Korona Virüs Psikoloji Yönetimi

1
152
korona virüs psikoloji yönetimi

Son dönemlerde küresel bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkan Korona Virüs salgını, fizyolojik olduğu kadar psikolojik olarak da hepimizi etkisi altına aldı. Peki, bu süreçte korona virüs çocuklara nasıl anlatılmalı? Kaygı sürecini çocuklar, gençler ve yetişkinler nasıl yönetmeli? Bu soruların cevabına birlikte göz gezdirelim.

  • Farkındalık ve bilincin artması için güvenilir kaynaklardan araştırma yapılmalı ve virüsün tanımı biyolojik olarak kavranmalıdır.
  • Önlem alınması gereken alanlar belirlenmeli ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın talimatlarına uyulmalıdır.
  • 20 saniye boyunca el yıkama, elimizi ağzımıza almama, hapşırmayı bir peçeteye ya da dirsek içimize yapma, günlük yeterli miktarda su içme, besinlerimize ve öğünlerimize dikkat etme ayrıca bağışıklık sistemimizi güçlendirme yönünde eskisinden daha dikkatli çalışmalar yapılmalıdır.
  • Maske ve eldiven korumasının neden olması gerektiği hususunda bilgilendirme içerikleri mutlaka takip edilmeli ve yönergelere uyulmalıdır.
  • Okullar, resmi iş ve işlemler hususunda getirilen ara verme çalışmalarının önemi kavranmalıdır.
  • Panik ve kaygı durumları farkındalık ve anı yaşama ile yönetilmelidir.
  • Bu süreç; obsession ve kaygı gibi duygudurumları tetikleyici olabilmektedir. Bu nedenle bu süreci yönetmeyi iyi bilmemiz için kendimizi iyi tanımamız gerekmektedir.
  • Bu süreçte küresel yoğunluk içerisinde kendimizle baş başa vakit geçirmeye fırsat bulamadığımız için bu krizi fırsata çevirmeli ve kendimizi daha iyi tanımalıyız.
  • Karantina sürecinde kendimizle baş başa kaldığımızda kaliteli vakit geçirebilmemiz adına hobilerimiz ve gerçekleştirmekten tat aldığımız etkinlikleri iyi keşfetmemiz gerekmektedir.
  • Durumu tanımlayabilmemiz ve hastalık süreci hakkında bilgi sahibi olmamız kaygımızı yönetmemiz hususunda önemli bir adım olacaktır.

Hastalık hususunda geçerli, güvenilir kaynaklardan bilgi sahibi olmamız; önlemlerimizi tam almamız ayrıca kendimizle baş başa kaldığımızda geçirdiğimiz verimli vakit, bu süreci hem fizyolojik hem de psikolojik yönden daha sağlıklı geçirmemize olanak sağlayacaktır. Sağlıkla ve huzurla geçireceğimiz çok güzel günlerin bizi beklediği umudu ile sağlıklı ve mutlu günlere…

Önceki İçerikYaşam Koçu, Spor Bilimleri ve Egzersiz Uzmanı Figen Yılmaz İle Röportaj
Sonraki İçerikTerazi Burcunda Süper Dolunay
Psikoloji lisans eğitimini onur öğrencisi olarak tamamlayan Yaren KARACA, uzmanlık eğitimine devam etmektedir. Çapa Tıp Fakültesinde 2,5 yıl asistanlık yapmış ve bu asistanlık dönüm noktalarından biri olmuştur. Daha sonra bir vakıf üniversitesine bağlı bulunan Türkiye’deki tüm kolejlerin Türkiye rehberlik ve psikoloji yapılanmasını oluşturma ve yürütme aşamalarının yönetiminde koordinatör vasfında bulunmuştur. Hâlen kurumsal çalışmalarına devam etmektedir. İstanbul’da kendi muayenehanesinde çocuk, ergen ve yetişkinlerle; stres, kaygı bozuklukları, davranış ve kişilik bozuklukları, depresyon, panik atak, obsesyon, cinsel bozukluklar, öz güven, dikkat eksikliği, fobiler,kariyer planlaması ve ilişkiler üzerine çalışmaktadır. 3 yıldır çok geniş kitlelere seminerler vermekte, birçok gazete ve alansal yapılanmalara röportaj vermektedir. Ayrıca her ay anne-babalara, gençlere ve yetişkinlere bilgilendirme amaçlı rehberlik yayınları oluşturmakta ve artık bu yazılarını Kadinja.com sitesinde yazmaktadır.

1 YORUM

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız