Merhaba Seda Hanım Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.
- Öncelikle Seda Hanım kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik bölümünden mezun olduktan sonra, Bilgi Üniversitesi’nde Pazarlama İletişimi üzerine yüksek lisans yaptım. IBM, Garanti Bankası, TMOB gibi kurumsal firmalarda pazarlama ve iletişim yöneticiliği yaptıktan sonra 2015 yılında Neuro-mar Nöropazarlama Danışmanlığı’nın kurdum. Şu anda Nöropazarlama danışmanlığı yapıyor ve eğitimler veriyorum. Aynı zamanda dünyaca ünlü Nöropazarlama şirketi Neurons Inc’in Türkiye temsilcisiyim.
- Nöropazarlama nedir?
Nöropazarlama adından da anlaşılacağı üzere nörobilim ve pazarlama gibi disiplinleri buluşturan yeni bir pazarlama yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Tüketici davranışlarını, onların zihinsel süreçlerini anlayarak yorumlayan ve bu doğrultuda pazarlamaya çözümler sunan bir pazarlama yöntemidir. Benim tabirimle “Tüketicinin düşündüğü gibi düşünebilme, gördüğünü görebilme sanatıdır”.
- Nöropazarlama için hangi tekniklerden faydalanıyorsunuz?
Nöropazarlama için kullandığımız çok sayıda fizyolojik ve psikolojik yöntem var aslında. Araştırmalarda EEG, fMRI, Eye-Tracking, GSR, FACS gibi çok sayıda yöntemden faydalanıyoruz. Bunlardan EEG ve Eye-Tracking maliyetleri ve kolay uygulanabilirliği nedeniyle en popüler araçlar olarak karşımıza çıkıyor. Ancak tabi ki, araştırmanın konusuna ve test ettiğimiz hipoteze göre kullanılan araçlar farklılık gösteriyor.
- Eye-Tracking denilen Göz Takip Sistemleri’nin Nöropazarlama ile ilişkisi nedir?
Eye-tracking pazarlama araştırmalarında kullanılma amacı dikkati ölçümlemektir. Örneğin, bir websitesi üzerinde kullanıcıların davranışlarını anlamaya çalışıyorsak, Eye-Tracking bize kullanıcıların en çok nereye baktıklarını, hangi alana odaklandıklarını ve satın almaya giden yolda gözbebeklerinin izlediği yolu gösterir. Bundan yola çıkarak websitenizde verdiğiniz mesajın dikkat çekip çekmediğine ya da aksiyon butonlarının doğru konumlandırıp konumlandırılmadığına dair ipuçları edinebiliyoruz.
- Nöropazarlamanın insan beynini manüpile ettiği konuşulmaktadır. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Bu sürekli olarak karşımıza çıkan tabir-i caizse “modası geçmiş bir tartışma” artık. Bu tartışmanın arka planında nöropazarlamanın subliminal reklamcılıkla karıştırılması yatmakta. Halbuki nöropazarlamada subliminal reklamcılıktaki gibi herhangi bir mesaj gizleme olmadığı gibi, bu bağlamda etik olmayan bir durum da yoktur. Araştırmalar bilimsel metotlarla, ilgili disiplinlerin çerçevesinde değerlendirilerek yapılmaktadır. Zaten beyin vereceğiniz bir mesajla hemen kolayca manipüle edilebilecek kadar basit bir organ değildir. Kaldı ki, subliminal reklamcılığın da bilimsel olarak ispatlanmış bir tarafı yoktur. Ancak esrarengiz şeyleri sevdiğimiz için bu konu da efsaneleştirilmiş ve günümüze kadar gelmiştir.
- Türkiye’de uygulanan nöropazarlama çalışmalarından bahseder misiniz?
Nöropazarlama araştırmaları ülkemizde birçok alanda kullanılmakta. Bunlardan en popüler olanları mağaza içi tüketici deneyimini ölçümleme, web kullanıcı deneyimini test etme ve yeni ürün/hizmet geliştirme yönünde. Ancak çok farklı alanlarda da kullanılmaya başlandı. Eğlence sektörü bunlardan biri. Sanal gerçeklik teknolojileriyle oyun deneyimi yaratmada, film teaserlarının oluşturulmasında da nöropazarlamadan faydalanılmakta.
- Bir markanın pazarlanması açısından bakıldığında nöropazarlamanın etkisi nasıl olmaktadır?
Nöropazarlamayı pazarlamadan çok farklı görmemek lazım. Aradaki fark, anket, birebir görüşme gibi klasik araştırma yöntemleri yerine tüketici zihninin derinliklerinde yatanı anlamamızı sağlayan farklı bilimsel yöntemlerden faydalanmaktan kaynaklanıyor. Çünkü biliyoruz ki, klasik yöntemlerle elde ettiğimiz sözlü- yazılı beyanlar tüketicilerin gerçek düşüncelerini yansıtmıyor çoğu zaman. Söylediklerimiz yanıltıcı olabilir ama beynimiz asla! Biz beynimiz ne diyor, işte bunu anlamaya çalışıyoruz.
- Sizce ülkemizde nöropazarlama konusunda başarılı çalışmalar yapan firmalar var mıdır?
Tabi ki, pazarlama dünyasına ışık tutmuş çalışmalar var. Ancak kat etmemiz gereken çok yol var daha. Özellikle şirketlerin nöropazarlama konusundaki farkındalığı düşük. Ancak hızlı bir şekilde arttığını ve şirketlerin buna yatırım yaptıklarını söyleyebilirim.
- Nöropazarlama uygulamasını şirketlere maliyeti açısından değerlendirir misiniz?
Her ne kadar yüksek maliyetli bir yöntem gibi görülse de bu her zaman doğru değil. Öncelikle sorunu anlamak lazım. Eğer bir araştırma yürütülmesi gerekiyorsa, yapılacak araştırmanın bedeli kapsamına göre değişmekle birlikte ortalama olarak klasik bir pazarlama araştırma araştırmasının bütçesinden daha yüksek değildir. Diğer yandan her konu da araştırma gerektirmez. Genel anlamda markayı daha iyi bir yere taşımak, pazarlama iletişimini iyileştirmek hedefleniyorsa, aylık/yıllık danışmanlık hizmeti almak çok daha avantajlı ve sürdürülebilir olabilir. Böylece nörobilim, psikoloji, davranışsal iktisat gibi tüketiciyi ilgilendiren disiplinlerin ışığında pazarlama stratejilerinizi iyileştirebilirsiniz.
- Nöropazarlama konusunda çalışmaya nasıl karar verdiniz?
Nöropazarlama üzerine çalışmak üniversite yıllarından beri aklımda olandı. Bununla ilgili çok sayıda eğitim aldım ancak kurumsal tecrübe pazarlama dünyasını anlamak açısından oldukça önemliydi. Yeterli deneyimi edindikten sonra kendi şirketimi kurmaya karar verdim.
- Nöropazarlama çalışmalarının gelecekteki yerini nasıl görüyorsunuz?
Şirketi kuralı neredeyse 3 sene oldu. 3 sene öncesi ve sonrası bile o kadar farklı ki! Nöropazarlamanın geliştiğini, farkındalığın arttığını görmek oldukça sevindirici. Bir 5-10 sene sonra çok daha farklı, güzel şeyler olacağına eminim 🙂
- Nöropazarlama konusunda uzmanlaşmak isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Multi-disipliner olun. Tüketici davranışlarını anlamak tek başına nörobilimin, psikolojinin, pazarlamanın ya da ekonominin açıklayabildiği bir durum değildir. İnsan çok karmaşık bir varlıktır. Bu nedenle tüketici davranışlarını açıklayabilmenin yolu tüketiciyi ilgilendiren çok sayıda disiplini anlamaktan geçiyor. Nöropazarlama konusunda uzmanlaşmak istiyorsanız mutlaka bu disiplinlerden beslenin ve global literatürü takip edin.
- İzninizle tek cümleyle cevaplandırmanızı istediğimiz bazı sorular sormak istiyoruz.
Nöropazarlama: Tüketiciyi anlama sanatı.
Sosyal Medya: Olmadığımız kişiliğimizi sergilediğimiz mecra.
Tüketici: İrrasyonel varlık.
Nöropazarlama Stratejisti Seda Genç İletişim Bilgileri:
Email: contact@neuro-mar.com
Web: www.neuro-mar.com – www.sedagenc.com