Hamilelik… Ne kutsal bir duygu. Bedeniniz içinde başka bir beden büyüyor. Mucizenizi hissediyorsunuz, anne oluyorsunuz…
Peki ya evcil hayvanınız hamilelik serüveninizde sizinle ise; nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Eğer evcil hayvanınızın aşıları düzenli olarak yapılıyor ve siz kişisel hijyeninize dikkat ediyorsanız kaygı duymanızı gerek yok sevgili anne adayları.
Kedilerden bulaşabilecek en önemli hastalık toksoplazma enfeksiyonu. Kedi dışkısı ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden bulaşan bu enfeksiyondan korunmak için ise kedi kumunu temizlememeli, temizlemek durumun kalıyorsanız da mutlaka eldiven kullanmalı ve ellerinizi güzelce yıkamalısınız.
Köpeğinizin parazit ve kuduz aşılarının da tam olduğundan emin olmalısınız.
Bu yaramazlar öyle hisliler ki hamilelik döneminizde karnınızı koklayıp hatta bazen karnınıza yatacak, size türlü şirinlikler yapacak, evinizde minik bir bebeği aratmayacaklar.
Bebeğiniz… 9 ay boyunca heyecanla beklediğiniz meleğiniz…
Onu herkesten ve her şeyden koruma duygunuz… Annesiniz ve artık kendinizden öte düşüneceğiniz, üstüne titreyeceğiniz tatlı bir varlığa sahipsiniz. Peki ya sadık dostunuz? Bebeğiniz ile tanışmaya hazır mı? Ya siz? Bebeğinizin bir evcil hayvanla büyümesi fikrinde kararlı mısınız?
Evcil hayvanım bebeğime zarar verir mi? Çeşitli sağlık sorunları yaşamasına neden olur mu?
Bu sorular evcil hayvan besleyen her anne adayının aklından geçer.
Bebeğiniz doğmadan birkaç hafta önce bebeğinizin bakım ürünlerini sürüp evcil hayvanınızla biraz vakit geçirin ki kokusuna alışsın. Bebeğiniz doğduğunda evcil hayvanınızın bebeğinizin ayaklarını koklamasına izin verin.
Doğumdan sonra ilk bir hafta tüy ve hijyen açısından köpeğinden ayrı kalan bir anne olarak söylemeliyim ki bu onları çok üzüyor. Küsme, ağlama gibi durumlarla karşılaşabiliyorsunuz. Ama başta da söylediğimiz gibi sadık dostlarımız onlarla biraz vakit geçirince her şeyi unutuyorlar. Unutmayın sevgili anneler onlar da sizin birer bebeğiniz.
Evcil hayvanınızın bebeğinizi ve sizi kıskandığını hangi tepkilerinden anlarsınız?
- Kediniz hırıltı, tırnaklarını çıkarma ya da pençeleme gibi hareketler deniyorsa, tüyleri havaya kalkmış, kulakları arkaya doğru dikilmiş ise,
- Kediniz ve köpeğiniz evinizin farklı yerlerine tuvaletini yapıyor, mamayı reddediyorsa
onlara bebeğinize alışmaları için biraz süre verebilir ve eğitmeye başlayabilirsiniz.
Genelde yavru evcil hayvanlar daha çok ilgi ister, yaşlı hayvanlar ise size iyi bir yardımcıdır.
“Bebekli evde evcil hayvan olmaz” gibi çevrenizden olumsuz cümleler duyabilirsiniz. Bu aklınıza ister istemez “Evcil hayvanım bebeğimin sağlığını olumsuz etkiler mi?” sorusunu getirebilir.
Yapılan araştırmalar evcil hayvanla temas eden bebeklerin çocukluk döneminde daha sağlıklı olduğunu ortaya koyuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Evcil hayvanla aynı evde büyüyen bebeklerin sindirim sistemlerinde Oscillaspira adlı faydalı bakterilerin daha fazla, Streptococcaceae adlı zararlı bakterilerin ise daha az geliştiği biliniyor. Özellikle erken bebeklik döneminde maruz kalınan bakterilerin sağlığımız üzerindeki etkileri oldukça büyük. Astım ve alerjilerin ise bağışıklık sisteminin doğru çalışmadığının en açık göstergesi olduğu biliniyor. Dr. Peccia “Özellikle hayatının ilk üç ayında hayvanlardaki mikroorganizmalara maruz kalmanın çocukların bağışıklık sistemini uyardığını belirtiyor ve bebeklikte bağışıklık sistemi doğru gelişen insanlar, ilerleyen zamanlarda vücudunun aşırı tepki vereceği alerji ve astım gibi hastalıklardan korunmuş oluyor.”
Bebeğinizin büyüdüğü bir evde evcil hayvan olması bebeğinizin zihinsel gelişimi açısından da oldukça önemli.
Araştırmalara göre; hayvanlarla vakit geçiren bebekler hayatlarının ileriki dönemlerinde karşıdaki insanın hislerini daha iyi anlıyor. Çünkü bebeğiniz hayvanınızın gözlerinden ve yüzünden tüm duygu durumlarını hissedebiliyor.
Karşılıksız sevgi vermeleri, hayvanınızın bakım sorumluluğunu üstlenmeleri ise güven duygularını geliştiriyor.
Bebeğim ve evcil hayvanım tanışıyor!
İlk tanışmada geçirilen zamanın kısa olması bebeğiniz ve hayvanınızın tepkilerini ölçmek adına oldukça önemli.
Emin olun bu süre gün geçtikçe daha da artıyor. Ve size onların bu güzel ilişkisini oturup keyifle izlemesi kalıyor. Buna özellikle bu günlerde kızım ve köpeğimde sıklıkla şahit oluyorum.
Ayrıca bebeğinizin kedi ve köpek tüyüne, dışkısına alerjisinin olup olmadığından emin olmalısınız.
Evcil hayvanınızın düzenli aşı ve kontrolü de çok önemli.
Çevremde evcil hayvanı olmayan yeni anne baba olmuş ve çocuğunun gelişimi açısından bir evcil hayvan sahibi olmak isteyen birçok çift var.
Nelere dikkat edilmeli?
- Eviniz bebeğiniz/çocuğunuz ve evcil hayvanınız için uygun mu?
- Çocuğunuz hayvanlara karşı sevecen mi?
- En önemlisi ise çocuğunuzun yanında hayvanınıza da ayıracak vaktiniz var mı?
- Evcil hayvanınızı köpek ise düzenli dışarda gezdirebilecek misiniz? Kedi ise kumunun değişimini düzenli olarak yapabilecek misiniz?
- Onların bakımlarını yapabilecek vaktiniz olacak mı?
- Ve ne yazık ki en üzüldüğüm onlara tüm yaşamları boyunca sıkılmadan bakabilecek misiniz?
Eğer bu soruların cevapları “Evet” ise hiç vakit kaybetmeden bir evcil hayvan edinin. Çünkü evcil bir hayvan beslemek size terapi gibi gelecek.
Bebeğinizle kuracakları özel bağ ve birlikte büyümeleri adına, ayrıca hayvanınızın eğitimi açısından da yavru kedi ve köpek tercih edebilir ya da sahiplenebilirsiniz.
Sizi her koşulda sevecek bir dost düşünün. Karşılığında sizin yapmanız gereken ise onunla ilgilenmek, sevmek ve karnını doyurmak.
Eviniz de bir evcil hayvanın varlığı size, çocuğunuza ve ailenize çok iyi gelecek. Şimdiden en keyifli anları paylaşacağınızın garantisini verebilirim. Unutmadan ekleyeyim aşırı bağımlılık yapıyorlar. Onlar olmadan plan yapamayacaksınız.
Evcil hayvanlarımız kadar şanslı olmayan sokak hayvanlarını da unutmayalım lütfen. Belirli noktalara şu ve mama koyalım. Ben bunu yaptığımda içim gerçekten huzur doluyor.