Modern şehir insanının sürekli düşünmek, seçenekler karşısında doğru karar vermek için hesaplama yapmak gibi bir zorunluluğu vardır. Sürekli düşünceler arasında gidip gelmek, seçimimizin bize getirilerini öngörmeye çalışmak, belli bir süre sonra zihnimiz açısından çok yorucu ve rahatsız edici olmaya başlar. Hatta bu durum endişe ve kaygılarımızı arttıran korkunç bir duruma dönüşür. Peki bu aşırı düşünmeyi durdurmanın yolları var mıdır? İşte bu konunun sorusunun cevaplarını arıyorsanız bu yazıda bulabilirsiniz.
Sürekli aşırı düşünmekten kaçınmanın 6 farklı yolu:
- Karar almadan önce bir kağıda konunun iyi ve kötü yanlarını yazın: Bu konunun illa hayat memat meselesi olmasına gerek yok, sizi düşüncelere boğmasına izin vermeden o meselenin bir kağıda artı ve eksi kolonları oluşturarak o konu için artı tarafa olumlu tahminlerinizi, eksi tarafa ise olumsuz olabilecek öngörülerinizi yazın. Sonra olumlu ve olumsuz yönleri karşılaştırıp karar alın. Bu durum size hem zamandan kazandıracaktır hem de kafanızı meşgul eden düşüncelerden kurtaracaktır. Ancak karar alacağınız konu hayatınızı değiştirecek bir konu ile alakalı ise artılar ve eksiler listesinin ötesinde alışkanlıklarınızı değiştirip hatta yapmamanızı sağlarsa, örneğin, spor yapmanıza engelse veya uzun vadeli amacınıza hizmet etmeyen fakat kısa süreli size istediğiniz parayı getirecek ama aynı zamanda mutluluğunuzu kısıtlayacaksa bu durumda artıların çok olmasının bir anlamı olmayabilir. Kararlarınızı almadan önce gözünüzde ihtimalleri canlandırın ve sonucunda size ne gibi bir tecrübe kazandıracak, aynı zamanda sizi ne kadar değiştirecek diye.
- Başkalarının düşüncelerini alın: Düşünceler içinde sürekli gidip geliyor ve hala artı eksi listesine rağmen karar alamıyorsanız, aklına güvendiğiniz kişilere sorun. Bu Sokrates’in metodudur. Sokrates sokakta gördüğü, karşılaştığı her kişiye mutlaka araştırdığı konuyla ilgili sorular sorarmış ve sonunda da kendi düşüncesini oluştururmuş. Siz de arkadaşlarınıza “Sen bu durumda olsan nasıl bir karar alırdın?” diye sorabilirsiniz. Farklı insanların fikrini almak kişiye farklı bakış açıları kazandırır.
- Her detayı tahmin etmeye çalışmayın: Kararlarınızı almadan önce aşırı analiz hali sizi daha çok kararsızlığa düşürecektir. Ayrıca her detayın bilinmesine gerek var mıdır? Hayatın anlamı biraz da sürprizler değil midir? Düşünsenize hayatımızın her detayını bilip hiçbir sürpriz olmadan yaşadığımızı, ne kadar sıkıcı olurdu! Büyük resmi kafada canlandırdığımızda bir kaç detay eksik olsa bile bize o konuyla ilgili bir bilgi verir. Ayrıca ne kadar kontrol ettiğimizi düşünüp tedbir alsak bile her zaman beklenmedik bir olay ile karşılaşabiliriz.
- İstatistiklere bakın: Bunu iş yerinde alacağınız kararlarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sayılar her zaman doğru verileri almanızı sağlar. Fakat bunu normal hayatımda nasıl yapabilirim derseniz şöyle bir örneklendirebiliriz, kullandığımız bilgisayar ya da akıllı telefonlarımız en çok neyi araştırdığımızı, hangi müzikleri dinlediğimizi, hangi konulara eğilimli olduğumuzu bizden daha iyi bilmektedir. Bunu akıllı algoritma yani sayılar ile yapmaktadır. Hangi konu ile ilgili araştırma sayımız fazla ise o konuyla ilgili haberleri karşımıza çıkarmaktadır. Biz de bu kuralı hayatımıza uygulayıp, yaptığımız refleks hareketleri, konuşmaktan hoşlandığımız konuları, eğilimlerimizi, zevklerimizi ve neyi bilmek istiyorsak bir listesini çıkarıp ona göre karar alabiliriz. Ayrıca kendimizi daha iyi tanımamıza da faydası olacaktır.
- Sezgilerinize güvenin: Hayatımızda her zaman her şeyi mantıkla açıklayamayabiliriz. Bazen içgüdümüze arada kulak vermeliyiz. İçgüdümüz hayatımız boyunca edindiğimiz tecrübeleri, bilgileri bir anlamda tüm başarı ve başarısızlıklarımızı, yanılgılarımız, aldanmalarımızı vs. depolar. Bu sebeple durum ne kadar olumlu görünürse görünsün eğer alacağınız karar ile ilgili içinize bir sıkıntı veriyorsa o konuyu biraz daha zamana bırakmanızı tavsiye ederim.
- Meditasyon yapın: Son dönemlerde bilim insanları özellikle nörologlar ve psikologlar meditasyonun stresi azaltmada en önemli yöntemlerden biri olarak görüyorlar. Aşırı düşünceden dolayı tükenen beynimizin, negatif düşünceyi durdurma metotlarından biri de meditasyon. Gün içinde yarım saat meditatif bir müzik eşliğinde sadece nefese odaklanarak geçirmek, sizi rahatlatmakla beraber olumlu motivasyon ve enerji verecektir. Meditasyonu bilmiyorsanız hiç önemli değil çünkü internette bir uzmanın yönlendirmeleriyle nasıl yapacağınızı kolayca öğrenebilirsiniz.
Konu ile ilgili sorularınız ya da paylaşacaklarınız varsa bana zeynepeylemsenkal@fransizlape.com adresinden ulaşabilirsiniz.