Merhaba Esra Hanım metin yazarlığı ve içerik editörlüğü ile ilgili röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim.

  1. Esra Hanım bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1988 Ankara doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. 1 sene öğretmenlik yaptıktan sonra asıl tutkum olan yazı yazmanın peşinden koşarak İstanbul’a rotamı çevirdim. Yüksek Lisans eğitimi için İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nü kazanmam bahanem oldu diyebilirim. 5 senedir İstanbul’da yaşıyor ve sevdiğim iş olan editörlüğü yapmanın tadını çıkarıyorum.  Aynı zamanda eğitimciliği bırakmayarak SEO Akademi bünyesinde İçerik Editörlüğü eğitimleri veriyor ve bu mesleği merak edenlere ışık tutmaya çalışıyorum.

  1. Günümüzün popüler mesleği haline gelen içerik editörlüğü nedir?

İçerik editörlüğü aslında çok geniş bir kavram. Biz bu terimi genellikle online ya da offline tanıtım ve haberleşme araçlarında içerik üreten ve bu içerikleri yayına alan kişilerin yaptığı iş olarak tanımlıyoruz. Ancak benim ve web dünyasındaki meslektaşlarımın yaptığı içerik editörlüğü, web sitelerinin okunmasını sağlayacak, markaları tanıtacak, okuyana yarar sağlayacak metinlerin yazılması demek. Yani dijital platformlarda, benzersiz ve dijital pazarlamaya uygun içerikler hazırlama işi bir nevi.

Biraz daha genişletecek olursam; içerik editörü olarak bir gün Kapadokya’da gezilecek en iyi yerleri yazarken bir gün güneş lekelerini çıkaracak doğal kürler hakkında yazı yazıyorsunuz. Şofben tamirinin nasıl yapıldığını öğreniyor, kış mevsiminin trend saç renklerini anlatıyorsunuz. Ucu bucağı yok anlayacağınız…

esra gündüz

  1. Günümüzde popüler olmasına rağmen içerik editörlüğü konusunda Türkiye’nin geç kaldığını söyleyebilir miyiz?

Türkiye’de markalar, dijital dünyanın gücünün çok geç farkına vardılar. Dolayısıyla interneti amaçları doğrultusunda kullanmayı yeni yeni öğreniyorlar diyebiliriz. Elbette markaların yanında bizler de dijital platformları geç kullanmaya başladık. Dolayısıyla bizim ülkemizde içerik editörlüğü, sosyal medya uzmanlığı gibi meslekler diğer ülkelere nazaran daha geç fark edildi. Ancak hızlı şekilde içerik editörlüğünün ne olduğunu ve ne işe yaradığını anladık. Şu an web sitelerinde, bloglarda, sosyal medya platformlarında şahane içerik üreten yazarlar var.

  1. Metin yazarlığı ve içerik editörlüğünü kimler yapabilir?

Eğitimlerde her zaman şunu söylerim: “Birazcık yazı yazma kabiliyetiniz varsa içerik editörlüğü yapabilirsiniz.” Ancak metin yazarlığı bambaşka bir olay. Metin yazarlığı için ilk ihtiyacınız olan şey yaratıcılık. Yaratıcı biri değilseniz ve kelimelerle oynayacak kabiliyetiniz yoksa metin yazarlığı yapamazsınız. Çünkü metin yazarlığında bir marka ve proje için gerekli kreatif reklam spotlarını oluşturabilecek becerinizin olması gerekir. Günümüz web ajanslarında bizler, içerik editörlüğü ve metin yazarlığını birlikte yapıyoruz. Haliyle kaleminizin yanında hayal gücünüzün de kuvvetli olması gerekiyor.

  1. İçerik editörü ne gibi özelliklere ya da bilgi birikimine sahip olmalıdır?

İçerik editörü olmak isteyenlerin öncelikle dilimize hakim olmaları gerekiyor. Kelime dağarcığı dar olan, yazım ve noktalama kurallarını bilmeyen birinin içerik üretmesi beklenemez. Ayrıca yaratıcı bakış açısı ve üretkenlik de çok önemli. Çünkü gün içerisinde farklı konular hakkında içerikler hazırlamanız gerekebiliyor.

İçerik editörlerinin web dünyasındaki gelişmeleri takip etmeleri, araştırma yapabiliyor olmaları, ayrıntıları gözden kaçırmamaları, kullanıcıların ne okumak istediğini analiz edebilmeleri de gerekiyor. Bonus olarak hızlı klavye kullanımını da ekleyebiliriz. Günde 1 içerik üreten içerik editörü ile 10 içerik üreten editör arasında dağlar kadar fark vardır.

esra gündüz kimdir

  1. Editörlüğün zorlukları var mıdır?

Elbette. Düşünsenize, bembeyaz bir Word dosyası, konunuz ise Prag’da gezilecek yerler… Ama siz Prag’a hiç gitmediniz bile… İçerik editörlüğünün en zor tarafı bu bence. Görmediğiniz yerleri, hazırlamadığınız yemekleri, denemediğiniz ürünleri anlatıyorsunuz. Yani sürekli araştırmak, okumak ve öğrenmek zorundasınız. Bu size tabi ki genel kültür olarak geri dönüyor.

İçerik editörlüğü yaparken belli kurallar içinde hareket etmek de gerekiyor tabi ki. Özellikle web sitelerinin üst sıralarda çıkmasını sağlayacak olan SEO kurallarına biz web editörleri mutlaka uyuyoruz. SEO kuralları yaratıcılığımıza bir miktar engel olsa da büyük bir zorluk olarak görmüyoruz.

Son olarak gözlerimizin bozulması, başımızın ağrıyor oluşu, dostlarımızın “Sen içerik editörüsün. Şu yazıya bir bakıver.”demeleri de işimizin tatlı zorluklarından.

  1. Editörlük için iyi şekilde yazı yazabilmek gerekmektedir. Yazmaya olan ilginiz ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

Ben lise yıllarımdan beri kitap okurum. Edebiyata ve sinemaya çok düşkünüm. Dolayısıyla ilgi alanlarıma yönelik araştırmalar yapar, kendimce yazılar yazardım. Bu ilgimi mesleğe çevirmek için Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü okudum. Eğitim hayatım boyunca onlarca roman incelemesi ve metin çevirileri yapmışlığım vardır. Mezuniyetimden sonra da bu durum böyle devam etti. Bir nevi kendiliğinden ortaya çıktı ve gelişti diyebiliriz.

metin yazarı esra gündüz

  1. İnternet siteleri için içerik yazarken nelere dikkat ediyorsunuz? İçeriğin etkili olabilmesi için olmazsa olmaz kurallar var mıdır?

İnternet o kadar büyük bir okyanus ki doğru yüzmeyi bilmezseniz boğulursunuz. Dolayısıyla ben de internetin kurallarına göre oynuyorum. İlk olarak hedef kitleyi analiz ederek işe başlıyorum. Kadınlar için mi yazıyorum? Okula başlayacak çocuklar için mi? Doğum yapacak anneler için mi? Kim beni okuyacak? Hedef kitlemi tanıdığımda yazıya başlamak ve şekillendirmek kolay oluyor.

Ardından doğru kelimeleri seçmek ve etkili başlıklar oluşturmak da önemli. İçeriğin okunup okunmamasına başlığın gücü karar veriyor.

Ne kadar çok kaynaktan beslenirseniz içeriğiniz o kadar dolu ve okunabilir oluyor. Bu nedenle yazacağınız konu hakkında daha önce yazılmış içerikleri iyi incelemeniz gerekiyor.

Okuyucu fayda sağlayacağı içeriği okumak istiyor. Aradığı bilgiyi bulduğu içeriği beğeniyor, sosyal medya hesaplarında paylaşıyor ve başkalarına ulaştırıyor. Biz buradan içeriğin ne kadar etkili olduğunu görmüş oluyoruz.

İçeriğin etkili olması için bir diğer husus da doğal anlatım, yani okuyucuyu kendi yerine koymak. Teknik yazım tarzı ilgi çekmiyor tahmin edersiniz ki.

Ayrıca konunuza göre değişse de eğlendiren, ilham veren, ilgi çekici içerikler her zaman daha etkili oluyor. Bir de video ve görsellerle desteklenmiş içerikler daha çok okunuyor.

  1. Mesleğinize olan ilgiyi daha çok kadınlar mı yoksa erkekler mi gösteriyor?

Kadınlar içerik editörlüğüne erkeklerden daha hevesli. Teknik içeriklerde erkeklerin egemenliğini görsek de moda, güzellik, annelik ve eğitim alanlarında kadınların daha aktif olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu meslekle ilgilenenler arasında kadınların daha fazla olduğunu söyleyebilirim.

içerik editörü esra gündüz

  1. Hem metin yazarlığı hem de içerik editörlüğü yaptığınız için sormak istiyorum. Yazarlık mı yoksa editörlük mü sizin için daha önemli?

Her ikisi de önemli aslında. Çünkü metin yazarlığında kreatif tarafımı daha çok çalıştırabiliyorum. İçerik editörlüğünde ise her gün yeni konular hakkında bilgi sahibi oluyorum. Dolayısıyla birbirinden ayıramam ancak içerik editörlüğünde daha iyi olduğumu söyleyebilirim 🙂

  1. Metin yazarlığı yaparken zorlandığınız zamanlar oluyor mu? Varsa bu zorlukları nasıl aşıyorsunuz?

Metin yazarlığının en zor tarafı doğru sözcüğü bulmak. Markaların reklam spotlarını, tanıtım yazılarını ya da sosyal medya paylaşımlarını hazırlarken ihtiyacım olan; vurucu bir sözcük oluyor. Bu zorluğu aşmak için genellikle benzer içerikleri incelemek ve fikir almak yeterli oluyor. Yine de bir başlığı, bir reklam metnini kurgulamak uzun zamanımızı alabiliyor.

  1. Örnek aldığınız içerik editörü ya da metin yazarı var mı?

Günümüzde herkes içerik editörlüğü yaptığı için ben daha çok ünlü metin yazarlarını ve reklamcıları örnek alıyorum. Özellikle John Hegarty ve çalışmaları yaratıcılık kavramının bendeki tanımıdır. Ayrıca Ann Handley de içerik yazarlığı hakkında ufkumu genişletmiş isimlerden biridir.

  1. İçerik editörü ya da metin yazarı olmak isteyenlere ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Çok okumak, çok yazmak ve iyi bir araştırmacı olmak içerik editörlüğünün  ve metin yazarlığının olmazsa olmazı. Bu nedenle içerik editörü olmak isteyenler yazı yazma kabiliyetlerini geliştirmek için sürekli içerik üretmeliler. Aynı zamanda yaratıcılıklarını geliştirecek hobiler bulmalarını, bol bol reklam metni ve tanıtım çalışmalarını incelemelerini öneririm. Son olarak sektöre atılmaları gerektiğini, bu işin gerçekten sahada öğrenildiğini, insanın yazı yazdıkça kendini geliştirdiğini söyleyebilirim.

esra gündüz röportaj

  1. Tek kelime ile ifade etmenizi istediğimiz merak ettiğimiz bazı kelimeler bulunmaktadır. İzninizle soruyorum.

Editör: Bilgi deposu

Klavye: Editörün en yakın dostu

Çay: Kahveyi tercih ederim

Edebiyat: Okyanus

2 Replies to “Metin Yazarı ve İçerik Editörü Esra Gündüz İle Röportaj

  • Hasan Dönmez
    Hasan Dönmez
    Reply

    Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    • Kadınja
      Kadınja
      Reply

      Teşekkür ederiz, röportajlarımız devam edecek, bizi takipte kalın 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir