Oyun, Çocuk ve Anaokulu

0
354
oyun çocuk ve anaokulu

Çocuklar yaklaşık 11 yaşlarından önce henüz soyut şeyleri kavramakta biz yetişkinler kadar başarılı olamamaktadırlar. Bu sebeple kelimeleri yetişkinler kadar rahat kullanamamaktadırlar. Bazı durumlarda, yetişkin hayatta bile kendimizi kelimelerle anlatabilmemiz oldukça zor olabilmekteyken, muhakeme yeteneği henüz yeterince gelişmemiş çocukların kendilerini dili kullanarak anlatabilmeleri onları çok zorlamaktadır. Kendini, dış dünyaya anlatabilmek için arayış içinde olan çocuk bunu oyunu kullanarak gerçekleştirebilmektedir. Oyun oynamayı yeterince iyi hatırlayamayan yetişkinler ise bazen onların oyunlarına yeterli katkıda bulunamamaktadırlar ya da doğru bildikleri yanlışlar ile onları engellemektedirler. Bu ise,  çocuğun kendisini ifade etmesini engellemek anlamına gelmektedir. Burada yapabilecekleri en güzel şey çocuklara,  oyun oynayabilmeleri için ortam hazırlamaktır.

Anaokulunda çocuk, kendi gibi düşünebilen ve kendisini anlayabilen insanları gördükçe kendisini sosyal beceri, öz bakım, dil bilişsel ve motor hareket yönünden geliştirebilmektedir. Ayrıca televizyondan uzaklaşmakta ve sorumluluk almaya başlamaktadır. Kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla etkileşime geçerek yeni deneyimler edinebilmektedir. Kendisini ifade etmeyi öğrenebilmekte, tüm bunları başardıkça büyüme yolunda attığı adımları sağlamlaştırmaktadır. Çocukların, özellikle 36 aylık olmaları itibarı ile anaokuluna başlamaları onların gelişimlerinde çok önemli bir yer tutmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Ruh Eşini Bulmak
Önceki İçerikNöroloji Uzmanı Dr. Banu Taşcı Fresko İle Röportaj
Sonraki İçerikMimar ve Feng Shui Danışmanı Elvan Özyar Coşan İle Röportaj
Başak Soğancı, İzmir’de doğup büyüdükten sonra üniversiteye de İzmir’de devam etmiştir. Tam burslu olarak eğitim görmeye başladığı İzmir Üniversitesi Psikoloji bölümünden şeref derecesi ile mezun olmuştur. Lisans öğretimi esnasında; anaokullarında, aile danışma merkezlerinde, özel eğitim merkezlerinde, huzur evi ve hastanelerde staj deneyimleri olmuştur. Ayrıca aile danışmanlığı eğitimi ve süpervizyonunu başarı ile tamamlayarak aile danışmanı olmaya hak kazanmıştır. Daha sonra İstanbul’a gelerek Klinik Psikoloji yüksek lisansını tamamlamıştır ve Uzman Klinik Psikolog ünvanına sahip olmuştur. Bu süre boyunca EMDR, Bilişsel Davranışçı Terapi, İleri Bilişsel Davranışçı Terapi, Varoluşçu Analiz ve Logoterapi, Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Çocuk Resimleri Analizi, Çizim Testleri, Moxo Dikkat Testi, Çocuk Değerlendirilmesinde Kullanılan Objektif Testler eğitimlerine ve süpervizyonlarına katılarak bu alanlarda uygulayıcı olmuştur. Şu anda ise, danışmanlık merkezinde, Baby Spa merkezinde ve anaokullarında, yetişkinler, çocuklar, gençler, aileler eğitimciler ve çiftler ile çalışarak hizmet vermektedir.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız