Merhaba Tansu Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

  1. İlk başta sizi tanımak istiyoruz. Bize kendinizi tanıtır mısınız? Tansu Akgöz kimdir?

1978 yılında İstanbul’da doğdum. İlk, ortaokul, lise, üniversite öğrenimimi İstanbul ve İngiltere Hampshire’de tamamladım. IAIM (International Association of Infant Massage) Bebek masaj uzmanıyım, eğitmenim. Ayrıca Haptonomie (Anne-bebek iletişimi) eğitimleri aldım. Hastanelerde seminerler, anne-babalara eğitimler vermekteyim. 0-12 ay bebekler için özel hazırlanmış eğitim programıdır. Tamamen anne bebek odaklı  annelere destek faydalı  olmak beni çok mutlu ediyor. İşimi severek yapıyorum.

  1. Bebeklere yönelik masajı isteyen herkes yapabilir mi? Bebek masaj eğitmeni olmak için ne gibi eğitimlerin alınması gerekir?

Anne ve babalar bebek masaj eğitimini benim gibi isinde uzman profesyonel kişilerden almalılar. Bebeğin kas ve eklemine zarar vermemeleri açısından, bilinçli, doğru teknik hareketler sayesinde etkileşim  fiziksel olarak çok önemli. Danışanlarımdan çoğu izledikleri video, görsellerden bakıp uygulamaya çalışıyorlar fakat ayni etki olamıyor, yanlış hareket yapabiliyorlar. Bu eğitimi almalarını kesinlikle tavsiye ediyorum, bebeklerine yapacakları en güzel yatırım. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel gelişimleri açısından masaj çok önemli.

tansu akgöz röportaj

  1. Bebeklere masaj yaparken nelere dikkat edilmelidir?
  • Öncelikle tırnaklarınızın kesilmiş olmasına, ellerin sabunla birlikte yıkayıp parmağınızda yüzük, bileklik ve herhangi bir takı olmamasına özen gösterin lütfen.
  • Bebeğinizin uykusunu almış, masaj yapmadan 30–40 dakika  önce beslenmiş olmasına dikkat edin. Oynamaya ve keyifli vakit geçirmeye hazır olduğu sakin uyanık olduğu zaman da rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda masaj yapmalısınız.
  • Oda sıcaklığının ortalama olarak 24-26 derece ısıda olmasına dikkat edin. Günde 2 kez masaj yapılabilir. Akşam banyo sonrası masaj yapıp, emzirip, gazını da çıkarttıktan 30-40 dakika sonra uyutursanız daha kaliteli derin uyku uyur. Bebeğinizi yatıracağınız yumuşak bir yüzey hazırlayın. Temiz bir  alt açma  minderi ya da banyo havlusunun üzerinde masaj yapabilirsiniz.
  • Bebeğinize masaj yapmak için bebek masaj yağı, alt değiştirme bezi ve bir havlu bulundurmanız yeterli.
  • Rahat edebileceğiniz bir oturma pozisyonu bulun derin bir nefes alın ve gevşeyin. Nefes egzersizi yapın lütfen. Uzun, yavaş derin derin nefesler alın ve rahatlayın. Tüm düşüncelerinizden uzaklaşın. Unutmayın rahat ve gevşemiş olursanız ancak o zaman bebeğinizi rahatlatabilmiş olursunuz. Bebeğinizin kıyafetlerini çıkartın. Ellerinizi  de bebek masaj yağını ovarak ısıttın, bebeğinizle fiziksel temas da bulunmayı sürdürün. Masaja başlamadan önce ellerinizi bebeğinizin yüzüne doğru tutarak bebeğinizden ona masaj yapabilmeniz için izin isteyin. Masaj sırasında göz temasında olmaya dikkat edin ve neler yaptığınızı bebeğinize anlatın. (Masaj zamanı sana masaj yapabilir miyim göz teması kurmaya devam edip izin aldıktan sonra masaja başlayabilirsiniz.
  • Masaj süresini kendiniz belirleyebilirsiniz, önemli olan sizin ve bebeğinizin keyifle zaman geçirmesi. Bebeğin moduna göre yapılır.
  • Uykusuz, ağlayan, acıkmış, ateş’i olan, hasta, yorgun, ciltte iltihap veya farklı fiziksel ihtiyaçları olan bir bebeğe masaj yapılmaz. Bebeğin eğer cilt rahatsızlıkları veya bebek yağlarına karşı herhangi bir alerjisi varsa, masaj bebeğin kıyafetleri üzerinden de yapabilirsiniz.
  • Odada bebeği rahatsız edecek gürültü olmamasına dikkat edin. Hatta rahatlatıcı fonda bir müzik eşliğinde masajı uygulayabilirsiniz. Şarkı, tekerlemeler söyleyebilir bebeğinizi dil öncesi gelişimine katkı sağlamış olursunuz güzel annelerim.

tansu akgöz kimdir

  1. Bebek masajının bebekler üzerindeki etkileri nelerdir?

Etkileşim şunları içerir: Güvenli bağlanmanın teşvik edilmesi, söze l/ sözel olmayan iletişim, birebir kaliteli vakit geçirme, dil öncesi iletişim becerileri, saygı duyulduğunu hissetme, bütün duyuları kullanmak, sevgi, besleyici temas (dokunmanın gücü), empati, taklit, anne ve baba ile erken bağ kurma. Anne ve babalar için bebeği daha iyi anlamak, sinyalleri okuyabilmek, artmış bir güven ve özgüven, pozitif aktiviteler, stres hormonları Cortisol – Adrenalin seviyelerinin azaltılması, daha yüksek seviyede Seratonin – Oksitosin aşk, mutluluk hormonlarının anne – baba ve bebekte yükselmesini sağlar. Ayrıca anne sütünde artış. (Tensel temas anne – bebek Prolaktin Hormonu’nu uyararak anne sütünün arttırımını sağlar.) Bebekler de masaj sonrası kaliteli – derin uyku uyumasını sağlar. Bu sayede anne ve baba da geceleri rahat güzel uyku uyurlar.

bebek masaj eğitmeni tansu akgöz

  1. Bebek masajının bebeğe faydaları ve katkıları nelerdir?
  • Prematüre doğmuş bebekler de yine klinik çalışmalar sonucu kanıtlanmış, masaj yapılan prematüre bebek hastanede kalış süresi masaj yapılmayan bebeğe göre daha kısa sürede taburcu ediliyor. Daha hızlı kilo alımı oluyor, gelişimleri daha dengeli ve hızlı olduğu tespit edilmiştir.
  • Bağışıklık sistemleri güçleniyor.
  • Dolaşım, Sindirim, lenf sistemlerini uyarmakta saymakla bitmeyen faydaları vardır.
  • Cildin yumuşamasını sağlar.
  • Kramplara ve ağrılara iyi gelir.
  • Masaj gerginliği azaltır, sakinleştirir.
  • Bebeğin göbek bağı düştükten sonra eğitim alabilirler.
  1. Bebek masajı yaparken anne ile bebeğin arasındaki iletişimi nasıl etkiliyor?

Bebek masajını günlük hayatlarının rutinine katabilen anne-babaların bebekleri hayatın daha başında sevgi ve şefkate dayalı olarak iletişim kurmayı öğrenirler. Besleyici teması deneyimleyen bu bebekler ileride stresli durumlarla kolaylıkla baş edebilen, aynı zamanda başkalarına da şefkatli dokunuşlarla yardım edebilen bireyler haline gelirler.

Sevgili anne ve babalar bebeğinize düzenli her gün masaj yapın, bebeğinize vereceğiniz en güzel hediye.

tansu akgözün hayatı

Uzman Bebek Masaj Eğitmeni Tansu Akgöz İletişim Bilgileri:

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir