Bayramlar çocukluk hatıralarımızın en kalıcı olanlarıdır. Çocuklar bayramlarda yaşadıkları anılarla kaynaşmayı, fedakarlığı, toplumsal dayanışmayı öğrenirler. Bu sebeple bayram hatıraları çocukların gelişiminde büyük bir öneme sahiptir.

  • Çocuklara Kurban Bayramı’nı açıklamak biraz daha hassasiyet isteyen bir konudur. Burada önemli olan çocuğun yaşı ve gelişim özelliklerine uygun olarak açıklama yapmaktır.
  • Özellikle 7 yaşa kadar soyut düşünce gelişmediği için “kurban” “ölüm” gibi sözcükler kullanılmamalıdır.
  • Çocuklara kurban bayramını anlatırken kurbanın kesiminden ziyade bayramın ve kurbanın toplumsal boyutu üzerinde durulmalıdır.
  • İnsanların bayramda yardımlaştığını, akrabalarını ziyaret ettiğini, durumu olmayan kişilere para ve yiyecek yardımında bulunduğunu anlatmak daha doğru olacaktır. Etin insan sağlığı ve çocukların büyümesi için çok faydalı olduğu ama durumu yeterince iyi olmayan ailelerin çocuklarının yıl içerisinde çok fazla et yiyememelerine rağmen bu bayram sayesinde onlara et yardımında bulunulduğu söylenmelidir.
  • Çocuk hangi yaşta olursa olsun kurban kesimini izlememeli ve izlemeye zorlanmamalıdır.
  • Eğer çocuk doğrudan yada dolaylı bir şekilde kurban kesimi sürecine tanık olursa çocuğunuzun duygularını ve hissettiklerini ifade etmesine izin verin. Unutmayınız ki belli bir yaşın altındaki çocukların soyut düşünme algıları yeterince gelişmediği için ölüm kavramını yetişkinler gibi algılayamazlar ve bu nedenle ilk anda rahatlaması için duygularını ifade etmesi, ağlaması ya da tepki vermesi sağlıklı ve normal bir süreçtir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir