“HAYIR”;

İki hece ve beş harften oluşan söylemesi çok kolay görünen bir kelime değil mi? Ama aynı zamanda bir o kadarda bir çok insanın söylemekte zorlandığı bir kelimedir.

-Hiç istemediğim halde kırılmasınlar diye HAYIR diyemedim…

-Onun sevgisini kaybetmekten korktuğum için HAYIR demedim…

-HAYIR deseydim kesin bana çok kırılırdı, onu üzmek istemedim….

Yukarda yazdığım cümleler iç konuşmamız olarak size de tanıdık geliyor mu? Bana çok tanıdık geliyor…Çünkü bende “HAYIR” diyemeyenlerdendim. Şuan yazımı okurken “Benim için hayır demek çok kolay.” diyebilen kişiler olacaktır. İşte bu kişilere sesleniyorum çok şanslısınız…

Hayır diyebilmek için bir reddedilme ile uğraşmayı göze almak çok zor olabiliyor. Ancak önemli olan elbette ki zoru başarmaktır. Zor diye tanımladığımız HAYIR kelimesini her söyleyemediğimizde aslında kendimize “HAYIR” dediğimizin farkında mısınız?

Mutlu olmamızın birinci koşulu önce kendimiz olmaktır. Kendimiz gibi olmaya HAYIR diyerek mutlu edemeyeceğimize göre hayatımızda bunca yıl ertelediğimiz konuyu artık ertelememeliyiz…

Eğer başkaları için kendi hayat dengemiz bozuluyor, daha çok stres yaşıyor ve kendimize daha çok kızıyorsak önceliklerimizi gözden geçirmemizin zamanı gelmiştir.

Burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta; iletişimin her alanında olduğu gibi bu konuda da HAYIR sözcüğünü nasıl kullandığımız, üslubumuz ve söyleme şeklimizdir. Bu şekilde karşımızdaki kişiye kendi önceliklerimizin ve zamanımızın değerli olduğu mesajımızı veririz. Bununla birlikte daha önce olmadığı kadar kendimizi güçlü hissederiz. Bu bizim bencil biri olduğumuz anlamına gelmez.

Unutmayalım ki bu değişimimiz, her şeye koşturmaya alışmış insanların tuhafına gidebilir ve tepki gösterebilir. Biraz zaman vererek, tutarlı davranış sergileyerek o kişiler de tabii bizim yeni tutumumuzu ve sınırlarımızı anlayıp saygı göstermeyi öğrenebilirler.

“KENDİNE BİR İYİLİK YAP VE HAYIR DE”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir