Gebelik Sonrası Uygulanabilecek Doğum Kontrol Yöntemleri

Özellikle doğumdan sonraki ilk 6 ayda, günde 6-8 kez etkin ve düzenli emzirmenin hormonlarda yaptığı uyarı nedeniyle anne yeniden gebe kalamaz. Bu duruma halk arasında “süt koruyor” denir.

Ancak bebek emerken arada mama – ek gıda alıyor ya da anne düzenli emzirmiyorsa, emzirmenin oluşacak gebeliği önlemesi söz konusu olamaz. Bir anne bebeğini günde 5 kez emzirdiğinde bu yeterliyken, bir diğeri bebeğini günde 8 kez emzirirken (yanlış emzirme tekniği yüzünden) daha az süt veriyor olabilir… Prolaktin seviyesinin ne zamana kadar yüksek kalacağı kişiden kişiye değişkenlik göstereceği için emzirme bir korunma yöntemi olarak sayılmaz.

Doğum kontrol hapları lohusa iken kullanımına başlanabilir. Ancak östrojen ve progesteron içeren oral kontraseptifler yerine yalnızca progesteron içerenlerin kullanılmalıdır. Dışarıdan alınan yapay östrojen anne sütünün içerik ve miktarının azalmasına yol açar.

Aylık iğneler yine östrojen içeriği nedeniyle tercih edilmemeli. Bunun yerine daha güvenilir olan üç aylık iğneler kullanılmalıdır. Anne sütüne etki etmez. Ancak adet düzensizliği veya adet görememeye yol açabilir.

Spiral (Ria) doğumdan sonra 4 ile 6 hafta içinde takılabilir ve koruyuculuğu en yüksek yöntemlerdendir. Bakırlı olanı hormon içermez. Anne sütünü etkilemez ve değişim süreleri uzun olduğu için rahatlık sağlar.

Kondom (Prezervatif) kullanımı ise en doğru korunma yöntemi olacaktır, ayrıca doğum sonrası gelişebilecek vajinal enfeksiyonların riskini de azaltır. Emzirmeye etkisi yoktur.

Eğer tekrar çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsanız seçeceğiniz yöntem tüplerin bağlanması olabilir, bu yöntem doğumdan hemen sonra veya ilk 24 saat içinde uygulanabilir. Detaylı bilgi almak için hekiminize danışmanızı ve ameliyatınız için en uygun zamanı henüz doğum gerçekleşmeden karar vermenizi öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir