Merhaba Tan Bey, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.
- Eğitim hayatınızdan bahseder misiniz?
Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bale Bölümü sınıfı mezunuyum. Yatılı bölümde okudum ve 10 yıl süren bale eğitimimi tamamladım.
- Fransa’ya gidişinizin sebebi eğitim miydi?
Hayır. ‘Le Jeune ballet De France’a (Fransız Genç Balesi) angaje oldum. Profesyonel yaşantımı daha sonra ‘Ballet National De France’ta (Fransız Devlet Balesi) devam ettim.
- Fransa’da çok az kişinin elde edeceği büyük başarılara imza attınız. Fransız Devlet Balesi Ballet National De France Baş Dansçısı unvanını kazandınız. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Bu unvanı aldığınız zamanlarda neler hissettiniz?
Henüz çok gençtim. Bir sanatçı için elde edilmesi zor bir mevki. Bolşoy, Royal Coventgarden gibi dünyanın her prestijli sahnesinde bu toplulukla birlikte sahnede olmak gurur verici. Ömür boyu kontratla taçlandırılmak gerçekten istisnai bir durum. Genç yaşta bu başarıları yaşamak beraberinde önemli tecrübeler getiriyor.
- Sahneden dansıyla herkesi kendine hayran bırakan bir insansınız. Bale sizin hayatınızda ne kadar önemli?
Çok teşekkür ediyorum. Hayatım oldu bu sanat benim. Bu yıl 40. senesindeyim. Her gün yeni bir şeyler öğrenmek, yeni oluşumları takip etmek çok keyifli. önem derecesini ölçmek çok zor. Ama hayatım bu sanatın içinde geçiyor.
- Erkeklerin de bale yapabileceklerini, hem de çok güzel bir şekilde bu işi gerçekleştirebileceklerini ülkemizde insanlar sizin sayenizde fark ettiler. Türkiye’de balet olmak nasıl bir duygu?
Yabancı basının genellikle bana sorduğu ilk soru ‘bir ülkede ilk olmak nasıl bir duygu?’. Bu sorunuzun cevabını bilmiyorum. Çünkü çocuk yaştan itibaren bu sanatın içindeydim. Onunla büyüdüm. Diğer sanatçı dostlarımla beraber bir büyülü dünyanın içindeyiz. İşte tek bildiğim bu.
- “İkinci Bahar” adlı dizi ile ekranlarda görünmeye başladınız. Türkiye sizi bu dizideki Timothy karakteri ile tanıdı. Bu diziye dahil olma süreciniz nasıl oldu? Şener Şen, Türkan Şoray gibi büyük oyuncular ile oynamak sizi korkuttu mu?
Son derece önemli bir proje idi. Hepimiz dizi daha başlamadan bunun farkındaydık. Ancak bu projenin dışında televizyon dizisi ile ilgili çok projede olmayacağımı bilerek bu çalışmaya girmiştim. Çünkü asıl işimin kendi mesleğim olduğunu biliyordum. Daha çok farklı bir tecrübe gibi idi benim için. Bu yüzden çok eğlenmiştim. Benim için çok keyifli idi. İyi ki öylesine bir projeyi kabul etmişim.
- Ülkemizde bale okulları açıyorsunuz. Ailelerin baleye bakış açısı nasıl?
Çok şanslı bir ülkede yaşıyoruz. Güven üzerine kurulu çoğu şey ülkemizde. Sanırım 20. yılına giren okullarımızda aileler daha ilk günden bize güvenmeye başladılar. Bizde insanüstü çalışma eforuyla sanırım yeni şeyler yaratabildik. Olağan üstü bir sistem kurduk bu konuda.
- Çocuklarımız bale konusunda yetenekliler mi? Balede fiziki görünümünde etkisi var mı?
Elbette çok yetenekli çocuklarımız var. Zaten bu kadar yoğun bir nüfustan yetenek çıkaramazsak bu çocukların sorunu olmaz elbette. Her branşta yetenekleri bulabilmek için çalışmalar yapılmalı bence… Profesyonel olarak devam edecek öğrenciler için fizik elbette önemli. Ancak her çocuğumuzun sanatla uğraşması sağlamamız gerekiyor bence. İleride hangi meslekle uğraşıyorlarsa uğraşsınlar bu eğitimlerden geçmeliler,
- Güzel bir eşiniz ve bir de kızınız var. Size göre Tan Sağtürk nasıl bir eş ve nasıl bir baba?
Ben kendimi anlatmasam. Çok zorlanıyorum. Beni sevdiklerini hissediyorum. Bu bana fazlasıyla yetiyor.
- Ada Bale Gösterisi’nde isimli bir kitap seriniz var. Başyapıtlar sizin bu hazırladığınız kitap dizisi ile yeniden hayat bulmuşlar. Böyle güzel bir eser hazırlamanızdaki amaç neydi?
Kısa sürede çocukların başyapıtları öğrenebilmelerini sağlamak. Bu kitaplar müzikli olduğu için çocuklar Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel, Fındıkkıran gibi bale eserlerinin hikayesini melodileriyle öğreniyorlar. Baleye, tiyatroya gitme alışkanlığını pekiştirir diye düşünüyorum. Kaldı ki geri dönüşlerde aileler çocuklarının bu kitaplara sarılıp uyuduklarından bahsediyorlar. Son derece mutluyum bu durumdan.
Bale Sanatçısı Tan Sağtürk İletişim Bilgileri:
Merhaba! Kızım 10 yaşında. Baleye yazdırmak istiyorum. Aylık ücret öğrenebilir miyim?