıklardan Nasıl Korunabiliriz?
Sonraki İçerikİstediğim Her Şeyi Yap!
2014 yılında İngilizce Psikoloji bölümünden yüksek onur derecesi ile mezun oldum. Üniversite yıllarında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde ve Akdeniz Üniversitesi AMATEM’de stajlarımı tamamladım. Mezun olduğum yıl özel bir rehabilitasyon merkezinde yaklaşık 1,5 yıl hizmet verdim. Yine paralel olarak özel bir güvenlik kursunda kursiyerlere ‘Etkili İletişim’ dersi verdim. Takip eden yıllarda kurucu psikoloğu olduğum kendi ofisimde yaklaşık 2 yıl çocuk, ergen, yetişkin ve çiftlerle bireysel seanslar yaptım. Mezuniyetimden itibaren donanımlı bir psikolog olmak adına birçok terapi eğitimi aldım. EMDR I.ve II. düzey eğitimim mevcut. Ayrıca Bilişsel Davranışçı Terapi, Bilişsel Varoluşçu Terapi, Çözüm Odaklı Terapi ve Gottman Çift Terapisi Eğitimim mevcut. Çocuklarla çalışırken Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve Çocuk EMDR kullanmaktayım. Ayrıca MOXO Dikkat Testi, WISC-R Çocuklarda Zeka Ölçeği, DENVER II Gelişim Tarama Testi, AGTE, Çocuk resimleri değerlendirme ve analizi gibi değerlendirme eğitimlerimde mevcut. Şu an Ankara’da Ayşe Kazazoğlu Danışmanlık Merkezi'nde aktif olarak yüz yüze ve online danışan görmekteyim.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız