Kapınızı açmak için anahtarı çeviremiyor, elinizdeki ağrıyla uykudan uyanıyor ya da bir bardağı kavramakta zorlanıyor musunuz? Şikayetleriniz bu denli belirginse vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız gerekiyor.
Günlük hayatta birçok ihtiyacımızı ellerimizle karşılıyoruz. Bu uzuvlarda ortaya çıkan sorunlar ise yaşam kalitemizin ciddi bir şekilde düşmesine neden oluyor. Şiddetli, hatta uykudan uyandıracak kadar sancılı ağrıyla kendini gösteren bu rahatsızlıklar kadınlarda daha sık görülüyor. Ayrıca çalışma hayatında yoğun olarak bilgisayar kullanmak da bu sorunların ortaya çıkışını artırıyor. Peki, toplumun büyük çoğunluğunu etkileyen bu hastalıklar neler, nasıl belirti veriyor, hangi yöntemlerle tedavi ediliyor, hangi egzersizler kullanılıyor?
Tetik Parmak
Bu sorunda eldeki parmaklardan birinde ya da birkaçında özellikle sabahları açıp kapatırken ağrı ve zaman içerisinde takılmalar meydana geliyor. Bulgular daha da ilerlediğinde yani son safhaya gelindiğinde parmağı bükememe ya da açamama şeklinde kilitlenmeler yaşanıyor. Orta yaş üstünde daha sık görülüyor. Romatizmal hastalıklar ya da diyabete bağlı olarak sıkça görülen bu hastalığın diğer parmaklarda oluşabileceğinin de unutulmaması gerekiyor. Hastalığın diğer risk faktörleri arasında ise mesleki sorunlar ile kadınlardaki hormonal nedenler yer alıyor. Tetik parmak eldeki bir parmaktan sekiz parmağa kadar görülebiliyor. Tetik parmağın başlıca belirtisi, sabahları parmakta sertlik, takılmaların artması, hatta kilitlenmelerin fazlalaşması oluyor. Bu da ağrıya yol açıyor. Hastalığın tanısı muayene ve gerekli hallerde MR ile konuyor. Tedavide parmak önce istirahata alınıyor daha sonra egzersiz programına başlanıyor. Son safhaya gelindiğinde ya da konservatif tedavilerle sonuç alınamadığında ise cerrahi son seçenek olarak düşünülebiliyor.
Tetik parmak rahatsızlığınız varsa evde bu egzersizleri yapabilirsiniz.
Bir paket lastiğini parmaklarınıza geçirin ve resimdeki gibi 10 kez açıp kapayın.
Elinizi tam yumruk pozisyonundan başlayarak sırayı izleyerek ritmik bir şekilde düz hale getirmeye çalışın ve bunu 10 kez tekrarlayın.
Bir paket lastiğini rahatsız olan parmağınıza geçirin ve parmağınızı yukarı doğru itin, bunu 10 kez tekrarlayın.
Karpal Tünel Sendromu
Elde duyu ve hareketi sağlayan median sinirin el bileği seviyesinde sıkışmasıyla ortaya çıkan Karpal Tünel Sendromu, genellikle kadınlarda görülüyor. Orta yaşla beraber hasta sayısının arttığı bu rahatsızlığa diyabet ve romatizmal hastalığı olanlarda sıkça rastlanılıyor. Öte yandan özellikle klavye ve Mouse kullanımına bağlı mesleki sebepler ile genetik yatkınlık da hastalığın ortaya çıkışında önemli rol oynuyor. Hasta genellikle elin ilk 3 parmağında ağrı ve uyuşuklukla kliniğe başvuruyor. Hastalığın tanısında hasta öyküsü alınıp EMG testi ile sinir iletim hızı ölçülüyor. Hastanın şikayeti, basının derecesine göre konservatif tedaviden ameliyata kadar geniş spektrumlu bir tedavi uygulanıyor. Hamilelerde gece splinti denilen, el bileğini içerde tutan ateller kullanılıyor. Karpal Tünel Sendromu’nun tanısında geç kalınan hastalarda sinirde çok fazla bası meydana geliyor. Bu da elde, avuç içinde ve başparmak tarafında erimeye yol açıyor. Eğer tedavide geç kalınırsa başparmak fonksiyonları bozulabilir. Eğer karpal tünel sendromu sonucu bileğinizde ağrı ve şişlik varsa bilek çevresine 10 dakikalık buz uygulaması ağrıların azalmasını sağlar. Ağrıların şiddetli olduğu günlerde 2 saatte bir 10 dakika buz uygulaması ile birlikte kompresyon (baskı uygulanması) ödemin ve ağrının dağılmasında kullanabilirsiniz.
Karpal Tünel Sendromu’nuz varsa evde bu egzersizleri yapabilirsiniz.
Elinizi başparmağınız aşağı, avucunuz kendinize bakacak şekilde çevirin ve diğer elinizle hafifçe kendinize doğru iterek 10 sn tutun, bunu 10 kez tekrarlayın.
Elinizi başparmağınız yukarı, avucunuz karşıyı gösterecek şekilde çevirin ve diğer elinizle hafifçe kendinize doğru çekerek 10 sn tutun, bunu 10 kez tekrarlayın.
Dirseğiniz düzken elinizi avcunuz yukarıyı gösterecek şekilde çevirin. Başparmağınızı diğer elinizle hafifçe kendinize doğru çekerek 10 sn tutun, bunu 10 kez tekrarlayın
Elinize avucunuz büyüklüğünde bir top alın 10 sn boyunca sıkın ardından 5sn dinlenin, bunu 10 kez tekrarlayın.
Yukarıdaki egzersizleri günde 2 defa yapabilirsiniz.
De Quervain Tenosinoviti
Başparmağı hareket ettiren tendonların, el bileği seviyesinde sıkışmasıyla ortaya çıkan De Quervain Tenosinoviti, başparmağı kullanırken şiddetli ağrılara neden oluyor. Bu sorun hamilelik sırasında ve sonrasında da görülebiliyor. Diyabet ve romatizmal hastalıklar da bu rahatsızlığın ortaya çıkışını artırıyor. Şişe kapağı açarken veya anahtar çevirirken ağrı oluşması De Quervain Tenosinoviti’nin en tipik bulguları. Başparmak elin yüzde 50’sini tuttuğu ve el hareketlerinde büyük rol oynadığı için hastalar çok şiddetli ağrılar yaşayabiliyor. Hastalığın tanısı muayene ile koyuluyor. İhtiyaç halinde MR’dan da yararlanılıyor. Tedavide başparmağı istirahat ettirici ateller kullanılıyor ve fizik tedavi kullanılıyor. Sorunlar konservatif tedaviler sonrasında yine de ısrarcı ve hastanın yaşam kalitesini düşürüyorsa cerrahi tercih ediliyor.
De Quervaın Tenosinoviti’niz varsa evde bu egzersizleri yapabilirsiniz.
Başparmağınızı avcunuzun içerisine alın ve ardından bileğinizi aşağı doğru çevirerek burada 10 sn tutun ve bırakın, bunu 10 kez tekrarlayın.
Dirseğiniz düz ve kolunuz bir masadan destek alır pozisyondayken elinizi yumruk haline getirin. Bu pozisyondayken bileğinizi aşağı doğru indirin ve 10 saniye tutun. Bunu 10 kez tekrarlayın.
Aynı egzersizi elinize 1 kg’lık ağırlık ya da tutabileceğiniz büyüklükte bir şişe alarak da yapabilirsiniz.