Yeni sosyal hayatımıza alışmaya çalışırken bir yandan da hepimizin geçmişten gelen veya daha önce bilinçaltımızda olan birçok psikolojik sorunları ortaya çıkmaya başladı. Bazılarımız bunları görmezden gelirken bazılarımız da buna bir çözüm aramaya çalışıyor.

İnternette araştırıyorlar veya uzmanlara danışıyorlar. Bu süreç her ne kadar çocukları çok etkilememiş görünse de onlar da bazı duygusal dalgalanmalar yaşayabilir. Yine de bu süreçte okula özlem duysalar da arkadaşlarını özleseler de kendilerini yetişkinlere göre daha iyi yönettiklerini daha az sorun yaşadıklarını görüyorum. Yine de yetişkin gibi açık açık anlatamasalar da çocuklar, duygularını içlerinde yaşarlar. O nedenle bizim çocuklar için en iyi yapabileceğimiz şey onlarla konuşarak ilgimizi, odağımızı tamamen onlara vermeye çalışmak olacaktır tabi kendimizi de ihmal etmeden.

Onlar duygularını bizim gibi değil oyunlarla anlatırlar. Oyun çocuğun dilidir. Oyuncaklar da söyledikleri kelimeler. İşte tam da burada psikolojik sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Bu süreçte çocuklarda birçok psikolojik sorunlar artış gösterebilir. Ama tabi bireysel faktörleri de yok saymamak gerek o yüzden tüm çocuklar için böyle bir şey diyemeyiz. Ama birçok çocukta bunları yeni sosyal dönemde görebiliyoruz. Peki bunlar nedir sizce? Örneğin; alt ıslatma, öfke patlamaları, uyku sorunları, parasomnia (gece terörü), parmak emme, konuşmama, anksiyete (kaygı problemi), dikkat eksikliği (okul açısından) gibi psikolojik rahatsızlıklar artabilir. Peki bunları nasıl fark ederiz ?

Çocuğunuzla oynarken onu doğru şekilde gözlemlerseniz ve doğru tepkileri verirseniz birçok şey anlattığını fark edeceksiniz. Eğer ebeveyn olarak çocukla iletişim ve oyun konusunda kendinizi yeterli hissetmiyorsanız bu konuda uzmanlara danışıp doğru bilgileri almak en iyisi olacaktır. Yazımın başında da söylediğim gibi bir vurgu yaparak bitirmek istiyorum. Her şeyden önce sizin varlığınız onun için çok değerlidir. Çocuğunuzla kaliteli iletişim kurmak ve onu anlamak istiyorsanız önce kendi sağlığınızı korumak en önemli göreviniz. Bu nedenle, maskeyi önce kendimize sonra çocuğumuza tutmalıyız. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir