Annelik ve Babalık Rolü

0
334
annelik ve babalık rolü

Annelik içgüdüsel bir durum olduğu kadar öğrenilmesi gereken de bir durumdur. Anne bebeğini ilk kez kucağına aldığı zaman hem mutlu olurken hem de “Çocuğa bakabilir miyim?” diye korkular yaşayabilir. Çünkü çok büyük bir sorumluluğu vardır. İlk zamanlar anne ile bebek birlikte çok fazla vakit geçirdiği için aralarında özel bir bağ oluşabilir. Anne ile bebeğin ilk zamanlarında ten temasında bulunmalarıyla bebek duygusal olarak daha rahatlamış olacaktır.

Babalık halk arasında söylendiği gibi “Bebek doğduğu zaman baba olunur.” yargısı yerine baba olacağını öğrendiği andan itibaren kendini hazırlamaya ve alışmaya başlar. Babalık biraz da görülerek öğrenilen bir süreçtir. Baba olacak kişi kendi çocukluğunda nasıl bir baba ile büyümüşse bazen aynı davranış kalıplarını sürdürürken bazen de tam tersi şekilde kendi doğrularına göre davranır. Annenin bu sürece babayı da dahil ederek onun da olayın içinde olmasını sağlaması gerekmektedir. Çünkü bebek doğduktan sonra evin düzeni ve hayatları tamamen değişmiştir. Doğumdan sonraki ilk yıllarda gaz sancıları, uykusuz geceler, ağlama krizleri, sık sık emzirme vb. gibi yaşanan olaylarda babanın da anneye destek ve yardımcı olması gerekmektedir.

Anne hamilelik sürecinde hormonsal, fiziksel ve duygusal değişikler yaşamaktadır. Annenin yaşadığı bu değişim sürecinden babalarda etkilenmektedir. Hamilelik döneminde babalar hem anneye destek olurken hem de kendilerini babalık rolüne hazırlanırlar. Aslında bebekler doğdukları zaman hem anneye hem de babaya ihtiyaç duyarlar. Babaların çocuklarla iletişim kurmak için büyümelerini beklemeleri çok yanlış bir düşüncedir. Bu yüzden anneler babalar ile bebeklerin birlikte zaman geçirmeleri için fırsat tanımaları gerekmektedir. Böylece baba ile bebek arasında bir bağ oluşmaya başlar. Annenin sırtındaki yükler biraz olsun hafifleyerek baba ile paylaşmaya başlar.

İlginizi Çekebilir:  Sosyal Medyanın Benlik Algımıza Etkisi
Önceki İçerikKreşe Ne Zaman Başlamalıyız?
Sonraki İçerikBalkabaklı Pilav Tarifi – Bal Kabaklı Pilavın Malzemeleri ve Yapılışı
Mart 1998 İstanbul / Kadıköy doğumluyum. Özel Anakent Koleji’nde lise eğitimimi tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi Psikoloji lisans programından 2020 yılında yüksek onur derecesiyle mezun oldum. Haziran 2022’de Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji tezli yüksek lisans programından mezun oldum. Tez konum “Yetişkinlerde Akıllı Telefon Kullanım Sıklığı ile Depresyon Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”dir. Lisans ve yüksek lisans eğitimim süresince gönüllü olarak Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezinde, NP İstanbul Ümraniye Nöropsikiyatri Hastanesinde, Np Feneryolu Tıp Merkezinde ve Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Biriminde stajlarımı tamamlayarak gönüllü psikolog olarak çalıştım. Lisans ve yüksek lisans dönemlerim boyunca alana dair pek çok kongre ve seminere katıldım ve halen katılmaya devam etmekteyim.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız