Son zamanlarda en sık karşılaştığımız tablolardan bir tanesi emeklemeyi bilmeyen hatta belki başını bile sabit tutamayan bebeklere teknolojik aletlerin verilmesi. Bu tabloyu gördüğüm zaman içim hep cız etmiştir ve teknolojik aletleri bir an önce o küçücük bebeğin önünden alabilsem diye düşünmüşümdür. Çevremizde çocukları sürekli teknolojik aletlerden (telefon, televizyon, tablet) uzak tutalım denilse de, istatistiklere baktığımız zaman teknolojik aletlerin gittikçe yaygınlaşmakta olduğu ve kullanma yaşının da giderek düşmekte olduğunu net bir şekilde görürüz. Bu konu hakkında yazmak istememin sebebi; bugün dışarıda karşılaştığım 2 olay ve ikisinde de ağlayan ve durmayan bebeklere verilen telefon ve tablet.

Eskiden ağlayan bebeklere emzik, oyuncak yada annelerin evde hazırladığı atıştırmalıklar verilirdi, şimdi ise ağlayan bebeklere tablet, telefon veriliyor. Ebeveynlerin en sık düştükleri bir hata bebeklerin telefon ve tablet kullanmasını zeka ile ilişkilendirmektir. Bu çocuklarımızın zekasıyla alakalı bir durum değildir sadece çocuklarımızı ne kadar ihmal edip o teknolojik aletlere teslim ettiğimizin kanıtıdır. Doğumdan itibaren ilk 3yıl çok önemlidir. Bu dönemde teknolojik aletlerle bağlantı , çocuğun alt yapısında yatkınlık varsa otizmi tetikliyor ve ileriki yaşlarda dikkat eksikliği bozukluğunu besliyor ve görülme oranını arttırıyor. Çocuklar teknolojik aletlerin ani ve hızlı geçişine yetişemiyor ve donuk bir şekilde hipnoz olmuşcasına ekranlara odaklanıyor. Çocukların zihni bu geçişlere uyum sağlayamıyor. Çocuklarımızın dil, zeka ve kavram gelişimi için sosyalleşmesini sağlayalım. (Örneğin 15 aylık çocuğun sosyalleşmesi mi olur demeyelim çocuklar akranlarıyla oyun oynayarak ve etkileşim kurarak gelişimini en sağlıklı şekilde ilerletir.)
Kendi yaşıtlarını gözlemleyen ve onlarla yaratıcı oyunlar oynayan çocuklar, becerilerini en sağlıklı şekilde geliştirir.

Teknolojik aletlerin belki de konuşulması gereken en dikkat çekici yüzü, içerisinde şiddeti ve korkuyu barındırmasıdır. Çocuklar bu izledikleri şiddeti çok net ifade edemez ve bunları içselleştirir daha sonrada hiç beklemediğimiz bir ortamda hırçınlık ve saldırganlık olarak dışa vurur. (Çok sık annelerden duyuyorum hiçbir şey yokken bir anda arkadaşına vurdu, arkadaşının elindekini zorla aldı vb.)

çocuklar ve teknoloji

Çocuklarımızı olabildiğince teknolojik aletlerden uzak tutalım. Biliyorum bunu başarmak çok zorlu bir süreç. Çevre de yaşıtlarının ellerinde telefon ve tablet gören çocuklar yada misafirliğe götürdüğümüz çocuklarımız orada yaşıtlarının televizyon izlemesiyle karşılaşacaklardır. Bu noktada alternatif oyunlarla çocuklarımızı en az hasarla bu durumlardan sakınmaya çalışalım.

Sizlere naçizane bir kaç tavsiye.

Ebeveynlere Tavsiyeler

  • Çocuklarımıza evde ilgilerini çekecek etkinlikler yapmak. (resim,müzik…)
    Misafirliğe gidildiğinde çocuklarımızın sevdiği bir kaç oyuncağı yanımıza almak.
  • Çocuklarımızı sosyalleşebilecekleri ve akranlarının olduğu aktivite ortamlarına götürmek.(park, dışarıda yürüyüş..)
  • Dışarı çıkarken yanımıza çocuklarımızın hoşlanacağı tarzda atıştırmalıklar ve oyuncaklar almak. Atıştırmalıklar ev yapımı olursa çok daha iyi olur.🙂 (Çocuklarımız ağlarken aklımıza telefondan önce bu atıştırmalıklar ve oyuncaklar gelebilir.)
  • Çocuklarımızın olduğu ortamlarda mümkünse hiç telefonu elimize almamak. (Biliyorum bunu başarmak zor ama en azından denemek.)
  • Teknolojik aletleri çocuğunuza yemek yedirmek için kullanmamak. Ebeveyn olarak sizlerde kendinize TV, telefon ve tablet gibi elektronik aletlerde sınırlama getirin. (Aileler çocuklara konu da sınır getirirken kendileri çok rahat ve sınırsız davranırsa çocuklarının güvenini sarsabilirler. Unutmayın ki çocuklarınıza en iyi model sizlersiniz)
  • Tv, telefon ve tableti çocuğunuzu sakinleştirmek ve oyalamak için kullanmayın. Bu çocuğun televizyon izlemeyi ,tabletle vakit geçirmeyi ve telefonu bir alışkanlık haline getirmesine sebep olabilir.
  • Son olarak çocuklarımızı teknolojik aletlerden korumak zor olsa da ileriye dönük getirisi İnanın çok fazla olacaktır. (Örneğin okula gittiğinde dikkat süresi arkadaşlarına göre daha uzun olacaktır ve algılaması yaşıtlarına göre daha iyi ve çabuk olacaktır.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir