Bilinçsiz Zayıflamak ve Egzersiz Artrite Neden Olabilir!

0
197
bilinçsiz zayıflamak ve egzersiz

“Zayıflayım derken sağlığınızdan olmayın.”

“Yanlış egzersiz yapmak eklemlerinize zarar verebilir.”

“Kaş yapayım derken göz çıkarmayın.”

Öncelikle nedir bu artrit? Aslında halk arasında çokça duyulan kireçlenme; doğru tanımı eklemlerde oluşan aşınmadır. Eklemler arasında kıkırdak dokumuz vardır ve bunun aşınmasıyla artrit oluşur. Aynı zamanda eklemlerde meydana gelmiş olan iltihabik bir durumdur. Ayak bileği, diz, kalça, el bileği vb. eklemlerin iltihaplanması ile birlikte şişme, sertleşmeye yol açan hastalıklar ve eklemlerde ağrı gibi durumlara neden olur.

artrit

Artrit Belirtileri

Belirtiler artritin tipine göre çeşitlilik gösterebilmektedir.

  • Artrit başlangıcı ve ilerleyişinin en ortak belirtisi eklemlerde meydana gelen şişme ve ağrılardır.
  • Sabahın erken saatlerinde yaşanan eklem sertliği.
  • Yorgunluk problemleri.
  • Genel olarak iyi hissetmemek.
  • Kilo kaybı, beslenme problemleri.
  • Hafif ateşler veya gece terlemesi yaşamak.
  • Ciltteki döküntüler.

artrit belirtileri

Neden Artrit Olur?

Sağlıksız beslenme, fastfood alışkanlığı ve diyete dikkat etmemek neticesinde ortaya çıkan aşırı kilolar artritin en önemli nedenleri arasındadır. Bunun yanında dizin fazlaca zorlandığı, çömelip kalkmayı gerektiren ani hareketler, yanlış yapılan egzersizler, halter ve bisiklet sürmek de neden olabiliyor. Artritin en önemli belirtisi ağrıdır. Özellikle merdiven inip çıkarken ağrı kendini gösterir.

Zayıflamak amacıyla yapılan şok diyetlerin ya da uzun süreli rejimlerin artrit ile ne bağlantısı mı var?

Şok diyetler risk faktörüdür çünkü bu diyetlerle kas kaybı yaşanıyor. Kas kaybında da eklemlere ve kıkırdaklara binen yük arttığı için daha hızlı bir aşınma meydana gelmiş oluyor. Bununla beraber kıkırdağın desteklenmesini sağlayan bazı maddelerin de diyette alınmamasından dolayı kıkırdakta bozulma ve aşınma meydana gelebiliyor, bunlarda artrite neden oluyor.

Bilinçsiz yapılan egzersizlerle de kıkırdak ile ilgili hafif de olsa bir problem varsa ve egzersiz yapmaya başlayan kişi bundan bihaber ise bu durumu dikkate almadan dizi zorlamış, artrit hastalığını arttırmış olur.

Ne yapmalıyız peki?

Artritin  önüne geçebilmek, kasları daha çok kuvvetlendirmek gerektiğinden protein alımını destekleyen doğru diyet programı uygulanması için uzmanından yardım alınmalıdır.

doğru diyet programı

Eklem bulgularının azaltılması; kas gücünün korunması ve eklem hareketliliğinin devamı için egzersiz şarttır. Bu yüzden tedavi düzenlenirken uygun egzersizlerin uygulanması açısından uzmandan destek alınmalıdır.

egzersiz

En etkili egzersiz; direkt olarak eklem ve kıkırdağına yük bindirmeden kasları çalıştırdığı için yüzmedir. Yüzme egzersizi vücuttaki tüm kaslara etki ederek dengeli bir egzersiz yapmayı ve gerekli fiziksel gücün yeniden kazanılmasında önemli ölçüde katkı sağlıyor. Kemik kütlesinin artmasını sağlar. Eklem sorunlarında çok faydalı olan bu egzersiz, hem bacaklardaki kasları güçlendiriyor hem de eklem sorunlarının önüne geçiyor. Mesela yürürken diz ve kalça gibi bacak eklemlerine yük binerken yüzme egzersizinde bu yükün ortadan kalkması sayesinde eklemler daha çok hareket edebiliyor.

Aynı zamanda esneme egzersizlerinin  yapılması; uygulanabilirliği basit ve etkilidir. Esnemek, kasların esnekliğini veya eklemlerin hareket aralığını arttırmak amacıyla kasların uzatılması eylemi olarak tanımlanmaktadır. Esnekliği geliştirir, günlük esnemek her egzersiz programının esasıdır. Düzenli yapıldığında eklem problemlerinin iyileşmesini hızlandırdığı gibi oluşma riskini de azaltmaktadır.

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) hastalığınız varsa kaçınmanız gereken egzersizler:

Genelde bir ekleme çok stres bindiren, yani yüksek etkili etkinlikler hakkında dikkatli olmanız gereklidir. Örneğin:

  • Tempolu koşu (sert zeminlerde, özellikle asfalt yollarda).
  • Ağırlık kaldırmada aşırı yüklenmek.

Osteoartrit (Kireçlenme) hastalığında:

Başlanılacak yürüyüş programlarında süre ve yoğunluk kişinin ağrısını şiddetlendirmeyecek şekilde ve kademeli olarak arttırılması gerekir. Tolere edilemeyecek durumda su içi egzersizleri (yüzme egzersizi) yapılabilir.

Önceki İçerikİstediğim Her Şeyi Yap!
Sonraki İçerikYeme Bozuklukları
1997 Tekirdağ doğumluyum. Marmara Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden 2020 yılında mezun oldum. Okuduğum süre zarfında ortopedik ve pediatrik rehabilitasyon alanında yurtdışında, Mısır’da özel bir klinikte staj yapma imkanım oldu. Aynı zamanda Galatasaray Kadın Voleybol Takımı'nda, sporcu sağlığında; İstanbul Haseki EAH, İstanbul Fatih Sultan Mehmet EAH, İstanbul Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi gibi kurumlarda nörolojik, ortopedik ve kardiyopulmoner rehabilitasyon alanlarında da staj yaptım. Spor Fizyoterapistleri Derneği üniversite temsilciliği ve okulumuzun FTR kulübünün yönetim kurulunda yer aldığımdan çeşitli etkinlikler düzenledim; konferans ve seminerlere katıldım. Kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Şuanda online egzersiz danışmanlığı veriyorum.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız