Pankreas Kanseri Nedir?
Midenin arka bölümünde bulunan yaklaşık olarak 20 cm büyüklüğünde bir organ olan pankreasın birçok önemli görevi bulunmaktadır. Bu görevlerin içinde en önemlileri besinlerin sindirilmesine yardımcı olmak ve kan şekerinin dengede tutulmaktır. Hayati kayıplara neden olan pankreas kanseri de burada oluşmaktadır. Pankreas kanseri nedir? Genellikle 60 yaş üstü insanlarda görülmektedir. Pankreas hücrelerinin kontrol dışı çoğalarak orada kitle oluşturmasına pankreas kanseri denilmektedir. Erkeklerde daha çok görülen bir kanser türüdür.
Pankreas Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Pankreas kanseri nedenleri pek bilinmemektedir. Bu kanser türünün nedenleri şunlardır:
- Sigara tüketimi
- Genetik faktör
- Aşırı şişmanlık
- Şeker hastalığı
- İlerlemiş yaş (60 yaş ve üzeri)
- Alkol tüketimi
- Aşırı yağlı yiyecek tüketimi
- Kimyasal maddelere bağlı kalmış olması
- Pankreasta iltihaplanmanın görülmesi
Pankreas Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Tüm kanser türlerinde olduğu gibi pankreas kanserinde de erken tanı ve teşhis çok önemli olmaktadır. Fakat bu kanser türünde erken teşhis biraz zor olmaktadır. Bu nedenle pankreas kanseri belirtilerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Pankreas kanseri belirtileri şunlardır:
- İştahsızlık
- Aşırı kilo kaybının yaşanması
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Hazımsızlık
- Sırtta ağrının oluşması
- Aşırı yorgunluk hissi
- Ağır şekilde gelişen ve ilerleyen sarılık
- Ten renginin solgun hale gelmesi
- Depresyon
- Aniden ortaya çıkan şeker hastalığı
- Dışkının camcı macunu rengi halinde olması
- Dışkının normalden daha büyük olması
- Safra kesesinde büyüme
Pankreas Kanserinin Tedavisi Nasıldır?
Pankreas kanseri evreleri dört evre olarak tedavi edilmektedir. Dördüncü evrede kanserli hücreler karaciğere sıçramaktadır. Bu nedenle erken teşhis pankreas kanseri tedavisi için önemli olmaktadır. Tedavi için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Tedavi süreci ilerlemiş evrede ise pankreas kanseri ameliyatı uygulanmamaktadır. Pankreas kanseri tedavi yöntemleri arasında bulunan Whipple ameliyatı uygulanmaktadır. Bu ameliyat ile pankreas başı, safra kesesi, on iki parmak bağırsağı ve midenin bir kısmı da alınmaktadır. Pankreas kanseri ameliyatı ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Kanser hücrelerini yok etmek için radyoterapi yöntemi ve kemoterapi yöntemleri de uygulanmaktadır.