Mutfak araç ve gereçleri arasında olan kesme tahtası birbirinden farklı maddelerden yapılmaktadır. Camdan, bambudan, ahşaptan, plastikten, akrilikten yapılan kesme tahtaları piyasada bulunmaktadır. Genellikle evlerde kadınların tercihi ise plastik ve ahşap kesme tahtası olmaktadır.
Her evde mutlaka bulunan bu kesme tahtalarının temizlenmesi ise oldukça zor olmaktadır. Gözle görülemeyen ve sağlığı tehlikeye atan mikroorganizmalar yüzünden kesme tahtası temizliği çok önemlidir. Temizlendiği düşünülen kesme tahtaları gerçekten temiz midir? Bu bir muamma olmaktadır. Kesme tahtası nasıl temizlenir? Dezenfekte edilmesi gereken araçların başında gelen kesme tahtaları sağlığımızı farkında olmadan olumsuz etkilemektedir.
Ahşap kesme tahtası nasıl temizlenir? Bunun için birkaç ipucu bulunmaktadır:
- Kesme tahtasının asla suyun içinde bırakılmaması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
- Ahşap kesme tahtası temizleme açısından yapılması gereken bir diğer öneri ise her kullanımdan sonra bir bez yardımı ile silinmesi gerekmektedir. Daha sonra da yıkanarak kurumaya bırakılmaktadır.
- Ahşap kesme tahtası temizliği için bulaşık makinesi önerilmemektedir. Belli aralıklarda zeytinyağı ile ovulması gerekmektedir. Kesme tahtası temizleme için biraz zeytinyağı ve kağıt havlu gerekmektedir. Kağıt havlu, zeytinyağına batırılarak kesme tahtasına sürülür.
- Her kullanımından sonra sirke ile temizlenmesi, zeytinyağı kullanımında olduğu gibi tahtanın ömrünü uzatmaktadır. Sirke döküldükten sonra köpürmesi için bir süre beklenilmektedir. Daha sonra soğuk su ile ıslatılan bez ile silinmesi gerekmektedir.
- Ahşap kesme tahtası başta olmak üzere plastik kesme tahtaları da dahil tüm kesme tahtaları için bir yemek kaşığı kabartma tozunun içine tuz ve su eklenerek oluşan malzemeyi kesme tahtasının üzerine dökülmektedir. Daha sonra ise ovularak sıcak su ile yıkanması gerekmektedir.
- Et artıklarını temizlemek için önce sirke dökülüp daha sonra hidrojen peroksit dökülerek temizlenmesi de önerilmektedir.
- Çamaşır suyu ile de temizleme de yapılabilmektedir; fakat uzmanlar bu temizliği pek önermemektedir. Bunun nedeni ise çamaşır suyunun içinde bulunan kimyasalları absorbe etmektedir. Kesme tahtasının bu şekilde temizlenmemesi önerilmektedir.
Yalnız çatlamış, yanlarında kesikleri bulunan kesme tahtası için temizlemek yerine yenisinin alınması önerilmektedir. Çünkü bu hale gelen kesme tahtalarının sağlığı tehlikeye attığının unutulmaması gerekmektedir.